Złe węglowodany istnieją, ale nie zawsze szkodzą. Lista cukrów, których lepiej nie jeść w nadmiarze

złe węglowodany fot. Adobe Stock, weyo
Złe węglowodany to cukry i przetworzone węglowodany złożone, które potrafią rujnować zdrowie, figurę i urodę, jeśli w diecie jest ich nadmiar. Już dawno slogan „cukier krzepi” odszedł do lamusa, gdyż tak naprawdę za wiele chorób przewlekłych i cywilizacyjnych odpowiada nadmiar cukrów w diecie. Zobacz, które węglowodany są uznawane za złe i dlaczego.
Ewa Cwil / 06.02.2025 05:24
złe węglowodany fot. Adobe Stock, weyo

Złe węglowodany – to miano, którym „ochrzczono” całą grupę węglowodanów. Jak się zaraz przekonasz, nie same „złe węglowodany” są złe, ale szkodliwa jest ich duża ilość. Znaczenie też ma, z jakich produktów trafiają do organizmu. Oto sekrety cukrów i produktów, których lepiej w diecie unikać.

Spis treści:

  1. Złe węglowodany – co to jest?
  2. Czy złe węglowodany są naprawdę złe?
  3. Lista złych węglowodanów
  4. Dobre i złe węglowodany: tabela

Złe węglowodany – co to jest?

Węglowodany są niezbędnym elementem diety, dostarczającym organizmowi energii. Jednak nie wszystkie węglowodany są korzystne dla zdrowia. Tak zwane złe węglowodany charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym oraz brakiem błonnika i mikroelementów. Ich nadmierne spożycie prowadzi do zaburzeń metabolicznych, cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Najgorsze węglowodany

Nie wszystkie węglowodany i nie w każdej ilości mają negatywny wpływ na zdrowie. Jednak szczególnie niekorzystne w znacznych ilościach są:

  • monosacharydy,
  • disacharydy,
  • przetworzone polisacharydy.

Gdybyśmy przyjrzeli się, o jakie produkty spożywcze chodzi, lista obejmie:

  • cukier biały i syrop glukozowo-fruktozowy – zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.
  • białe pieczywo i makarony – te produkty bogate w węglowodany szybko podnoszą poziom cukru we krwi, powodując nagłe skoki insuliny.
  • słodzone napoje – zwiększają ryzyko insulinooporności i cukrzycy.

Czy złe węglowodany są naprawdę złe?

A teraz kluczowa sprawa: węglowodany jako takie nie są ani złe, ani dobre. Największe znaczenie ma to, w jakiej ilości znajdą się w diecie i z jakich produktów spożywczych będą pochodzić.

Najgorsze są węglowodany proste (monosacharydy, disacharydy), które są tzw. pustymi kaloriami, czyli pochodzą z produktów o niskiej wartości odżywczej.

Np. fruktoza, cukier prosty, czyli monosacharyd, w jabłku nie będzie złym węglowodanem ani pustą kalorią, bo wchodzi w skład zdrowego produktu spożywczego, który dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników. Nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że jabłko jest niezdrowe. Natomiast fruktoza jako substancja słodząca w słodkim napoju będzie już niezdrowym węglowodanem.

Drugi przykład — glukoza. To cukier prosty, który można by wrzucić do worka ze złymi węglowodanami. Jednak to cukier, który jest paliwem dla mózgu i mięśni, jest nam niezbędny. W odpowiedniej ilości jest niegroźny, ale w nadmiarze zdrowiu szkodzi.

Mamy nadzieje, że już rozumiesz, że nie ma konieczności całkowitego eliminowania cukrów prostych z diety. Czasami są one prawdziwym sprzymierzeńcem człowieka. Na przykład szybko podniosą zbyt niski poziom cukru u cukrzyka i dostarczą szybkiej energii sportowcowi. Ważne są też w diecie lekkostrawnej.

Ile złych węglowodanów zdrowiu nie zaszkodzi?

Według specjalistów z WHO w diecie zdrowego człowieka nie powinno więcej niż 10% energii pochodzić z cukrów, czyli tych złych węglowodanów zwanych mono- i disacharydami. Ograniczenie ich udziału w kaloryczności diety do 5% przynosi dalsze korzyści, czyli jest jeszcze lepsze. To oznacza, że jeśli twoja zdrowa dieta dostarcza 2000 kcal, to dobrze jest ograniczyć ilość cukrów do 50 g dziennie, a jeszcze lepiej do 25 g. Zaznaczamy – chodzi o cukry, nie o węglowodany ogółem!

Lista złych węglowodanów

Oto lista złych węglowodanów, czyli produktów, które dostarczają duże ilości cukrów prostych i przetworzonych polisacharydów:

  • Produkty owocowe: soki w nadmiarze, napoje owocowe, soki dosładzane, w nadmiarze dżemy, powidła i inne słodzone przetwory owocowe,
  • Produkty zbożowe: biały ryż, biała mąka, białe pieczywo i zwykłe makarony, przetworzone płatki śniadaniowe, tradycyjne wyroby cukiernicze,
  • Orzechy – orzechy w cukrze i miodzie, słodzone masło orzechowe,
  • Produkty mleczne: lody, słodzone jogurty, słodzone mleczne desery,
  • Przekąski: czipsy ziemniaczane, frytki, precle, czipsy kukurydziane, wafle ryżowe, batoniki typu granola, słodycze, słodkie czekolady,
  • Dodatki: dosładzane sosy sałatkowe, ketchupy i musztardy,
  • Słodziki: cukier biały i brązowy, syrop kukurydziany, syrop klonowy, syrop glukozowo-fruktozowy, miód w nadmiarze,
  • Napoje: słodkie napoje gazowane, słodzona herbata i kawa, słodkie wina, piwo, słodkie drinki.

Wyżej wymienione źródła złych węglowodanów należy bardzo ograniczać. To leży w twoim najlepszym interesie. Chodzi zarówno o zdrowie jak i figurę.

Złe węglowodany - lista
fot. Złe węglowodany - lista/ Adobe Stock, Yulia Furman

Dobre i złe węglowodany: tabela

Znasz już rodzaje węglowodanów, które potocznie uznaje się za złe, oraz ich źródła.  Najprostszy podział na dobre węglowodany i te złe to podział na węglowodany proste (złe) i węglowodany złożone (dobre). Jak już wiesz to duży skrót, ale posłużymy się nim w tej tabeli. Jednak, zamiast podawać listę nazw chemicznych, która będzie dla ciebie bezużyteczna, w tej tabeli z najzdrowszymi węglowodanami i złymi węglowodanami skupimy się na ich wpływie na organizm. To powinno cię przekonać, że naprawdę warto ograniczać w diecie ilość cukrów prostych.

Węglowodany złe vs. dobre
złe węglowodany
(proste, cukry)
dobre węglowodany (złożone)
są szybko trawione są wolno trawione
dostarczają energii
na krócej
dostarczają energii
na dłużej
nie dostarczają błonnika dostarczają błonnika
sycą na krócej sycą na dłużej
powodują gwałtowne skoki cukru we krwi nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi
sprzyjają tyciu sprzyjają odchudzaniu
nasilają procesy starzenia organizmu nie nasilają procesów starzenia
nasilają procesy zapalne nie nasilają procesów zapalnych

Źródła:
1. Gillespie, K., Kemps, E., White, M., & Bartlett, S. (2023). The Impact of Free Sugar on Human Health—A Narrative Review. Nutrients, 15. https://doi.org/10.3390/nu15040889.
2. Rippe, J., & Angelopoulos, T. (2017). Added Sugars and Health: What Do We Really Know?. , 369-386. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43027-0_20.
3. Giugliano, D., Maiorino, M., Bellastella, G., & Esposito, K. (2018). More sugar? No, thank you! The elusive nature of low carbohydrate diets. Endocrine, 61, 383-387. https://doi.org/10.1007/s12020-018-1580-x.
4. Kroemer, G., López-Otín, C., Madeo, F., & Cabo, R. (2018). Carbotoxicity—Noxious Effects of Carbohydrates. Cell, 175, 605-614. https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.07.044.

Czytaj także:
Czy węglowodany powodują tycie?
Na czym polega dieta węglowodanowa?
Węglowodany - przed czy po treningu?

Redakcja poleca

REKLAMA