1. Fasola Jaś
Kaloryczność na 100 g: 288 kcal
Właściwości odżywcze: Skrobia powoli podnosi poziom glukozy we krwi, więc utrzymuje cukier w ryzach. Błonnik utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Dla kogo? Ma niski indeks glikemiczny (33 po ugotowaniu), więc nadaje się dla osób na diecie lub mających kłopot z wysokim poziomem cukru.
2. Fasola Mung
Kaloryczność na 100 g: 347 kcal
Właściwości odżywcze: Kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu, wspomaga jego rozwój. Magnez poprawia nastrój, pamięć, koncentrację, łagodzi objawy depresji.
Dla kogo? Po tę fasolkę powinny sięgać kobiety w ciąży, a także uczniowie i studenci oraz osoby żyjące w ciągłym napięciu i stresie.
3. Cieciorka
Kaloryczność na 100 g: 364 kcal
Właściwości odżywcze: Oligosacharydy stymulują wzrost bakterii probiotycznych wspomagających trawienie. Witamina B6 bierze udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów.
Dla kogo? Jest dobrym urozmaiceniem menu kobiet dojrzałych, u których następuje spowolnienie metabolizmu. Warto też włączyć ją do menu po leczeniu antybiotykami.
4. Fasola czerwona
Kaloryczność na 100 g: 288 kcal
Właściwości odżywcze: Cynk wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed infekcjami. Zwiększa poziom testosteronu i objętość nasienia. Flawonoidy „wymiatają” z organizmu wolne rodniki.
Dla kogo? Powinni po nią sięgnąć mężczyźni, którzy chcą zostać ojcami, a także mieszkańcy miast i palacze tytoniu narażeni na przyspieszający starzenie atak wolnych rodników.
5. Soczewica
Kaloryczność na 100 g: 327 kcal
Właściwości odżywcze: Taniny chronią organizm przed nowotworami, spowalniają wzrost komórek nowotworowych. Witamina PP bierze udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Obniża poziom cholesterolu.
Dla kogo? To ważny składnik antyrakowego menu. Warto ją też polecić nadciśnieniowcom oraz osobom cierpiącym na hipecholesterolemię, hiperlipidemię, choroby serca i układu krążenia.
6. Adzuki
Kaloryczność na 100 g: 329 kcal
Właściwości odżywcze: Zawiera żelazo niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek. Zapobiega niedokrwistości oraz zwiększa wydolność organizmu.
Dla kogo? Powinno się ją włączyć do diety kobiet obficie miesiączkujących. Nie może jej zabraknąć także w menu osób pracujących fizycznie lub intensywnie trenujących.
Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:
Obalamy mity na temat białka w diecie
4 dietetyczne przepisy z kaszą jaglaną