Reklama

Dobór wina do posiłku bywa bardzo problematyczną kwestią - zwłaszcza przy składaniu zamówienia w restauracji. Nie potrafimy o winie rozmawiać, nie mamy dostatecznej wiedzy na jego temat, mamy też trudności z poprawnym wymawianiem nazw. Jak dobierać wino? Zobacz nasz krótki poradnik!

Reklama

Jak dobrać wino do ryby?

Źle dobrane wino może całkowicie zepsuć smak rybnej potrawy. Złota zasada mówi, że do dań z ryb najlepiej pasują wina białe - wytrawne lub półwytrawne. Dzięki dużo mniejszej zawartości tanin niż w czerwonych, są bardziej rześkie i lżejsze w odbiorze.
Warto jednak pamiętać, że białe wino nie pasuje do wszystkich gatunków ryb. Do łososia, który różni się smakiem i konsystencją od większości ryb, lepsze będzie wino czerwone. Podobnie będzie z tuńczykiem - przy nim lekkie białe wino "zginie".

Jak dobrać wino do owoców morza?

Z owocami morza najlepiej komponuje się wino białe, zwłaszcza z regionów nadmorskich. Powinno być wytrawne lub półwytrawne.
Do mięczaków i skorupiaków nie są polecane wina garbnikowe czerwone wytrawne, ponieważ mogą dać uczucie nieprzyjemnej goryczy w ustach. Do ostryg pasują wina szczepów Sauvignon Blanc czy Riesling.

Jakie wino pasuje do warzyw i grzybów?

Trunek powinien być lżejszy od potrawy. Warzywa i grzyby często są łączone z winem wytrawnym. Aby dobrać wino do potraw z grzybami, trzeba wziąć pod uwagę sposób przygotowania posiłku i użyte przyprawy. Do kremowych i maślanych sosów, a także borowików duszonych na maśle, idealnie będzie pasować kieliszek chardonnay.
Pamiętajmy, że złym połączeniem jest wino i... grzyby w occie!

Jakie wino dopasować do białego mięsa?

Białe mięso kocha białe wino i jest to miłość z wzajemnością! Delikatne mięso świetnie chłonie aromaty dodanych przypraw i idealnie współgra z trunkiem.

Jaki rodzaj wina pasuje do czerwonych mięs?

Czerwone wino (zwłaszcza wytrawne lub półwytrawne) powinno iść w parze z czerwonym mięsem. Do wołowiny po burgundzku polecamy cabernet sauvignon, do klasycznego steku wołowego merlot, a do chili con carne malbek.
Do dziczyzny świetnie pasują wina z Bordeaux, do kaczki Merlot, Chianti i Barolo. Jagnięcina idealnie komponuje się z lekkim winem hiszpańskim.

Jakie wino do potraw mącznych?

Potrawy mączne również lubią towarzystwo win. Do bazującej na sosie pomidorowym pizzy wybierajmy wino czerwone. Sprawdzi się też do makaronów i pyz z dodatkiem mięsa.
Do dań z makaronem z dużą ilością sosu pomidorowego najlepiej dobrać chianti, na przykład Campoluce Chianti Biologico.

Jakie wino pasuje do serów?

Wino i ser to związek doskonały, ale dużą sztuką jest właściwe ich łączenie. Sery na ogół "lubią" trunki wytrawne. Podstawą wyboru powinny być: konsystencja sera, czas jego dojrzewania oraz cechy zapachowo-smakowe.
Sery łagodne, tłuste, pełne najlepiej pasują do win białych wytrawnych, lekko kwaśnych. Sery tłuste i lekko słodkawe komponują się z winami słodkimi.

Jak dobrać wino do deseru?

Od XIX wieku panuje zasada, że wino do deseru musi być przynajmniej tak samo (albo bardziej) słodkie. Powinno zatem uzupełniać jego słodycz, a nie przysłaniać całość. Unikajmy podawania z deserami win wytrawnych!
Bardzo intensywne w smaku trunki najlepiej serwować z pysznościami, których podstawą jest czekolada. Słodkie wina białe świetnie pasują do bitej śmietany, kremów, białej czekolady. Czerwone wina słodkie współgrają z korzennymi ciasteczkami, piernikami, tortami i karmelem. Im cięższy deser, tym cięższe słodkie czerwone wino należy z nim połączyć.

Na podstawie materiałów prasowych Faktorii Win

Reklama

Zobacz inne zbiory przepisów:

Młoda kapusta - przepisy na dania z młodej kapusty
Dania z kalafiora
Co zrobić z rzodkiewki - 23 pomysły

Reklama
Reklama
Reklama