Latem, gdy temperatury za oknem się podnoszą zwiększa się także twoje zapotrzebowanie na płyny. Według norm polskich kobieta powinna wypijać 1500 ml płynów na dobę, ale latem wartość ta może zwiększyć się dwukrotnie do 3000 ml.
Co pić latem?
Co zrobić, gdy nie lubisz pić samej wody? Soki, napoje gazowane, wody smakowe, kawa/herbata?
- Soki dostarczają błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, ale mają dużo cukru.
- Napoje gazowane to cukier z barwnikami i konserwantami.
- Wody smakowe, poprawnie powinny być nazywane napojami – często są dosładzane cukrem/słodzikami i konserwowane chemicznie.
- Kawa i herbata nie mogą być wypijane w tak dużej ilości, bo mogą nasilić wydalanie moczu. Poza tym, kto ma ochotę na gorące napoje w upał?
Pomelo to niedoceniany owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Znacie go?
Domowe wody smakowe
Postaw na naturalne, domowe i zdrowe wody smakowe. przygotowaliśmy 5 przepisów na bazie sezonowych owoców i świeżych ziół.
Bazę wszystkich wód smakowych stanowi woda mineralna średniozmineralizowana.
Pod każdym zdjęciem znajdziesz potrzebne do wykonania wody składniki. Numer 4 jest przepyszny!
Uważaj na te produkty! 12 warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów
1. Truskawka + bazylia
Do 1,5 litra wody mineralnej średniozmineralizowanej dodaj listki z ½ pęczka bazylii i dociskaj do ścianek dzbanka, żeby uwolnić smak. Przygotuj szklankę świeżych truskawek, pokrój je na plasterki i dorzuć do wody. Odstaw na 15 minut do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.
2. Arbuz + ogórek
Do 1,5 litra wody mineralnej średniozmineralizowanej dodaj plasterki 1 średniego ogórka i miąższ ¼ arbuza pokrojony w kosteczkę lub inne zabawne kształty. Odstaw na 15 minut do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.
3. Pomarańcza + kiwi
Do 1,5 litra wody mineralnej średniozmineralizowanej dodaj 1 średnie kiwi pokrojone w plasterki oraz plasterki z ½ pomarańczy. Plasterki pomarańczy wyciśnij. Odstaw na 15 minut do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.
4. Grejpfrut + rozmaryn
Do 1,5 litra wody mineralnej średniozmineralizowanej dodaj igiełki z 2 gałązek rozmarynku i plasterki 1 średniej sztuki grejpfruta. Plasterki grejpfruta wyciśnij, igiełki dociśnij do ścianek dzbanka, by uwolniły aromat. Odstaw na 15 minut do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.
5. Malina + mięta + limonka
Do 1,5 litra wody mineralnej średniozmineralizowanej dodaj listki z 1/2 pęczka mięty i dociskaj do ścianek dzbanka, żeby uwolnić aromat. Dorzuć plasterki z ½ limonki i szklankę malin. Odstaw na 15 minut do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.
6. Brzoskwinia z miąższem
2 średnie brzoskwinie obierz ze skórki. Miąższ jednej połówki brzoskwini rozgnieć widelcem i wymieszaj z 1,5 litra wody mineralnej średniozmineralizowanej. Pozostałe brzoskwinie pokrój na ćwiartki i wrzuć do wody. Odstaw na 15 minut do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.