Czy dieta poprawia wzrok?

Zimą dieta powinna być bogata w warzywa i owoce
Dobry wzrok wpływa na nasze samopoczucie. Często jednak ulega pogorszeniu pod wpływem czynników, takich jak niewłaściwe żywienie czy długie siedzenie przed komputerem. Warto przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę bogatą m.in. w witaminy, minerały, luteinę i cynk. W jakich produktach możemy je znaleźć?
/ 26.01.2012 11:33
Zimą dieta powinna być bogata w warzywa i owoce

Dlaczego wzrok się pogarsza?

Wiele czynników zewnętrznych wpływa na stan naszych oczu. Długie godziny spędzane codziennie przed komputerem, przebywanie w zadymionych pomieszczeniach oraz niewłaściwa dieta – to główne przyczyny, które pogarszają jakość widzenia. Jak można temu zaradzić?

Co powinniśmy jeść?

Wszyscy zdajemy sobie sprawę jaki nieoceniony wpływ na kondycję i zdrowie naszego organizmu mają witaminy. Większość witamin, minerałów i mikroelementów niezbędnych dla naszego wzroku możemy znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego.

Naukowcy zdołali dotychczas określić grupy witamin i minerałów, które są konieczne dla zapewnienia prawidłowego procesu widzenia. Najpierw trzeba sprecyzować, które składniki przynoszą korzyści dla naszego wzroku, a następnie wzbogacić naszą codzienną dietę o produkty, które zawierają ich jak najwięcej. Dobre funkcjonowanie oczu zapewnią witaminy z grupy A i C, a także kwasy Omega 3, antyoksydanty, luteina i cynk.

Wartość witamin

Witamina A odgrywa ważną rolę w ochronie rogówki oka oraz w syntezie rodopsyny (barwnika wzrokowego) w siatkówce. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Występuje w marchwi, szpinaku, porach, pomidorach, a także w wątróbce, maśle, margarynie i wielu rybach (np. tuńczyk, makrela).

Wraz z wiekiem nasz organizm produkuje coraz mniej retinolu (związek odpowiedzialny za odbieranie bodźców wzrokowych na siatkówce), dlatego też trzeba pamiętać o codziennej dawce witaminy A. Pełni ona również funkcje regulujące ciśnienie wewnątrzgałkowe, a tym samym chroni nas przed jaskrą.

Witamina C pomaga zapobiegać zaćmie i wielu innym schorzeniom związanym ze starzeniem się oczu. Bardzo łatwo ją znaleźć w owocach cytrusowych, kiwi oraz niektórych warzywach, takich jak: pomidory, jarmuż (odmiana kapusty warzywnej), brukselka czy czerwona papryka.

Zobacz też: Zielone i żółte, czyli dieta dla oczu

Luteina i cynk

Luteina jest organicznym związkiem chemicznym, który chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym oraz UV. Zapobiega też uszkodzeniom siatkówki przez wolne rodniki. Naturalnym źródłem luteiny są np. żółtka jaj, kapusta, brokuły czy szpinak.

Cynk bierze czynny udział w procesie absorpcji innych witamin. Występuje on głównie w nasionach roślin strączkowych (np. fasola, groch), orzechach oraz mięsie (np. kurczak, indyk, wołowina) i rybach.

Jak uchronić się przed jaskrą i AMD?

Antyoksydanty chronią nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD), które dotyka ludzi po czterdziestym lub pięćdziesiątym roku życia. Do typowych objawów AMD zaliczamy niewyraźne widzenie, zawężenie pola widzenia, czy też słabą ostrość widzenia w nocy. Naturalnym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce (szpinak, jarmuż, melon, brzoskwinie, dynie).

Zapewnienie odpowiedniego poziomu kwasów Omega 3 w codziennej diecie odgrywa istotną rolę w profilaktyce jaskry przez obniżanie ciśnienia wewnątrzgałkowego. Regularna obecność w naszej diecie łososia, tłustych ryb, orzechów, kapusty oraz innych zielonych warzyw liściastych zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry.

Regularne spożywanie wszystkich wyżej wymienionych produktów może w znacznym stopniu przyczynić się do zachowania dobrego wzroku przez długie lata i zapobiec pogorszeniu się wady u osób noszących okulary.

Zobacz też: Jak na wzrok człowieka wpływa luteina?

Redakcja poleca

REKLAMA