Koktajle owocowe, czyli jak się ochłodzić latem?

Koktajle owocowe/fot. Fotolia
Owocowe koktajle są nie tylko pyszne, ale również bogate w witaminy niezbędne dla naszego organizmu. Mleko jest źródłem wapnia, a owoce dostarczają nam witamin z grupy B oraz witaminy A i C. Oto kilka prostych i łatwych w przygotowaniu przepisów na chłodzące koktajle z owoców.
/ 30.07.2012 14:39
Koktajle owocowe/fot. Fotolia

Koktajl brzoskwiniowy

Składniki:

  • 1 brzoskwinia,
  • 1 mały banan,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • kilka listków melisy lub mięty.

Przygotowanie:

Owoce, miód i jogurt naturalny zmiksować z melisą lub miętą. Należy zostawić kilka listków do udekorowania. Przygotowany napój wlać do szklanki. Najlepiej smakuje schłodzony.

Zielone orzeźwienie

Składniki:

  • owoc kiwi,
  • 30 ml syropu migdałowego,
  • 120 ml mleka.

Uwaga: Syrop o smaku migdałowym można zastąpić syropem o innym smaku.

Przygotowanie:

Obrać kiwi i wymieszać blenderem lub mikserem z pozostałymi składnikami. Należy pamiętać, aby nie mieszać w blenderze dłużej niż 30 sekund, w przeciwnym razie pestki kiwi pękną i nadadzą koktajlowi gorzki smak. Gotowy napój wlać do schłodzonej szklanki i udekorować plastrami kiwi.

Koktajl á la owoce leśne

Składniki:

  • 6 świeżych truskawek (mogą być też mrożone),
  • 1 łyżka dżemu jagodowego,
  • 1 łyżka dżemu malinowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 120 ml mleka.

Uwaga: Można wybrać inne smaki dżemów, wedle uznania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszać blenderem lub miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Gotowy napój przelać do schłodzonej szklanki i udekorować owocami leśnymi (jagodami, borówkami, malinami itp.)

Słoneczna gruszka

Składniki:

  • pół świeżej gruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 120 ml mleka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszać blenderem lub miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Gotowy koktajl przelać do szklanki i udekorować plastrami gruszki. Najlepiej smakuje schłodzony.

Zobacz też: Co jeść w upalne dni?

Koktajl bananowo-czekoladowy

Składniki:

  • banan,
  • 1 łyżka stołowa (ulubionego) kremu czekoladowego,
  • 120 ml mleka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszać blenderem lub miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Gotowy koktajl przelać do szklanki i udekorować czekoladą lub sosem czekoladowym. Najlepiej smakuje schłodzony.

Ananasowo-kosowa pokusa

Składniki:

  • 2 plastry ananasa z puszki,
  • 20 ml syropu kokosowego,
  • 40 ml soku ananasowego,
  • 120 ml mleka.

Uwaga: Zamiast syropu kokosowego można użyć również mleka kokosowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszać blenderem lub miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Gotowy napój przelać do szklanki lub kieliszka koktajlowego i udekorować plastrami ananasa. Najlepiej smakuje schłodzony.

Shake truskawkowy

Składniki:

  • garść truskawek,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • kilka kostek lodu,
  • kilka listków świeżej mięty lub melisy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz listków mięty lub melisy, zmiksować. Gotowy napój przelać do szklanki i udekorować listkami ziół. Najlepiej smakuje schłodzony.

Napój po przelaniu do szklanki można wstawić do zamrażalnika. Po zamrożeniu powstaną pyszne lody sorbetowe.

Zobacz też: Zdrowe grillowanie - czy to możliwe?

Redakcja poleca

REKLAMA