Potas w pomidorach: ogromna zaleta, ale dla niektórych też wada pomidorów

pomidor potas fot. Adobe Stock, fidaolga
Pomidory mają bardzo dużo potasu. Dla większości osób to ogromna zaleta, ale niektórzy muszą zrezygnować z jedzenia pomidorów przez wysoką zawartość potasu. 100 g pomidorów dostarcza ok. 237 mg potasu. Jeszcze więcej jest go w przecierze pomidorowym i koncentracie. Rekordową zawartość potasu 1565 mg/ 100 g mają suszone pomidory.
/ 08.08.2022 05:36
pomidor potas fot. Adobe Stock, fidaolga

Pomidory znane są z wysokiej zawartości potasu. Potas w pomidorach spełnia wiele ważnych funkcji i odpowiada ze wiele prozdrowotnych cech pomidorów. Wysoka zawartość potasu w pomidorach to jednak też wada.

Spis treści:

  1. Ile potasu mają pomidory?
  2. Czy pomidory mają dużo potasu?
  3. Potas w pomidorach: zalety
  4. Potas w pomidorach: wady

Ile potasu mają pomidory?

Jedną z podstawowych właściwości prozdrowotnych pomidorów jest ich wysoka zawartość potasu. 

  • 100 g pomidorów ma 237 mg potasu. Tyle samo potasu jest w pomidorach koktajlowych. 
  • Pomidory w puszce mają ok. 293 mg potasu w 100 g.
  • Koncentrat pomidorowy ma aż 1014 mg potasu na 100 g.
  • Sok pomidorowy ma 229 mg/ 100 ml.
  • Suszone pomidory mają 1565 mg/ 100 g.
  • Passata pomidorowa ma ok. 439 mg/ 100 g.

Czy pomidory mają dużo potasu?

Pomidory mają niezwykle dużo potasu. To jedne z najbogatszych pokarmowych źródeł potasu. Jeśli masz zalecenie powiększenia spożycia potasu, jesteś sportowcem, lub chcesz zastosować dietę DASH, jedz sporo pomidorów.

Potas w pomidorach: zalety

Duża zawartość potasu w pomidorach to ogromna zaleta dla większości osób. Potas doskonale:

  • wspiera zdrowe serca,
  • obniża ciśnienie,
  • jest jednym z elektrolitów.

Uzupełnianie potasu w diecie jest szczególnie ważne podczas upałów, bo traci się go z potem. Potas odpowiada też za przewodnictwo nerwowe, syntezę białek i reakcje enzymatyczne.

Potas w pomidorach: wady

Dużo potasu w pomidorach to jednak wada dla pewnej grupy osób. Wszyscy, którzy mają za dużo potasu we krwi (hiperkaliemię), nie mogą jeść pomidorów. Pomidory są więc zakazane w diecie ubogopotasowej. Ta zalecana jest osobom:

  • z niewydolnością nerek,
  • z tężyczką (w niektórych przypadkach),
  • przy hipoinsulinizmie,
  • w zaburzeniach wydzielania potasu z organizmu np. niedoczynności nadnerczy,
  • przy źle prowadzonej cukrzycy (ale pomidory w cukrzycy są zalecane).

Czytaj także:
Pomidor: ze skórką czy bez? W jakiej formie jest zdrowszy?
Ile kalorii mają pomidory różnego rodzaju? Czy na diecie można jeść pomidory bez ograniczeń?
Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Polscy naukowcy dokładnie przebadali ten temat
Uczulenie na pomidory – jak je rozpoznać i leczyć?

Redakcja poleca

REKLAMA