Włosy i paznokcie
Jeśli włosy wypadają, a paznokcie rozdwajają się i kruszą, to sygnał, że w diecie może brakować witamin i minerałów ważnych dla ich kondycji.
Zarówno włosy, jak i paznokcie lubią witaminy z grupy B, biotynę, żelazo, witaminę A, cynk, krzem, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Co zatem jeść? Produkty zbożowe z pełnego ziarna, żółtka jaj, mleko, drożdże, oleje roślinne, warzywa i owoce o czerwonej i pomarańczowej skórce, warzywa o zielonych liściach (sałatę, szpinak, brukselkę, brokuły, kapustę), nasiona roślin strączkowych i orzechy.
Zajady
Pękające kąciki ust mogą sygnalizować niedobór ryboflawiny (witaminy B2). Niewielkie jej ilości produkowane są przez bakterie żyjące w jelicie grubym.
Głównym źródłem pokarmowym ryboflawiny są mleko i jego przetwory, wątróbka, nerki oraz jaja.
Problemy ze skórą
Mało elastyczna i sprężysta skóra mogą oznaczać niedobór witaminy C i cynku. Substancje te biorą udział w odtwarzaniu kolagenu, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie systemu naczyń krwionośnych w skórze, co usprawnia obieg krwi i substancji odżywczych.
Aby poprawić kondycję skóry, warto spożywać otręby, pieczywo z mąki pełnoziarnistej, nasiona, ryby, warzywa i owoce.
Zobacz też: Dietetyczna pielęgnacja skóry, włosów i paznokci
Skurcze mięśni
Drżenie i skurcze mięśni to sygnał, że organizmowi brakuje magnezu. Objawy te potęguje często zbyt duże spożywanie kawy, która sprzyja wypłukiwaniu magnezu z organizmu.
Jeśli zauważamy u siebie takie objawy, warto abyśmy wzbogacili dietę w pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, kakao i orzechy.
Apatia, osłabienie i zmęczenie
Przedłużające się osłabienie i zmęczenie mogą być wynikiem niedoboru żelaza, potasu i witamin z grupy B.
Włącz do diety większe ilości mięsa będącego źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego, żółtka jaj, ciemnozielone warzywa i jagody goji. Dla uzupełnienia witamin z grupy B przyda się również mleko i jego przetwory, orzechy, ryby i rośliny strączkowe. Potasu zaś dostarczą banany, awokado, ziemniaki, suszone morele i pomidory.
Nagłe zmęczenie pojawiające się w ciągu dnia może być również wynikiem niedoboru wody w organizmie. Mózg jest bowiem jednym z najbardziej uwodnionych narządów w organizmie. Jej brak skutkuje gorszym dotlenieniem komórek mózgowych, a to powoduje ospałość, zmęczenie oraz znaczne pogorszenie koncentracji. Woda wspomaga również przewodzenie impulsów nerwowych, a więc wpływa na jakość i szybkość procesu myślenia.
Problemy z sercem
Niewłaściwa praca układu sercowo-naczyniowego może być również wynikiem niedoboru niektórych składników odżywczych. Problemy z ciśnieniem i arytmia mogą wiązać się z niedoborem magnezu i potasu. Ściany naczyń krwionośnych wzmacnia również witamina C.
Warto zadbać o to, by w diecie pojawiało się wiele warzyw oraz granatowych i czerwonych owoców.
Zobacz też: Witamina C – więcej niż odporność