Składniki:
- 1/2 kg suchej fasoli Jaś (dużej)
- 1/2 kg kiełbasy
- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka i ostra
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Fasolę umyj i zalej zimną wodą (wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli), zostaw na noc.
2. Następnego dnia gotuj w tej samej wodzie, na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości (przez około godzinę).
3. 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli zmiksuj.
4. Kiełbasę pokrój na plasterki i usmaż, dodając pod koniec pokrojoną cebulę.
5. Do fasoli dodaj miazgę z ziaren, koncentrat, cukier, podsmażoną kiełbasę z cebulą razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszaj.
6. Zagotuj. Przypraw na pikantnie (dodaj paprykę, pieprz, dużo majeranku i dosól do smaku).
7. Gotuj jeszcze przez 10-15 min.