Niekorzystne połączenia produktów żywnościowych - znasz je?

Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
Barbara Dąbrowska / 05.01.2018 14:45

Twoja dieta pełna jest substancji odżywczych i związków aktywnych, które wzajemnie na siebie oddziałują. Z tego powodu niektóre połącznie produktów spożywczych są niekorzystne!

Będę z tobą szczera. Ten artykuł nie jest dla „żółtodziobów”, a raczej dla „zaawansowanych”. Niekorzystnymi połączeniami żywności nie powinnaś się zbyt mocno martwić. Warto jest mieć ich świadomość, ale nie jest priorytetem, by unikać ich za wszelką cenę.

Od ogółu do szczegółu

O takich szczegółach myśleć można dopiero wtedy, gdy pilnujesz podstawowych nawyków żywieniowych, takich jak regularność posiłków, urozmaicenie, czy prawidłowe nawodnienie.

Dla organizmu szkodliwe są niekorzystne połączenia powtarzające się regularnie. Jeśli raz na jakiś czas zjesz coś z naszej listy nic złego się nie wydarzy. Zdrowa dieta, podobnie jak niezdrowa dieta, potrzebują czasu, by ujawnić się w postaci korzystnych zmian lub uporczywych objawów.

W codziennym życiu przejmuj się bardziej tym, że często jadasz tłuste i ciężkostrawne dania (np. kotlet schabowy z kapustą zasmażaną), które są prawdziwym wyzwaniem dla twojego przewodu pokarmowego.

Warto mieć świadomość, które połączenia mogą niekorzystnie zmieniać wartość odżywczą posiłków, bo zdrowa dieta to ogół zebranych w ciągu dnia drobnych szczegółów i wyborów żywieniowych.

Zobacz naszą galerię!

Zdrowa dieta? Warto o tym czytać! Zobacz także:

5 tłustych produktów, które są zdrowe i pomagają schudnąć
Olej palmowy – czy rzeczywiście jest aż tak szkodliwy? Tylko fakty!
Zabójcze tłuszcze trans – fakty, które musisz znać!