6 powodów, dla których warto jeść śliwki. Poznaj lepiej właściwości prozdrowotne śliwek

śliwki właściwości fot. Adobe Stock, karepa
Śliwki są zdrowe, smaczne i zdecydowanie warto je jeść. Właściwości śliwek sprawiają, że owoce to poprawiają trawienie, doskonale poprawiają kondycję kości i włosów, a do tego obniżają cholesterol. Poznaj ponad 6 powodów, dla których śliwki powinny na stałe zagościć w twojej diecie.
Agata Bernaciak / 16.08.2022 06:18
śliwki właściwości fot. Adobe Stock, karepa

Właściwości śliwek uwzględniają prozdrowotne działanie dla całego organizmu. Śliwki wspomagają wypróżnianie, ale to nie ich jedyna wartość dla ciała. Oto wartości odżywcze śliwek i ich wpływ na organizm.

Spis treści:

  1. Śliwki - wartości odżywcze
  2. Właściwości śliwek - 6 składników dzięki którym warto je jeść
  3. Na co dobre są śliwki?

Śliwki - wartości odżywcze

Śliwki to owoce o wysokiej zawartości węglowodanów, które mają też sporo witamin i minerałów. Są doskonałym elementem każdej zdrowej diety. Oto wartości odżywcze śliwek w przeliczeniu na 100 g.

Śliwiki - makroskładniki

  • Energia: 46 kcal
  • Białko: 0,7 g
  • Tłuszcz: 0,3 g
  • Węglowodany: 11,4 g
  • Błonnik: 1,4 g

Śliwki - witaminy

  • Witamina C: 9,5 mg
  • Witamina B1: 0,028 mg
  • Witamina B2: 0,026 mg
  • Witamina B3: 0,417 mg
  • Witamina B6: 0,029 mg
  • Foliany: 5 mcg
  • Witamina A: 345 IU
  • Witamina E: 0,26 mg
  • Witamina K: 6,4 mcg

Śliwki - minerały

  • Wapń: 6 mg
  • Żelazo: 0,17 mg
  • Magnez: 7 mg
  • Fosfor: 16 mg
  • Potas: 16 mg
  • Sód: 0 mg
  • Cynk: 0,1mg
  • Miedź: 0,058 mg
  • Mangan: 0,052 mg
  • Selen: 0 mcg
  • Fluor: 2 mcg

śliwki wartości odżywczefot. Śliwki/ Adobe Stock, Andrii

Właściwości śliwek - 6 składników, dzięki którym warto je jeść

Właściwości śliwek łatwo odczytać, analizując ich wartości odżywcze. Śliwki mają podobne działanie do właściwości mirabelek.

Witamina B6 w śliwkach

Zawarta w śliwkach witamina B6 działa przeciwdepresyjnie, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki nim będziesz miała lepszy nastrój i... humor! To też witamina niezbędna do prawidłowej pracy mięśni i mózgu.

Witamina A w śliwkach

Witamina A dba o kondycję skóry włosów i paznokci, a także jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost kości i zębów. Z tego powodu ważne jest, by jadło te owoce również twoje dziecko! Jedząc śliwki, zapewnisz sobie piękny wygląd skóry.

Witamina E w śliwkach

Nazywana jest nierzadko witaminą młodości. Ma silne właściwości przeciwutleniające, opóźnia starzenie się organizmu. Włączenie śliwek do diety zagwarantuje zatem młody wygląd niezależnie od wieku! 

Polifenole w śliwkach

Skutecznie zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając m.in. chorobom serca i układu krążenia. A warto zwrócić uwagę, że właśnie te choroby dotykają zdecydowaną większość społeczeństwa.

Kwas chlorogenowy w śliwkach

Hamuje przyswajanie cukrów, wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Dlatego śliwki w każdej postaci pomogą ci rozprawić się ze zbędnymi kilogramami i są polecane na diecie odchudzającej. Zrobisz z nich pyszne fit ciasta śliwkowe.

Błonnik w śliwkach

Błonnik w śliwkach daje uczucie sytości, reguluje trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Dzięki regularnemu jedzeniu śliwek twoja przemiana materii znacznie przyspieszy!

Na co dobre są śliwki?

Śliwki na zaparcia

Śliwki, szczególnie śliwki suszone, wykorzystuje się szeroko do naturalnego zwalczania zaparć. Wiele osób odczuwa poprawę po włączeniu śliwek do jadłospisu, inni korzystają ze specjalnych mikstur na zaparcia ze śliwkami. To jedne ze skuteczniejszych owoców zwalczających ten problem. Wypróżniające działanie śliwek to przede wszystkim zawartość alkoholi polihydroksylowych, sorbitolu i błonnik.

Śliwki na kontrolę cukru

Śliwki w cukrzycy są dozwolone. Choć śliwki mają sporo cukru, nie powodują jego szybkiego uwolnienia do krwi. To działanie prawdopodobnie spowodowane jest wpływaniem na adiponektynę, hormon biorący udział w regulacji glukozy.

Śliwki na mocne kości

Kolejna bardzo ciekawa właściwość prozdrowotna śliwek, to ich udział we wzmacnianiu kości. Naukowcy zaobserwowali, że dieta bogata w śliwki sprzyja mineralizacji i zwiększonej gęstości kości. Jedzenie śliwek może też odwrócić pojawiającą się już demineralizację. Dlaczego śliwki tak działają? To częściowo zagadka świata nauki. Prawdopodobnie chodzi o zawartość antyoksydantów, działanie przeciwzapalne, a być może też witaminę K ze śliwek. Śliwki są owocami, które troszczą się o kości lepiej niż inne, ale mechanizm nie jest znany.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 4.09.2014.

Czytaj także:
8 niedocenionych właściwości prozdrowotnych chrzanu. Stawiaj go na stole nie tylko w Wielkanoc
Truskawki - wartości odżywcze. 6 największych zalet jedzenia truskawek
Czy czereśnie tuczą? Dieta czereśniowa - jadłospis, przepisy, efekty

Redakcja poleca

REKLAMA