Reklama

Czym jest ANDI?

ANDI to skrót od angielskich słów: aggregate nutrient density index, co oznacza indeks gęstości odżywczej. Współczynnik powstał, jako efekt prac lekarza Joela Fuhrman‘a, który sklasyfikował żywność w oparciu o 34 istotne dla zdrowia składniki odżywcze.

Reklama

Gęstość odżywcza określa wartość odżywczą żywności w stosunku do jej kaloryczności. Produkt spożywczy o wysokiej gęstości odżywczej zawiera dużą ilość składników odżywczych w jednostce energii, czyli w 1 kilokalorii (kcal).

Poznaj 5 najlepszych, wegańskich źródeł wapnia

Przykład:

  • Rukola ma dużo składników odżywczych w małej ilości kalorii. Ten produkt ma dużą gęstość odżywczą.
  • Chipsy mają dużo kalorii, ale mało składników odżywczych. Ten produkt ma małą gęstość odżywczą.

Ranking według gęstości odżywczej

Poszczególne produkty żywnościowe zyskały punktację od 1 do 1000. Obejrzyj naszą galerię i poznaj produkty, które jednocześnie są niskokaloryczne i mają wysoką gęstość odżywczą (koncentrację składników korzystnych zdrowotnie).

Skala ANDI jest bardzo dobrą wskazówką obrazującą, jakie produkty spożywcze warto włączać do codziennej diety.

W galerii znajdziecie niskokaloryczne, polskie produkty o wysokim ANDI. Nie przegapcie żadnego slajdu. Na końcu czeka produkt, który ma najwyższe, możliwe ANDI wynoszące 1000!

Reklama

Kolorowa wiosna na talerzu, czy trucizna w zdrowym przebraniu? Wszystko, co chcesz wiedzieć o nowalijkach

Reklama
Reklama
Reklama