1. Zielona sałatka: przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 g liści szpinaku
- 200 g odtłuszczonej fety
- 100 g czarnych oliwek
- 50 g dowolnych kiełków
- cytryna
- łyżeczka kurkumy
- sól
Składniki na sos:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka miodu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę w osolonej wodzie z kurkumą (objętość wody powinna być 2 razy większa niż kaszy). Po zagotowaniu odstaw na 10 minut, a następnie wysyp na blachę i ostudź. Umyj i osusz szpinak. Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pokrusz ser, wymieszaj z resztą składników i dodaj oliwki. Połącz miód z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i olej, przypraw do smaku. Sałatkę polej sosem, posyp kiełkami.
Ilość: dla 4 osób
Kalorie: 350 kcal
2. Placuszki z kaszy: dodające sił źródło białka i witamin
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 g chudego twarogu
- 60 g czarnych oliwek
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- czerwona papryka
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżeczki posiekanej szałwii
- ząbek czosnku
- mielona czerwona papryka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: zagotuj bulion. Kaszę przesyp na sitko, przelej najpierw gorącą wodą, a następnie zimną. Osącz i wsyp do bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Odstaw na 10 minut pod przykryciem i ostudź. Paprykę pokrój w kostkę, a oliwki i czosnek posiekaj.
Połącz schłodzony twaróg z 2 żółtkami, 1 całym jajkiem, pieprzem, oliwkami i posiekanymi ziołami. Dodaj czosnek, paprykę, kaszę i wymieszaj. Dopraw do smaku i formuj placuszki o średnicy ok. 8 cm. Rozgrzej na patelni oliwę. Smaż z obu stron, aż będą złociste, a następnie osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ilość: dla 4 osób
Kalorie: 420 kcal
3. Zapiekanka lekkość: idealna na kolację po trudnym dniu
Składniki:
- 180 g kaszy jaglanej
- 500 ml bulionu drobiowego
- 100 g szynki
- 2 marchewki
- 1 łyżka oliwy
- biała część pora
- 100 g śmietany 12%
- jajko
- 3 łyżki tartego parmezanu
- szczypta kurkumy
- pieprz
- masło
Sposób przygotowania: Ugotuj w bulionie kaszę z kurkumą. Marchew zetrzyj, por posiekaj i przesmaż razem na łyżce oliwy. Wymieszaj jarzyny z kaszą, pokrojoną w paseczki szynką, jajkiem i śmietaną. Dopraw pieprzem i odrobiną soli. Wypełnij masą wysmarowane masłem naczynie żaroodporne, posyp parmezanem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 25 minut.
Ilość: dla 4 osób
Kalorie: 390kcal
4. Legumina: skarbnica antyoksydantów odmładzających skórę
Składniki:
- 180 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 jajka
- łyżeczka masła
Dodatkowo:
- 250 g porzeczek lub innych drobnych owoców (mogą być mrożone)
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki nalewki wiśniowej
- łyżka rozpuszczonego masła
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania: opłucz kaszę, zalej wodą i gotuj, aż wchłonie cały płyn. Odstaw na 10 minut, dolej kremówkę zagotowaną z cukrem i zmiksuj. Jajka umyj i sparz. Dodaj do kaszy masło i żółtka, wymieszaj. Masę lekko przestudź i dodaj ubite na sztywno białka. Wyłóż salaterkę folią spożywczą posmarowaną roztopionym masłem. Wypełnij naczynie masą i odstaw na 4 godziny do lodówki. W tym czasie zalej owoce mieszanką cukru, soku z cytryny i alkoholu. Od czasu do czasu zamieszaj, by puściły sok. Przełóż leguminę na talerz i podawaj polaną sosem owocowym.
Ilość: dla 6 osób
Kalorie: 300 kcal
Poznaj więcej dietetycznych przepisów:
5 pomysłów na dietetyczne dania z jarmużem
Propozycje dietetycznych obiadów na każdy dzień tygodnia