Sałatka z fasolą - przepis, przygotowanie i składniki

Aromatyczna i sycąca sałatka!
Weronika Kwaśniak / 19.02.2014 10:59
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z fasolą - przepis, przygotowanie i składniki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 225 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3/4 szklanki suchej fasoli Piękny Jaś
  • mała włoszczyzna
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebulki
  • 2-3 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • cząber
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolę zalej zimną wodą, odstaw na noc.
2. Odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody, zagotuj.
3. Dodaj włoszczyznę, trochę cząbru i soli, ugotuj.
4. Odcedź, wystudź.
5. Pomidory umyj, natnij skórkę, sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w cząstki.
6. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki.
7. Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni.
8. Wymieszaj składniki sałatki.
9. Dopraw do smaku pieprzem i solą, posyp listkami cząbru, skrop olejem.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA