Sposoby na urozmaicenie diety: 10 trików

Kobieta smaży cebulę na patelni fot. Fotolia
Zobacz 10 prostych trików, które sprawią, że twoja dieta będzie bogatsza w składniki odżywcze. Możesz zacząć już dziś!
Barbara Dąbrowska / 10.07.2017 05:30
Kobieta smaży cebulę na patelni fot. Fotolia

1. Używaj zmielonych orzechów zamiast panierki

Lubisz od czasu do czasu zjeść panierowanego kurczaka? Przygotuj mały słoiczek panierki orzechowej. Kup kilka różnych gatunków orzechów i zmiel na gładki proszek. Do panierki możesz dodać suszone zioła, czy paprykę w proszku.

Bonus: kwasy tłuszczowe nienasycone

2. Jedz suszone owoce

Porcją suszonych owoców (30-40 g) możesz zastąpić jedną z dwóch porcji owoców dziennie. Wybieraj te, które nie są dosładzane i nie były siarkowane.

Bonus: błonnik pokarmowy, potas, witamina K

Bezlitosne porządki w kuchni. Zrób to teraz! Ściąga do wydrukowania.

3. Do koktajli zawsze dodawaj przynajmniej jedno warzywo

Kiedy przygotowujesz smoothie zawsze postaraj się uwzględnić jedno warzywo w składzie. Dorzuć liście szpinaku, natkę pietruszki, jarmuż, marchewkę, buraka. Te warzywa dobrze komponują się ze smakiem owoców.

Bonus: błonnik pokarmowy, kwas foliowy, antyoksydanty

4. Dodawaj świeże zioła

Świeże zioła takie jak oregano, rozmaryn, kolendra zawierają pachnące olejki eteryczne, które mają działanie przeciwbakteryjne i neutralizują wolne rodniki. Pamiętaj też o korzeniu imbiru i świeżej kurkumie, które zawierają silne związki przeciwzapalne wzmacniające odporność.

Bonus: mniejsza podatność na infekcje

5. Miej w domu trzy, różne oleje roślinne

Zastanawiasz się jakie? Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – niezastąpiony smak i kwasy tłuszczowe jednonienasycone, olej lniany – skarbnica NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz olej rzepakowy rafinowany do smażenia (wysoka temperatura dymienia).

Bonus: kwasy tłuszczowe nienasycone, witamina E

Olej kokosowy jak smalec? Eksperci ostrzegają przed jego negatywnym działaniem

6. Kupuj mieszanki sałat

Mieszanki sałat są wygodne, gotowe do spożycia i zróżnicowane smakowo. Gdybyś kupiła oddzielnie rukolę, roszponkę, szpinak, sałakę karbowaną z pewnością część z tych produktów wyrzucisz. W mieszance sałat możesz mieć różne rodzaje „liści” bez marnowania.

Bonus: żelazo, wapń, witamina C

7. Zamrażaj w sezonie

Latem, gdy truskawki, maliny, borówki oraz jagody są najtańsze kupuj je i mroź. Jesienią będziesz miała pod ręką gotową bazę na koktajle, które pozwolą ci wrócić na chwilę do słonecznych dni.

Bonus: witamina C, antyoksydanty

8. Kup dobre masło orzechowe w małym słoiku

Dobrej jakości masło orzechowe bez dodatku cukru i oleju palmowego świetnie wzbogaci smak deserów owocowych np. na bazie owoców, jogurtu naturalnego i płatków zbożowych. Kupuj masła orzechowe w małych słoiczkach, by zużyć je szybko i móc spróbować innego masła, przygotowanego na bazie innych orzechów.

Bonus: białko, kwasy tłuszczowe nienasycone

9. Zupy podawaj z pestkami

Przed podaniem, do każdej miseczki zupy, dorzuć łyżeczkę pestek słonecznika, dyni, sezamu, czy siemienia lnianego.

Bonus: witamina E, żelazo

10. Używaj past warzywnych zamiast masła

Urozmaicaj swoje kanapki stosując zamiast masła hummus, pasty na bazie fasoli, czy pasztety warzywne np. z burakami, marchewką, pietruszką.

Bonus: błonnik pokarmowy, białko (pasty na bazie strączków), witaminy z gr. B

Bądź pewna, że kupujesz żywność eko! Zapamiętaj tylko DWA wyróżniki.

Redakcja poleca

REKLAMA