Te produkty żywnościowe się „nie lubią”! Nie łącz ich ze sobą!

Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
Barbara Dąbrowska / 10 miesięcy temu

Twoja dieta pełna jest substancji odżywczych i związków aktywnych, które wzajemnie na siebie oddziałują. Z tego powodu niektóre połącznie produktów spożywczych są niekorzystne!

Będę z tobą szczera. Ten artykuł nie jest dla „żółtodziobów”, a raczej dla „zaawansowanych”. Niekorzystnymi połączeniami żywności nie powinnaś się zbyt mocno martwić. Warto jest mieć ich świadomość, ale nie jest priorytetem, by unikać ich za wszelką cenę.

Od ogółu do szczegółu

O takich szczegółach myśleć można dopiero wtedy, gdy pilnujesz podstawowych nawyków żywieniowych, takich jak regularność posiłków, urozmaicenie, czy prawidłowe nawodnienie.

Dla organizmu szkodliwe są niekorzystne połączenia powtarzające się regularnie. Jeśli raz na jakiś czas zjesz coś z naszej listy nic złego się nie wydarzy. Zdrowa dieta, podobnie jak niezdrowa dieta, potrzebują czasu, by ujawnić się w postaci korzystnych zmian lub uporczywych objawów.

W codziennym życiu przejmuj się bardziej tym, że często jadasz tłuste i ciężkostrawne dania (np. kotlet schabowy z kapustą zasmażaną), które są prawdziwym wyzwaniem dla twojego przewodu pokarmowego.

Warto mieć świadomość, które połączenia mogą niekorzystnie zmieniać wartość odżywczą posiłków, bo zdrowa dieta to ogół zebranych w ciągu dnia drobnych szczegółów i wyborów żywieniowych.

Zobacz naszą galerię!

Zdrowa dieta? Warto o tym czytać! Zobacz także:

5 tłustych produktów, które są zdrowe i pomagają schudnąć
Olej palmowy – czy rzeczywiście jest aż tak szkodliwy? Tylko fakty!
Zabójcze tłuszcze trans – fakty, które musisz znać!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/5 miesięcy temu
Ja tam przechodzę na fotosyntezę. W końcu dwutlenku węgla mamy pod dostatkiem, ale... Do fotosyntezy potrzebna jest jedna niezwykle szkodliwa substancja: Monotlenek diwodoru - DHMO) – najgroźniejsza z substancji chemicznych, która wciąż, mimo wielu zastrzeżeń, jest używana na szeroką skalę. Znajduje się w każdym zbiorniku wodnym i w obiegu wodociągowym. Jego tajną sieć dystrybucji posiada większość rozwiniętych krajów świata, a duża część biednych krajów skrycie go pragnie. Oto lista jego szkodliwych działań: Powoduje korozję metalu. Jest powodem zwarć w obwodach elektrycznych. Wdychanie gazowego DHMO kończy się śmiercią lub poparzeniami dróg oddechowych. Dostanie się go do płuc kończy się śmiercią. Dłuższy kontakt z stałym DHMO powoduje obumieranie tkanek. Jest składnikiem wszystkich pestycydów. Stanowi główny składnik kwaśnych deszczy oraz jadu płazów i gadów. Jest główną przyczyną zarówno uszkodzeń roślin przez mróz (tzw. wymarzania), jak również uszkadzania budynków. Niemal wszystkie burze z piorunami powstają na skutek działania DHMO; dotyczy to również huraganów, trąb powietrznych, itp. Powoduje erozję gleby, zwłaszcza na brzegach rzek i mórz. Zazwyczaj to DHMO jest bezpośrednim czynnikiem powodującym zatonięcia statków. Jest jednym z najbardziej szkodliwych dla silnika składników paliw płynnych – szczególnie w Polsce. Jest wykorzystywany do tortur. Był bezpośrednią przyczyną zawalenia się hali MTK (Międzynarodowych Targów Katowickich). Znajduje się w guzach nowotworowych. Polscy politycy prawdopodobne zawsze wygłaszają przemówienia pod wpływem DHMO. Hitler w 1915 roku zatruł się DHMO i oszalał. Zaraża ptasią (i świńską!) grypą. Bomba nuklearna Iranu ma w składzie DHMO. Poddany działaniu prądu elektrycznego wytwarza silnie wybuchowy gaz. Przekształca wiele pozornie niegroźnych substancji, takich jak sól kuchenna, w mieszaniny żrących kwasów i zasad. Kto przyjmował DHMO, ten umrze! Doloż moja, doloż...
/5 miesięcy temu
Ja też póki co nie zastanawiam się jakich składników ze sobą nie łączyć, ponieważ jestem na diecie i zamawiam sobie pudelka z Optimal Fit. Jedzenie bardzo mi smakuje i w końcu zdrowo się odżywiam.
/5 miesięcy temu
Na szczęście nie muszę się martwić o to, co jem, ponieważ od jakiegos czasu jadam wyłącznie z cateringiem dietetycznym warszawski dzien od mateusza gesslera. Dania sa świetnie przygotowane, pyszne i zdrowe.
POKAŻ KOMENTARZE (8)