Niektóre rzeczy po prostu opłaca się wiedzieć – tak jest ze znajomością przypraw. Nie musi być tak, że po dłuższej refleksji przed półką sięgamy jak zwykle po pieprz i sól, ewentualnie czosnek. Wystarczy zaznajomić się z poniższymi rubryczkami, a łatwiej będzie nam tworzyć niesamowite bukiety smaków.
Przyprawy to dusza
Gdyby przyprawy nigdy nie istniały, zapewne nie odczulibyśmy ich braku, jednak stracilibyśmy z pewnością bardzo wiele. Każdy posiłek da się rozłożyć na dwie części – ciało, czyli produkty z których jest przyrządzony, oraz duszę – czyli przyprawy. To przyprawy sprawiają, że z tego samego rodzaju mięsa można wyczarować wiele niesamowitych dań. Każdy, kto lubi choć trochę gotować, z pewnością powinien rozszerzać swoją wiedzę na ten temat.
Historia dużej części przypraw sięga jeszcze czasów starożytnych. Niesamowite jest to, że tak długo utrzymały się one w wielu kulturach. Rozwój transportu i odkrycia geograficzne pozwoliły nam poznać egzotyczne zioła pochodzące z Chin, Indii czy Australii. Znajdują one świetne zastosowania na polskich i innych stołach.
Polecamy serwis Kuchnia chińska
Poniżej tabela zastosowania wybranych przypraw. Należy zwrócić uwagę, że są to zastosowania podstawowe, nie zamykają w żadnym razie możliwości eksperymentowania.
NAZWA
|
NAZWA ŁACIŃSKA |
ZASTOSOWANIE
|
POCHODZENIE |
Anyż |
Pimpinella anisum |
gotowane jarzyny, dziczyzna, sosy mięsne, kompot, pierniki, słodkie ciasta, dania z ryżu na słodko, owoce morza, |
Egipt, Azja Mniejsza, Chiny, Indie |
Bazylia |
Ocimum basilicum |
sałatki, pasztet, twaróg, jajka, zupy (np. fasolowa), sosy, wieprzowina, baranina, warzywa, ryby, owoce morza, sosy pomidorowe, wywary |
Indie, Persja |
Chilli |
Capsicum frutescens |
dania z fasolą i warzywami strączkowymi, potrawy mięsne ( z drobiu i wołowiny), ostre zupy, sosy, gulasze |
Ameryka Południowa (środkowa Boliwia) |
Cynamon |
Cinnamomum |
jagnięcina, dania z ryżu, kompot, desery, szarlotka, ciasta orzechowe, biszkopty, pączki, herbata, poncz, wino grzane, piwa grzane |
Azja, Australia |
Cząber |
Satureja hortensis |
potrawy z roślin strączkowych, potrawy z ziemniaków, ryby, krupnik, kapusta, sałatki, potrawy mięsne, potrawy z grzybów, kiełbasy, wędliny, sery, marynata, dziczyzna |
starożytny Rzym |
Czosnek |
Allium sativum |
wieprzowina i baranina, drób, mięso z królika, dziczyzna, szerokie zastosowanie |
Azja Środkowa |
Estragon |
Artemisia dracunculus |
surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, befsztyki tatarskie, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory, sosy, pomidory i wiele innych |
azjatycka część Rosji |
Gorczyca |
Brassica, Sinapsis |
marynata, wędliny, surówki, składnik musztardy |
Europa/Azja |
Goździki |
Eugenia caryophyllata |
wina, likiery, a także marynaty rybne i przetwory mięsne |
Indonezja |
Imbir |
Zingiber officinale |
wędliny i likiery, pierniczki, ciasteczka i chleby, herbata, piwo |
tropikalna Azja i Oceania |
Kminek |
Carum carvi |
pieczywo, pieczone mięsa, wieprzowina, baranina, kapusta kiszona i gotowana, surówki, twaróg utarty z cukrem |
starożytny Egipt |
Koperek |
Anethum graveolens |
sałatki, ziemniaki, zupy, potrawy z jaj i ryb, kiszenie ogórków, sosy |
rejony Morza Śródziemnego, Indie i Rosja |
Kolendra |
Coriandrum sativum |
mięsa, pasztety, sosy, jaja, marynaty i wiele innych |
obszar Morza Śródziemnego |
Kurkuma |
Curcuma longa |
ryż, makaron i warzywa, sosy, drób, zupy |
południowa Azja |
Majeranek |
Orginanum majorana |
pieczeń, kiełbasa, dania z ziemniaków i warzyw, marynata, drób |
rejony Morza Śródziemnego i południowa Azja |
Oregano |
Origanum vulgare |
wędliny, sałatki, sosy do ryb, pieczone mięso i ziemniaki, zawiesiste zupy |
Europa, Azja zachodnia |
Rozmaryn |
Rosmarinus officinalis |
makarony, ziemniaki, smażone ryby, grzyby, niektóre zupy i sosy, sałatki, potrawy z dużą ilością czosnku |
znany już w państwach starożytnych: Grecji, Egipcie i Rzymie |
Szafran |
Crocus sativus |
zupy, sosy, potrawy z ryb i drobiu, potrawy z ryżu, nadaje intensywnie żółty kolor |
wschodnie rejony Morza Śródziemnego |
Tymianek |
Thymus vulgaris |
wywary mięsne, ostre sosy, ciężkie zupy, pieczone mięsa, charakterystyczny dla kuchni włoskiej i francuskiej |
zachodnie rejony Morza Śródziemnego |
Polecamy: Mieszanka pięciu przypraw