Czym właściwie jest zgaga?
Zgaga spowodowana jest cofaniem się nadtrawionej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Dokucza większości dorosłych – szczególnie kobietom w ciąży. Jeśli jest wyjątkowo silna i ciągle nawraca, powiedz o tym lekarzowi. Gdy dolegliwości pojawiają się tylko od czasu do czasu, możesz z nimi walczyć sama. Wystarczy, że zażyjesz dostępny bez recepty preparat neutralizujący kwas żołądkowy i nieco zmienisz dietę.Zgaga - dieta, która wzmaga jej objawy
1. Czekolada
Osłabia (rozluźnia) mięśnie zwieracza przełyku – a to on ma za zadanie blokować cofanie się pokarmu z żołądka.2. Cytrusy
Nasilają zgagę, bo zwiększają kwaśność treści żołądkowej. Podobnie działają też pomidory.3. Kiełbasa
Wszystkie tłuste produkty powodują wzmożone wydzielanie kwasów trawiennych. Taki sam efekt występuje po zjedzeniu dań pikantnych.4. Mleko
Na krótki czas łagodzi dolegliwości, bo zmywa kwas z przełyku. Ale gdy mleko trafi do żołądka, wzmaga wytwarzanie kwasów. Zgaga wraca!5. Mięta
Wzmaga wydzielanie śliny – ta zaś spłukuje kwas. Ale uwaga! Mięta rozluźnia zwieracz przełyku i zwiększa produkcję soków trawiennych.6. Kawa
A taże inne napoje z kofeiną pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych. Podobnie działa też alkohol (pity nawet w małej ilości).Dowiedz się więcej na temat problemów z żołądkiem:
na podstawie tekstu z magazynu Przyjaciółka