Czym jest ANDI?
ANDI to skrót od angielskich słów: aggregate nutrient density index, co oznacza indeks gęstości odżywczej. Współczynnik powstał, jako efekt prac lekarza Joela Fuhrman‘a, który sklasyfikował żywność w oparciu o 34 istotne dla zdrowia składniki odżywcze.
Gęstość odżywcza określa wartość odżywczą żywności w stosunku do jej kaloryczności. Produkt spożywczy o wysokiej gęstości odżywczej zawiera dużą ilość składników odżywczych w jednostce energii, czyli w 1 kilokalorii (kcal).
Poznaj 5 najlepszych, wegańskich źródeł wapnia
Przykład:
- Rukola ma dużo składników odżywczych w małej ilości kalorii. Ten produkt ma dużą gęstość odżywczą.
- Chipsy mają dużo kalorii, ale mało składników odżywczych. Ten produkt ma małą gęstość odżywczą.
Ranking według gęstości odżywczej
Poszczególne produkty żywnościowe zyskały punktację od 1 do 1000. Obejrzyj naszą galerię i poznaj produkty, które jednocześnie są niskokaloryczne i mają wysoką gęstość odżywczą (koncentrację składników korzystnych zdrowotnie).
Skala ANDI jest bardzo dobrą wskazówką obrazującą, jakie produkty spożywcze warto włączać do codziennej diety.
W galerii znajdziecie niskokaloryczne, polskie produkty o wysokim ANDI. Nie przegapcie żadnego slajdu. Na końcu czeka produkt, który ma najwyższe, możliwe ANDI wynoszące 1000!
7. Cukinia
ANDI = 164
17 kcal/100 g
6. Pomidor
ANDI = 191
19 kcal/100 g
5. Truskawka
ANDI = 212
33 kcal/100 g
4. Brokuł
ANDI = 340
31 kcal/100 g
3. Papryka czerwona
ANDI = 366
32 kcal/100 g
2. Rzodkiewka
ANDI = 544
18 kcal/100 g
1. Jarmuż
ANDI = 1000
36 kcal/100 g