Wypróbuj nasze przepisy na muffinki bez jajek w 5 różnych wersjach smakowych. Mamy tu babeczki czekoladowe, bananowe, ale i np. szpinakowe. A to nie wszystkie nasze propozycje. Do każdego przepisu podajemy dokładną listę składników, instrukcje krok po kroku oraz wartości odżywcze. Piecz muffinki bez jajek bez obaw – wyjdą przepyszne.
Spis treści:
- Czekoladowe muffinki bez jajek i mleka
- Szybkie muffinki bananowe bez jajek
- Muffinki bez jajek dla dzieci: kokosowo-malinowe
- Wytrawne muffinki bez jajek z cukinią i fetą
- Muffinki bez jajek szpinakowo-serowe
Czekoladowe muffinki bez jajek i mleka
Te wegańskie, wilgotne, intensywnie czekoladowe muffinki bez jajek przygotujesz zupełnie bez nabiału. 1 babeczka dostarczy: ok. 180 kcal, 3 g białka, 7 g tłuszczu i 28 g węglowodanów.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml „mleka” migdałowego,
- 80 ml oleju kokosowego,
- 50 g kakao,
- 100 g cukru kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki w jednej misce: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
- W osobnej misce połącz mleko roślinne, olej i ocet jabłkowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia.
- Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Nakładaj ciasto do foremek i piecz 20 minut w 180°C.
fot. Czekoladowe muffinki bez jajek i mleka /Adobe Stock, Jiri Hera
Szybkie muffinki bananowe bez jajek
Te pyszne fit muffinki bez jajek to naturalna słodycz i źródło błonnika. Wychodzą miękkie i puszyste. 1 muffinka dostarcza: ok. 160 kcal, 2,5 g białka, 5 g tłuszczu i 25 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 200 g mąki orkiszowej,
- 100 ml dowolnego „mleka” roślinnego,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banany na purée. Dodaj mleko, olej i wanilię, wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- Połącz składniki suche z mokrymi, dodaj orzechy.
- Przełóż do foremek i piecz 20–25 minut w 180°C.
fot. Muffinki bananowe bez jajek /Adobe Stock, Vladislav Noseek
Muffinki bez jajek dla dzieci: kokosowo-malinowe
Te muffinki bez jajek nie zawierają złych węglowodanów, są lekko wilgotne i aromatyczne. Jedna muffinka dostarcza: ok. 170 kcal, 3 g białka, 24 g węglowodanów i ok. 6 g tłuszczu.
Składniki:
- 180 g mąki owsianej,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 100 g malin — świeżych lub mrożonych.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę.
- W osobnej misce wymieszaj mleko kokosowe i syrop klonowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Wrzuć maliny i delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do foremek.
- Piecz ok. 20 minut w 180°C.
fot. Muffinki bez jajek dla dzieci/Adobe Stock, viennetta14
Wytrawne muffinki bez jajek z cukinią i fetą
Bogate w białko, niskowęglowodanowe, idealne na lunch muffinki bez jajek. Każda z 12 sztuk dostarczy: ok. 150 kcal, 5 g białka, 8 g tłuszczu i 12 g węglowodanów.
Składniki:
- 200 g startej i odciśniętej cukinii,
- 150 g mąki gryczanej,
- 50 g pokruszonego sera feta,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 100 ml napoju roślinnego,
- 50 ml oliwy.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj dokładnie mąkę, z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
- W osobnej misce połącz mleko i oliwę.
- Dodaj cukinię i fetę do suchych składników.
- Połącz składniki suche z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek.
- Piecz 20–25 minut w 180°C.
fot. Wytrawne muffinki bez jajek z cukinią i fetą /Adobe Stock, Brebca
Muffinki bez jajek szpinakowo-serowe
Te babeczki są bogate w żelazo i sycące mimo tego, że są dość niskokaloryczne. Każda z 12 sztuk dostarcza: ok. 140 kcal, 6 g białka, 6 g tłuszczu i 14 węglowodanów.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 100 ml mleka roślinnego,
- 50 g startego sera feta,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 ml oliwy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż szpinak na łyżeczce oliwy, ostudź i drobno posiekaj.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.
- W osobnej misce połącz mleko i oliwę.
- Dodaj szpinak i starty ser do suchych składników.
- Wymieszaj mokre składniki z suchymi, ponakładaj ciasto do foremek i piecz 20 minut w 180°C.
fot. Muffinki bez jajek szpinakowo-serowe /Adobe Stock, nedim_b
Czytaj także:
5 przepisów na muffinki bezglutenowe
Pikantne muffiny na słono — idealne na imprezę
Prosty przepis na muffiny wielkanocne