Dietetyczne przepisy na dania z kaszą jaglaną - 4 propozycje fot. Fotolia

Dietetyczne przepisy na dania z kaszą jaglaną - 4 propozycje

Jest nie tylko mega zdrowa, ale również na długo syci twój żołądek. Zobacz, co możesz wyczarować z udziałem kaszy jaglanej!
Agata Bernaciak / 13.06.2018 13:48
Dietetyczne przepisy na dania z kaszą jaglaną - 4 propozycje fot. Fotolia

1. Zielona sałatka: przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g liści szpinaku
  • 200 g odtłuszczonej fety
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 g dowolnych kiełków
  • cytryna
  • łyżeczka kurkumy
  • sól

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę w osolonej wodzie z kurkumą (objętość wody powinna być 2 razy większa niż kaszy). Po zagotowaniu odstaw na 10 minut, a następnie wysyp na blachę i ostudź. Umyj i osusz szpinak. Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pokrusz ser, wymieszaj z resztą składników i dodaj oliwki. Połącz miód z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i olej, przypraw do smaku. Sałatkę polej sosem, posyp kiełkami.
Ilość: dla 4 osób
Kalorie: 350 kcal

2. Placuszki z kaszy: dodające sił źródło białka i witamin

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g chudego twarogu
  • 60 g czarnych oliwek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • czerwona papryka
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanej szałwii
  • ząbek czosnku
  • mielona czerwona papryka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: zagotuj bulion. Kaszę przesyp na sitko, przelej najpierw gorącą wodą, a następnie zimną. Osącz i wsyp do bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Odstaw na 10 minut pod przykryciem i ostudź. Paprykę pokrój w kostkę, a oliwki i czosnek posiekaj.
Połącz schłodzony twaróg z 2 żółtkami, 1 całym jajkiem, pieprzem, oliwkami i posiekanymi ziołami. Dodaj czosnek, paprykę, kaszę i wymieszaj. Dopraw do smaku i formuj placuszki o średnicy ok. 8 cm. Rozgrzej na patelni oliwę. Smaż z obu stron, aż będą złociste, a następnie osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ilość: dla 4 osób
Kalorie: 420 kcal

3. Zapiekanka lekkość: idealna na kolację po trudnym dniu

Składniki:

  • 180 g kaszy jaglanej
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 100 g szynki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oliwy
  • biała część pora
  • 100 g śmietany 12%
  • jajko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta kurkumy
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania: Ugotuj w bulionie kaszę z kurkumą. Marchew zetrzyj, por posiekaj i przesmaż razem na łyżce oliwy. Wymieszaj jarzyny z kaszą, pokrojoną w paseczki szynką, jajkiem i śmietaną. Dopraw pieprzem i odrobiną soli. Wypełnij masą wysmarowane masłem naczynie żaroodporne, posyp parmezanem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 25 minut.
Ilość: dla 4 osób
Kalorie: 390kcal

4. Legumina: skarbnica antyoksydantów odmładzających skórę

Składniki:

  • 180 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • 250 g porzeczek lub innych drobnych owoców (mogą być mrożone)
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki nalewki wiśniowej
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania: opłucz kaszę, zalej wodą i gotuj, aż wchłonie cały płyn. Odstaw na 10 minut, dolej kremówkę zagotowaną z cukrem i zmiksuj. Jajka umyj i sparz. Dodaj do kaszy masło i żółtka, wymieszaj. Masę lekko przestudź i dodaj ubite na sztywno białka. Wyłóż salaterkę folią spożywczą posmarowaną roztopionym masłem. Wypełnij naczynie masą i odstaw na 4 godziny do lodówki. W tym czasie zalej owoce mieszanką cukru, soku z cytryny i alkoholu. Od czasu do czasu zamieszaj, by puściły sok. Przełóż leguminę na talerz i podawaj polaną sosem owocowym.
Ilość: dla 6 osób
Kalorie: 300 kcal

Poznaj więcej dietetycznych przepisów:

na podstawie tekstu autorstwa Patrycji Wnorowskiej/Vita