Dieta lekkostrawna - jadłospis na 7 dni, tabela produktów, zasady, wskazania

dieta lekkostrawna jadłospis fot. Adobe Stock, timolina
Jadłospis w diecie lekkostrawnej ma za zadanie oszczędzać przewód pokarmowy, ułatwiać jego funkcjonowanie i wspierać regenerację. Układa się go tak, aby wykluczyć sposób przygotowania, który wymaga dodatku tłuszczu. Z menu diety lekkostrawnej trzeba też wyeliminować najbardziej ciężkostrawne produkty oraz stosować taką obróbkę pozostałych (a jest ich niemało), aby stały się jak najlżej strawne.
Agata Bernaciak / 12.01.2023 13:20
dieta lekkostrawna jadłospis fot. Adobe Stock, timolina

Potrawy w jadłospisie diety lekkostrawnej mogą być bardzo smaczne, choć nie brakuje w niej obostrzeń dotyczących tego, czego powinno się unikać. Wiele tych zaleceń pokrywa się jednak z zasadami zwykłej, zdrowej diety. Dlatego dietę lekkostrawną można stosować także przy normalnym trybie życia, a nie tylko w czasie rekonwalescencji i przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Spis treści:

  1. Dieta lekkostrawna – jadłospis na 7 dni
  2. Zalecane i przeciwwskazane produkty (tabela)
  3. Zasady diety lekkostrawnej
  4. Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna — jadłospis na 7 dni

Poniżej kompletny jadłospis diety lekkostrawnej na cały tydzień, składający się z 5 posiłków dziennie. Na podstawie informacji z dalszej części artykułu (produkty zakazane i wskazane) można go modyfikować tak, aby dostosować go do własnych upodobań. Do niektórych dań podpięte zostały przepisy, które pomogą je przygotować.

Dzień 1. diety lekkostrawnej

  • Śniadanie: bułka pszenna z łyżeczką masła, jajko na miękko, mus z jabłka.
  • II śniadanie: 2–3 sucharki, szklanka soku marchewkowego.
  • Obiad: ziemniaki gotowane, pulpety z mięsa drobiowego, gotowana marchewka, szklanka soku pomidorowego.
  • Podwieczorek: szklanka kompotu z jabłek, 2–3 herbatniki.
  • Kolacja: 10 pierogów leniwych.

Dzień 2. diety lekkostrawnej

  • Śniadanie: gotowana na mleku 2% kasza jęczmienna z musem z truskawek.
  • II śniadanie: mus dyniowy z tymiankiem.
  • Obiad: makaron wstążki z piersią indyka i marchewką.
  • Podwieczorek: sok wielowarzywny.
  • Kolacja: zupa jarzynowa bez śmietany.

Dzień 3. diety lekkostrawnej

  • Śniadanie: owsianka z płatków owsianych błyskawicznych na mleku 2% z bananem i cynamonem.
  • II śniadanie: 2 brzoskwinie bez skórki.
  • Obiad: gotowany na parze dorsz, purée z selera i pietruszki, kasza jaglana.
  • Podwieczorek: serek wiejski z pomidorem i koperkiem.
  • Kolacja: kuskus z jajkiem na miękko, natką pietruszki i pomidorem bez skórki.
 

Dzień 4. diety lekkostrawnej

  • Śniadanie: 2 kromki chleba pszennego, 2 jajka na miękko, pomidor bez skórki, posiekana natka pietruszki.
  • II śniadanie: pieczone jabłko.
  • Obiad: cukinia faszerowana ryżem jaśminowym z pomidorami i ziołami.
  • Podwieczorek: jajko na miękko z purée z buraczków.
  • Kolacja: kopytka z batatów z sosem jogurtowym.

Dzień 5. diety lekkostrawnej

  • Śniadanie: twarożek z sera twarogowego półtłustego, posiekana świeża bazylia, bułka pszenna.
  • II śniadanie: galaretka brzoskwiniowa.
  • Obiad: pulpety z indyka w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, gotowana marchew.
  • Podwieczorek: kasza manna z pomarańczą.
  • Kolacja: krem z dyni i pieczonej pietruszki.

Dzień 6. diety lekkostrawnej

  • Śniadanie: 2 kromki chleba pszennego, 2 plasterki wędliny z piersi indyka, liście sałaty i plasterki pieczonego buraka.
  • II śniadanie: jogurt naturalny z musem morelowym.
  • Obiad: pieczone ziemniaki z gzikiem z sera twarogowego półtłustego z ziołami.
  • Podwieczorek: pieczony banan.
  • Kolacja: jajecznica na parze z pomidorami, bułka pszenna.

Dzień 7. diety lekkostrawnej

  • Śniadanie: ser twarogowy półtłusty z musem malinowym, 2 sucharki.
  • II śniadanie: 4 biszkopty z dżemem truskawkowym bez pestek.
  • Obiad: spaghetti z sosem pomidorowym.
  • Podwieczorek: koktajl z kefiru i truskawek.
  • Kolacja: zupa krem z pomidorów i batatów.

dieta lekkostrawna jadłospis

fot. Dieta lekkostrawna jadłospis/ Adobe Stock, Sea Wave

Zalecane i przeciwwskazane produkty w diecie lekkostrawnej (tabela)

Dieta lekkostrawna nie oznacza, że musisz jeść mdłe papki i zupy bez smaku. Możesz stosować większość świeżych i suszonych ziół, a także sok z cytryny i niewielkie ilości soli.

Mięsa marynuj w oliwie i przyprawach. Unikaj octu, curry, chilli, musztardy i papryki w proszku. Jadłospis diety lekkostrawnej stosuj tak długo, jak potrzebujesz. Zobacz tabelę produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie lekkostrawnej:

Grupa produktów Zalecane w diecie lekkostrawnej Przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej
Pieczywo chleb pszenny, bułki, biszkopty, sucharki chleb żytni, razowy, pieczywo chrupkie żytnie, chleb z otrębami
Dodatki do pieczywa masło, chudy ser twarogowy, chude wędliny, drobiowe mięso gotowane tłuste wędliny, smalec, sery topione, sery dojrzewające, konserwy mięsne
Zupy i sosy zupa jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, pomidorowa, lekkie sosy na jogurcie lub mleku tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych i kostnych, zaprawiane zasmażką lub śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych i strączkowych, sosy śmietanowe, sosy na bazie cebuli i grzybów
Dodatki do zup grzanki, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż jaśminowy, makaron nitki, lane kluski, jogurt naturalny, jaja na miękko makarony razowe, łazanki, śmietana, zasmażka, jajka na twardo, jaja sadzone
Mięso, ryby, jaja kurczak, indyk, chuda wołowina i cielęcina, królik, dorsz, sandacz, mintaj, okoń, pstrąg, jajka na miękko gęś i kaczka ze skórką, tłuste kawałki wieprzowiny i wołowiny, baranina, łosoś, sum, potrawy smażone i wędzone, jajecznica, jajka na twardo
Tłuszcze oleje roślinne na zimno, masło, margaryny miękkie (bez tłuszczów trans), oliwa z oliwek śmietana, smalec, słonina, boczek, margaryny twarde
Warzywa marchew, dynia, pietruszka, kabaczek, pomidory bez skórki, sałata, szpinak, fasolka szparagowa warzywa kapustne, cebula, czosnek, warzywa strączkowe, rzodkiewka, rzepa, kalarepa
Owoce brzoskwinie i morele bez skórki, banany, jabłka pieczone, truskawki, borówki, maliny, melon, arbuz owoce suszone, gruszki, czereśnie, owoce z puszki, owoce kandyzowane, śliwki, wiśnie
Produkty mleczne mleko 2% tłuszczu i mniej, kefir, jogurt naturalny, ser twarogowy półtłusty, maślanka śmietana, sery żółte, sery pleśniowe, ser twarogowy tłusty, jogurty słodzone
Produkty zbożowe ryż jaśminowy, makaron pszenny, kasza jęczmienna, kasza jaglana, płatki zbożowe błyskawiczne kasza gryczana, ryż brązowy, razowe makarony, słodzone płatki zbożowe, musli z dodatkiem czekolady
Desery kisiel, budyń na półtłustym mleku, galaretka owocowa, mus owocowy kremy, torty, ciasto francuskie, lody, chałwa, batony czekoladowe, czekolada
Napoje kawa zbożowa, słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe, soki warzywne, kompoty owocowe mocna herbata, kawa, napoje alkoholowe, napoje gazowane, płynna czekolada

Czasem zdarza się, że w czasie lub po infekcji przewodu pokarmowego czasowo rozwija się nietolerancja laktozy. Dzieje się tak między innymi po zakażeniu rotawirusem. W takiej sytuacji warto na 2-3 tygodnie wprowadzić dietę lekkostrawną bez cukru mlecznego. Nie musisz wtedy eliminować produktów mlecznych, ale wybieraj te bez laktozy. 
-mówi Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk z poradni barbaradabrowska.pl

Zasady diety lekkostrawnej

Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest wykluczenie produktów tłustych, smażonych, wzdymających i ciężkostrawnych.

W diecie lekkostrawnej ogranicza się spożycie błonnika pokarmowego, który jest drażniący dla jelit. Jego najważniejszymi źródłami są warzywa, owoce i razowe produkty zbożowe. Nie oznacza to, że możesz zupełnie wykluczyć wszystkie warzywa i owoce. Wybieraj te dozwolone i stosuj dodatkowe techniki zwiększające strawność, takie jak obieranie ze skórki, krojenie na drobne kawałki, przecieranie przez sito i miksowanie.

Jadłospis diety lekkostrawnej powinien w pełni pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne, na składniki pokarmowe oraz odżywcze. Jedz 5–6 małych posiłków w ciągu dnia, w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu nie obciążysz żołądka. Kolację zjedz nie później niż 2 godziny przed snem.

Lekkostrawne posiłki przygotujesz, stosując:

  • gotowanie w wodzie,
  • gotowanie na parze,
  • pieczenie bez dodatku tłuszczu,
  • duszenie bez dodatku tłuszczu.

Od czasu do czasu możesz smażyć, ale tylko na dobrej, ceramicznej patelni do smażenia beztłuszczowego. Zabronione jest tradycyjne smażenie, pieczenie i duszenie z dodatkiem tłuszczu.

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Odmianą jadłospisu diety lekkostrawnej jest wersja z ograniczeniem tłuszczu, którą stosuje się przede wszystkim w ostrych stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego i w przewlekłych schorzeniach wątroby oraz trzustki. W takiej sytuacji spożycie tłuszczu powinno wynosić od 30 do 50 g na dobę.

Dieta lekkostrawna - zasady diety na infografice

fot. Zasady diety lekkostrawnej, Ula Bugaeva

Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

Głównym wskazaniem do zastosowania diety lekkostrawnej są stany zapalne śluzówki żołądka i jelit. Lekkostrawny jadłospis wskazany jest także:

  • w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych,
  • w chorobach infekcyjnych przebiegających z wysoką gorączką,
  • po zakażeniach rotawirusami,
  • po zatruciach pokarmowych,
  • w chorobie wrzodowej,
  • dla osób w podeszłym wieku,
  • dla chorych, którzy muszą leżeć,
  • w trakcie inwazyjnego leczenia nowotworu (np. chemioterapia, radioterapia).

Na dietę lekkostrawną możesz przejść również wówczas, gdy jesteś zdrowa, ale czujesz się zmęczona lub masz nieznaczne kłopoty z trawieniem (np. nawracające wzdęcia). 

Lekarze sugerują także, by stosować ją w czasie przeziębienia czy grypy. Organizm potrzebuje wtedy więcej sił na walkę, nie może tracić ich na trawienie. Posiłki powinny być zatem tak skomponowane, by dostarczały energii bez zbytniego obciążania układu pokarmowego. 

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 06.10.2008.

Czytaj także:
Jadłospis przy diecie niskotłuszczowej
Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?

Redakcja poleca

REKLAMA