Moc świeżych warzyw i owoców

Nietolerancja fruktozy w większości przypadków ma łagodną postać, toteż często chorzy ” żyją w nieświadomości”, a choroba jest niezdiagnozowana lub też mylona z innymi schorzeniami układu pokarmowego np.: z  zespołem drażliwego jelita
Owoce i warzywa są najlepszym źródłem witamin, ale pod jednym warunkiem – muszą być świeże. Produkty przetworzone tracą swoje wartości odżywcze.
/ 06.02.2012 10:31
Nietolerancja fruktozy w większości przypadków ma łagodną postać, toteż często chorzy ” żyją w nieświadomości”, a choroba jest niezdiagnozowana lub też mylona z innymi schorzeniami układu pokarmowego np.: z  zespołem drażliwego jelita

Uwaga na produkty przetworzone

Pomimo tego, że owoce i warzywa są najlepszym źródłem witamin i mikroelementów oraz błonnika w diecie, stwierdzenie to nie odzwierciedla składu produktów przetworzonych czyli na przykład produktów suszonych, kandyzowanych, z puszek czy też mrożonych. Procesy przetworzenia produktów do celów przechowywania, częściowo niszczą nietrwałe witaminy i mikroelementy.
Rozmiar warzyw i owoców świadczy często o metodach, jakim były poddane podczas hodowli. Bardzo duże rozmiary warzyw (np. korzeniowych – marchwi), mogą być skutkiem przenawożenia, czyli nadmiaru nawozów azotowych w glebie. Szczególnie ostrożnie należy wybierać warzywa dla małych dzieci, ponieważ nadmiar azotanów w produkcie jest dla nich niebezpieczny.

Jak sok, to tylko świeżo wyciskany

Soki warzywne i owocowe pozbawione są błonnika pokarmowego i wielu nietrwałych witamin i składników mineralnych. Najlepszym wyborem są więc soki świeżo wyciskane. W ten sposób można być pewnym, że nie zawierają substancji konserwujących, a także że nie są dosładzane, rozcieńczane i dosalane.

Patrz: Jak właściwie przechowywać żywność?

Unikaj gotowych sałatek i surówek

Gotowe sałatki i surówki też nie są najlepszym rozwiązaniem w trakcie stosowania diety ograniczającej ogólną kaloryczność posiłków. Jeśli jednak konieczne jest wybranie gotowej surówki lub sałatki, należy pamiętać, aby nie zawierała dodatków w postaci majonezu, śmietany i oleju.

Patrz: Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej

Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!”, Anika Ragiel, wydawnictwo Printex, 2010.

Redakcja poleca

REKLAMA