Posiej te nasionka, zamiast kupować suplementy. W dwa tygodnie wyhodujesz prawdziwe superfood

trawa pszeniczna na co jest dobra fot. Adobe Stock, Madeleine Steinbach
Na co jest dobra trawa pszeniczna: to superfood, które może wzbogacić dietę w bardzo cenne składniki, w tym aminokwasy i mikroelementy niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Potrafi też obniżać poziom cholesterolu, wspomagać walkę z niektórymi nowotworami, obniżać poziom cukru we krwi, łagodzić stany zapalne i ułatwiać odchudzanie. Sprawdź, na co dokładnie pomaga trawa pszeniczna, jakie ma właściwości oraz na co zwrócić uwagę, sięgając po ten naturalny produkt.
Ewa Cwil / 03.09.2024 05:07
trawa pszeniczna na co jest dobra fot. Adobe Stock, Madeleine Steinbach

Trawa pszeniczna zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim licznym korzyściom zdrowotnym. Jest uważana za naturalny suplement diety, gdyż jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, może wspomagać oczyszczanie organizmu, wzmacniać układ odpornościowy oraz poprawiać kondycję skóry. Przypisuje się jej wiele różnych działań, ale tylko niektóre z nich zostały potwierdzone naukowo.

Jeśli uznasz, że chcesz wypróbować trawę pszeniczną, możesz zaopatrzyć się w proszek z niej przygotowany, suplementy w postaci tabletek lub wyhodować ją w domu i szykować z niej sok za pomocą wyciskarki, lub wblendować ją np. w zielone smoothie. Te dwa ostatnie sposoby zapewniają dostęp do wszystkich cennych składników, jakie zawarte są w tych drobnych, zielonych źdźbłach.

Spis treści:

  1. Na co pomaga trawa pszeniczna?
  2. Trawa pszeniczna: przeciwwskazania

Na co pomaga trawa pszeniczna?

Zacznijmy od tego, na co jest dobra, według medycyny naturalnej, trawa pszeniczna w postaci soku, naparu czy napoju szykowanego z proszku przygotowanego z kiełkującej pszenicy. W każdej z tych postaci reklamowana jest jako suplement diety bogaty składniki odżywcze, które mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne:

  • oczyszczanie organizmu z toksyn (dzięki wysokiej zawartości chlorofilu),
  • uzupełnianie niedoborów witaminy A, C, E, oraz minerałów takich jak żelazo, magnez, wapń i potas,
  • wspomaganie trawienia m.in. dzięki zawartości błonnika oraz enzymów wspomagających proces trawienia: lipaza, amylaza, celulaza.
  • działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (w walce z infekcjami oraz stanami zapalnymi),
  • obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Polecana jest też na poprawę płodności, ogólne wzmocnienie organizmu, do zwalczania zaparć, w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego, do wspomagania odporności.

Właściwości trawy pszenicznej

W badaniach naukowych zaobserwowano 6 działań prozdrowotnych trawy pszenicznej, ale część z nich prowadzono albo in vitro, albo na zwierzętach.

Nie można więc stwierdzić, że trawa pszeniczna jest dobra na konkretne dolegliwości, ale można powiedzieć, że produkt ten wykazuje następujące działania:

  • wspomaganie odchudzania – dzięki zawartości tylakoidów trawa pszeniczna może wzmagać uczucie sytości poprzez spowalnianie opróżniania się żołądka. Trzeba jednak pamiętać, że tylakoidy są obecne w każdej zielonej roślinie, a nie tylko w trawie pszenicznej.
  • łagodzenie procesów zapalnych – picie soku z trawy pszenicznej może ograniczać chroniczny stan zapalny jelita grubego. Badani pili codziennie 100 ml soku przez miesiąc. Zawarty w trawie pszenicznej chlorofil wykazuje działanie przeciwzapalne, które może oddziaływać nie tylko na układ pokarmowy.
  • obniżanie poziomu cukru we krwi – zaobserwowano to w kilku badaniach prowadzonych na zwierzętach cierpiących na cukrzycę.
  • zwalczanie komórek rakowych – w badaniu in vitro zaobserwowano, że ekstrakt z trawy pszenicznej potrafi zwalczać komórki rakowe w białaczce, nowotworze jamy ustnej. Zaobserwowano też, że picie soku z trawy pszenicznej może wspomagać konwencjonalne leczenie (chemioterapię) raka piersi u zwierząt.
  • obniżanie poziomu cholesterolu – sok z trawy pszenicznej u zwierząt potrafi obniżać poziom całkowitego cholesterolu oraz poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • uzupełnianie diety w aminokwasy, których organizm ludzki nie potrafi sam wyprodukować, a także w żelazo, wapń i magnez oraz witaminy C, A oraz E i glutation, które są przeciwutleniaczami. W badaniach in vitro zaobserwowano, że trawa pszeniczna może chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.

Trawa pszeniczna na co jest dobra badania

fot. Trawa pszeniczna na co jest dobra - badania/ Adobe Stock, Sarocha

Trawa pszeniczna — efekty

Ponieważ badań nad wykorzystaniem trawy pszenicznej do zapobiegania lub leczenia różnych dolegliwości i chorób u ludzi jest bardzo mało, trzeba sobie jasno powiedzieć, że obecnie nie można stwierdzić, na co pomaga trawa pszeniczna, ani jak ją stosować. Wiadomo jedynie, że wykazuje pewne korzystne działania i jest to związane z tym, że zawiera różne cenne dla zdrowia ludzkiego składniki.

Nie umiemy jednak jeszcze dobierać dawkowania do poszczególnych potrzeb różnych ludzi. Dlatego trawę pszeniczną należy traktować jako suplement diety, który może (choć nie musi) wspomagać zdrowie lub konwencjonalne leczenie.

Trawa pszeniczna przeciwwskazania

Za bezpieczną dawkę uznawana jest porcja 60-100 ml soku z trawy pszenicznej przyjmowana codziennie do 18 miesięcy.

Chociaż trawa pszeniczna jest uznawana za bezpieczną dla większości osób, istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania. Osoby z celiakią oraz niektóre osoby nietolerancją glutenu (alergia na gluten) powinny unikać trawy pszenicznej, ponieważ może zawierać śladowe ilości glutenu. Ponadto spożywanie trawy pszenicznej może powodować alergie u osób uczulonych na pszenicę.

Zbyt duża ilość spożywanej trawy pszenicznej może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak biegunka, nudności czy wzdęcia.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji, aby upewnić się, że jest to bezpieczne dla nich i ich dziecka.

Na 14 dni przed planowaną operacją warto na wszelki wypadek zrezygnować z trawy pszenicznej, aby nie wpływała na poziom cukru we krwi i nie zakłócała procesów gojenia.

Z trawą pszeniczną ostrożnie powinny obchodzić się też osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi. Jednoczesne działanie leków i trawy może bowiem spowodować nadmierny spadek poziomu cukru we krwi. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem, jeśli ktoś chce przyjmować trawę pszeniczną, a jednocześnie przyjmuje na stałe leki.

Źródła:
1. Wangcharoen W, Phimphilai S. Chlorophyll and total phenolic contents, antioxidant activities and consumer acceptance test of processed grass drinks. J Food Sci Technol. 2016 Dec;53(12):4135-4140. doi: 10.1007/s13197-016-2380-z. Epub 2016 Dec 19. PMID: 28115753; PMCID: PMC5223247.
2. Sethi J, Yadav M, Dahiya K, Sood S, Singh V, Bhattacharya SB. Antioxidant effect of Triticum aestivium (wheat grass) in high-fat diet-induced oxidative stress in rabbits. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2010 May;32(4):233-5. doi: 10.1358/mf.2010.32.4.1423889. PMID: 20508870.
3. Kulkarni SD, Tilak JC, Acharya R, Rajurkar NS, Devasagayam TP, Reddy AV. Evaluation of the antioxidant activity of wheatgrass (Triticum aestivum L.) as a function of growth under different conditions. Phytother Res. 2006 Mar;20(3):218-27. doi: 10.1002/ptr.1838. PMID: 16521113.
4. Kothari S, Jain AK, Mehta SC, Tonpay SD. Hypolipidemic effect of fresh Triticum aestivum (wheat) grass juice in hypercholesterolemic rats. Acta Pol Pharm. 2011 Mar-Apr;68(2):291-4. PMID: 21485304.
5. Alitheen NB, Oon CL, Keong YS, Chuan TK, Li HK, Yong HW. Cytotoxic effects of commercial wheatgrass and fiber towards human acute promyelocytic leukemia cells (HL60). Pak J Pharm Sci. 2011 Jul;24(3):243-50. PMID: 21715255.
6. Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8. doi: 10.1080/01635580701308083. PMID: 17571966.
7. Shakya G, Randhi PK, Pajaniradje S, Mohankumar K, Rajagopalan R. Hypoglycaemic role of wheatgrass and its effect on carbohydrate metabolic enzymes in type II diabetic rats. Toxicol Ind Health. 2016 Jun;32(6):1026-32. doi: 10.1177/0748233714545202. Epub 2014 Aug 12. PMID: 25116122.
8. Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, Berry E. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scand J Gastroenterol. 2002 Apr;37(4):444-9. doi: 10.1080/003655202317316088. PMID: 11989836.
9. Stenblom EL, Montelius C, Östbring K, Håkansson M, Nilsson S, Rehfeld JF, Erlanson-Albertsson C. Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women. Appetite. 2013 Sep;68:118-23. doi: 10.1016/j.appet.2013.04.022. Epub 2013 Apr 28. PMID: 23632035.

Czytaj także:
Picie kurkumy jest zdrowe, ale nie dla każdego
Na czym polega mikroodżywianie?
Kiełki: domowa uprawa zdrowej zieleniny

Redakcja poleca

REKLAMA