Składniki:
- 3/4 szklanki suchej fasoli Piękny Jaś
- mała włoszczyzna
- 2 pomidory
- pół czerwonej cebulki
- 2-3 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- cząber
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolę zalej zimną wodą, odstaw na noc.
2. Odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody, zagotuj.
3. Dodaj włoszczyznę, trochę cząbru i soli, ugotuj.
4. Odcedź, wystudź.
5. Pomidory umyj, natnij skórkę, sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w cząstki.
6. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki.
7. Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni.
8. Wymieszaj składniki sałatki.
9. Dopraw do smaku pieprzem i solą, posyp listkami cząbru, skrop olejem.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
2. Odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody, zagotuj.
3. Dodaj włoszczyznę, trochę cząbru i soli, ugotuj.
4. Odcedź, wystudź.
5. Pomidory umyj, natnij skórkę, sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w cząstki.
6. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki.
7. Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni.
8. Wymieszaj składniki sałatki.
9. Dopraw do smaku pieprzem i solą, posyp listkami cząbru, skrop olejem.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"