Environmental Working Group (amerykańska organizacja non profit, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych) opublikowała wykaz 12 warzyw i owoców zawierających największą ilość nawozów i chemikaliów. Na tej niechlubnej liście znalazły się m.in. jabłka, ogórki i pomidory, w których stwierdzono obecność 13 różnych pestycydów.
6 zdrowych węglowodanów, których najprawdopodobniej nie jesz
12 warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów:
- Jabłka
- Seler
- Pomidory
- Ogórki
- Winogrona
- Ostra papryka
- Nektarynki (importowane)
- Brzoskwinie
- Ziemniaki
- Szpinak
- Truskawki
- Słodka papryka
Czy zatem przestać je jeść? Nie! W produkty, które zalazły się w tym zestawieniu najlepiej zaopatrywać się u lokalnych rolników lub znajomych sprzedawców, którzy mają towar z pewnego źródła.
Zdajemy sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp do ekologicznych i bezpiecznych upraw. Dlatego warto wybrać się na lokalny targ lub kupować w małych sklepach warzywnych. Od dzisiaj zakupy w supermarkecie powinny stać się ostatecznością.
Co ciekawe EWG mimo takich wyników badań stwierdza, że korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w warzywa i owoce są znacznie większe niż ryzyko zakażenia się pestycydami. Warto również wziąć poprawkę, na wyniki badań, bo były wykonywane w Stanach Zjednoczonych. A przecież doskonale wiadomo, że w Ameryce nie oszczędza się na środkach ochrony roślin.
Marzysz o zdrowych i lśniących włosach? 6 produktów, które poprawią ich kondycję
Jak ograniczyć ilość spożywanych pestycydów?
Najważniejsze jest, aby dokładnie ocenić wygląd warzyw i owoców. Warto również dowiedzieć się skąd pochodzą. Najlepiej kupować te, które wyrosły najbliżej waszego miejsca zamieszkania. A przed podaniem, zjedzeniem lub dodaniem pomidora do sałatki należy go dokładnie umyć.
Warto zaznaczyć, że to zestawienie nie jest tworzone, abyśmy zrezygnowali z jedzenia tych produktów. Ma na calu zwiększenie naszej świadomości i czujności. Powinniśmy pamiętać, że owoce i warzywa znajdujące się na tej liście powinniśmy kupować wyjątkowo rozważnie.
7 warzyw, dzięki którym można przetrwać zimę