Właściwości wina - 4 zdrowotne zalety fot. Fotolia

Właściwości wina - 4 zdrowotne zalety

Wino nie bez powodu uważane jest za najzdrowszy alkohol. Przekonaj się w jakich aspektach zdrowotnych może zdziałać cuda!
Agata Bernaciak / 24.08.2015 05:45
Właściwości wina - 4 zdrowotne zalety fot. Fotolia

Wino pite z umiarem bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Przekonaj się, co potrafi zdziałać!

1. Na lepsze trawienie

Wino to idealny towarzysz posiłków. Dobrze wpływa na trawienie, dzięki czemu nawet obfity obiad jest lżejszy dla układu pokarmowego.

2. Wspomaga krążenie krwi

Zawiera potas, wapń, magnez, a niektóre jego odmiany – dobrze przyswajalne żelazo. Pite z umiarem obniża również poziom „złego” cholesterolu – dzięki zawartości procyjanidyn oraz flawonoidów. Te ostatnie wzmacniają naczynia krwionośne.

3. Zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób

Wśród zalet picia wina wymienia się: zmniejszanie ryzyka nowotworu jelita grubego, zakrzepicy, próchnicy, osteoporozy, cukrzycy typu 2, a u mężczyzn – także choroby Parkinsona.

4. Wydłuża długość życia

Wino, szczególnie czerwone, zawiera wysoki poziom silnego przeciwutleniacza – resweratrolu, który stymuluje gen długowieczności. Badania dotychczas prowadzono na gryzoniach, a ich wyniki były naprawdę szokujące – u zwierząt zauważono zwiększoną elastyczność naczyń, niższy poziom cholesterolu, lepszą koordynację ruchową, większą gęstość kości. Długość ich życia wzrosła o 26%!

Uwaga! By korzyści z picia wina było jak najwięcej, nie przekraczaj dziennej zalecanej porcji. Wynosi ona 125 ml.

Dowiedz się więcej:

na podstawie informacji prasowej Marani