Tabela przypraw - zastosowanie

Niektóre rzeczy po prostu opłaca się wiedzieć – tak jest ze znajomością przypraw. Nie musi być tak, że po dłuższej refleksji przed półką sięgamy jak zwykle po pieprz i sól, ewentualnie czosnek. Wystarczy zaznajomić się z poniższymi rubryczkami, a łatwiej będzie nam tworzyć niesamowite bukiety smaków.

Przyprawy to dusza

Gdyby przyprawy nigdy nie istniały, zapewne nie odczulibyśmy ich braku, jednak stracilibyśmy z pewnością bardzo wiele. Każdy posiłek da się rozłożyć na dwie części – ciało, czyli produkty z których jest przyrządzony, oraz duszę – czyli przyprawy. To przyprawy sprawiają, że z tego samego rodzaju mięsa można wyczarować wiele niesamowitych dań. Każdy, kto lubi choć trochę gotować, z pewnością powinien rozszerzać swoją wiedzę na ten temat.

Historia dużej części przypraw sięga jeszcze czasów starożytnych. Niesamowite jest to, że tak długo utrzymały się one w wielu kulturach. Rozwój transportu i odkrycia geograficzne pozwoliły nam poznać egzotyczne zioła pochodzące z Chin, Indii czy Australii. Znajdują one świetne zastosowania na polskich i innych stołach.

Polecamy serwis Kuchnia chińska

Poniżej tabela zastosowania wybranych przypraw. Należy zwrócić uwagę, że są to zastosowania podstawowe, nie zamykają w żadnym razie możliwości eksperymentowania.

NAZWA

 

NAZWA ŁACIŃSKA

ZASTOSOWANIE

 

POCHODZENIE

Anyż

Pimpinella anisum

gotowane jarzyny, dziczyzna, sosy mięsne, kompot, pierniki, słodkie ciasta, dania z ryżu na słodko, owoce morza,

Egipt, Azja Mniejsza, Chiny, Indie

Bazylia

Ocimum basilicum

sałatki, pasztet, twaróg, jajka, zupy (np. fasolowa), sosy, wieprzowina, baranina, warzywa, ryby, owoce morza, sosy pomidorowe, wywary

Indie, Persja

Chilli

Capsicum frutescens

dania z fasolą i warzywami strączkowymi, potrawy mięsne ( z drobiu i wołowiny), ostre zupy, sosy, gulasze

Ameryka Południowa (środkowa Boliwia)

Cynamon

Cinnamomum

jagnięcina, dania z ryżu, kompot, desery, szarlotka, ciasta orzechowe, biszkopty, pączki, herbata, poncz, wino grzane, piwa grzane

Azja, Australia

Cząber

Satureja hortensis

potrawy z roślin strączkowych, potrawy z ziemniaków, ryby, krupnik, kapusta, sałatki, potrawy mięsne, potrawy z grzybów, kiełbasy, wędliny, sery, marynata, dziczyzna

starożytny Rzym

Czosnek

Allium sativum

wieprzowina i baranina, drób, mięso z królika, dziczyzna, szerokie zastosowanie

Azja Środkowa

Estragon

Artemisia dracunculus

surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, befsztyki tatarskie, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory, sosy, pomidory i wiele innych

azjatycka część Rosji

Gorczyca

Brassica, Sinapsis

marynata, wędliny, surówki, składnik musztardy

Europa/Azja

Goździki

Eugenia caryophyllata

wina, likiery, a także marynaty rybne i przetwory mięsne

Indonezja

Imbir

Zingiber officinale

wędliny i likiery, pierniczki, ciasteczka i chleby, herbata, piwo

tropikalna Azja i Oceania

Kminek

Carum carvi

pieczywo, pieczone mięsa, wieprzowina, baranina, kapusta kiszona i gotowana, surówki, twaróg utarty z cukrem

starożytny Egipt

Koperek

Anethum graveolens

sałatki, ziemniaki, zupy, potrawy z jaj i ryb, kiszenie ogórków, sosy

rejony Morza Śródziemnego, Indie i Rosja

Kolendra

Coriandrum sativum

mięsa, pasztety, sosy, jaja, marynaty i wiele innych

obszar Morza Śródziemnego

Kurkuma

Curcuma longa

ryż, makaron i warzywa, sosy, drób, zupy

południowa Azja

Majeranek

Orginanum majorana

pieczeń, kiełbasa, dania z ziemniaków i warzyw, marynata, drób

rejony Morza Śródziemnego i południowa Azja

Oregano

Origanum vulgare

wędliny, sałatki, sosy do ryb, pieczone mięso i ziemniaki, zawiesiste zupy

Europa, Azja zachodnia

Rozmaryn

Rosmarinus officinalis

makarony, ziemniaki, smażone ryby, grzyby, niektóre zupy i sosy, sałatki, potrawy z dużą ilością czosnku

znany już w państwach starożytnych: Grecji, Egipcie i Rzymie

Szafran

Crocus sativus

zupy, sosy, potrawy z ryb i drobiu, potrawy z ryżu, nadaje intensywnie żółty kolor

wschodnie rejony Morza Śródziemnego

Tymianek

Thymus vulgaris

wywary mięsne, ostre sosy, ciężkie zupy, pieczone mięsa, charakterystyczny dla kuchni włoskiej i francuskiej

zachodnie rejony Morza Śródziemnego

Polecamy: Mieszanka pięciu przypraw

Redakcja poleca

REKLAMA