Produkty pełnoziarniste – dlaczego warto je jeść?

Pieczywo zawierające gluten
Specjaliści od żywienia zalecają włączać do diety produkty pełnoziarniste. Zastanawiasz się, czemu? Dzięki nam dowiesz się, dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste.
/ 26.09.2016 13:48
Pieczywo zawierające gluten

Produkty pełnoziarniste powstają z pełnego ziarna, co oznacza, że zawierają otręby i zarodki zbóż, cenne dla naszego zdrowia ze względu na bogactwo składników odżywczych. Ostatnie badania naukowców wykazały, że regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Co czyni je tak zdrowymi?

1. Błonnik

Przede wszystkim zawierają bardzo dużo błonnika. Jest to substancja, dzięki której nasze jelita lepiej pracują. Im więcej błonnika, tym lepsza perystaltyka jelit, a co za tym idzie brak uczucia wzdęcia, które jest znane wielu kobietom. Błonnik jest także substancją niezbędną przy odchudzaniu ze względu na swoje oczyszczające właściwości.

2. Witaminy i minerały

Ponadto, produkty pełnoziarniste bogate są w witaminy z grupy B, witaminę E a także minerały takie jak selen, cynk, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Dzięki temu, systematycznie spożywając wzmacniasz nie tylko serce, ale także włosy, skórę i paznokcie. W pełnym ziarnie znajdują się też fitoestrogeny, które chronią ludzki organizm przed nowotworami (szczególnie przed rakiem jelita grubego) i chorobami układu krążenia, w tym także żylakami i hemoroidami. Co więcej, spożywając produkty pełnoziarniste zapobiegasz ryzyku udaru mózgu i cukrzycy.

Zobacz także: Amarantus - zboże XXI wieku

Pamiętaj, aby zwracać uwagę na napisy znajdujące się na opakowaniu produktów – powinny zawierać słowa takie jak „z pełnego ziarna” lub „z mąki pełnoziarnistej”. Kolor zbóż nie ma znaczenia – niekiedy ciemny chleb może być zrobiony z białej mąki i zabarwiony na ciemno. Zwróć uwagę, by produkty zbożowe które kupujesz, miały widoczne małe otręby.

Zobacz także: Co można zrobić z amarantusem?

Przykłady produktów pełnoziarnistych
Brązowy ryż
Razowe pieczywo
Brązowy makaron
Jęczmień
Muesli
Otręby pszenne
Płatki owsiane
Prażona kukurydza
Prażona pszenica
Pełen owies
Grahamki
Chrupkie pieczywo pełnoziarniste
Pełnoziarniste herbatniki i ciastka
Kasza gryczana i jaglana

Najlepiej zjadaj trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie. Dzięki nim zyskasz nie tylko zdrowie, ale też lżejszą sylwetkę.

Redakcja poleca

REKLAMA