Śniadanie jest jednym z trzech najważniejszych posiłków, które powinniśmy spożywać w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane, napędza naszą przemianę materii po nocnej przerwie i dostarcza organizmowi niezbędnych składników budulcowych oraz energetycznych.
Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu, aby nie doprowadzić do znacznego spadku glukozy we krwi i zapobiec uczuciu znużenia, rozdrażnienia lub braku koncentracji. Warto zatem pamiętać o pożywnym śniadaniu przed wyjściem z domu.
Z czego powinno się składać śniadanie?
Podstawę śniadania powinny stanowić zarówno produkty bogate w białko, jak i węglowodany złożone. Dobrym wyborem będą zatem kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z twarogiem, chudą wędliną lub jajkiem.
„Na talerzu muszą się też znaleźć dodatki w postaci warzyw – najlepiej sezonowych, będących nieocenionym źródłem witamin, które dodatkowo pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Zdecydowanie unikajmy tłustych produktów i ciężkostrawnych potraw, ponieważ obciążają one układ pokarmowy i spowalniają procesy trawienne” – mówi Magdalena Kanclerska, dietetyk z Centrum Naturhouse.
Do picia najlepsze są: woda, herbaty ziołowe lub owocowe, a także czarna herbata z cytryną czy świeże soki z owoców. Jeśli decydujemy się na kawę, koniecznie dodajmy do niej mleko i nie pijmy jej na czczo.
Drugie śniadanie też jest ważne
Dopełnienie pierwszego posiłku stanowi drugie śniadanie, które dostarcza dodatkowych źródeł energii i umożliwia sprawne funkcjonowanie organizmu. Może to być np. pełnowartościowa kanapka, owoce lub jogurt z musli. Jeśli nie mamy czasu na zjedzenie drugiego śniadania, warto mieć zawsze pod ręką sok ze świeżo wyciskanych warzyw lub owoców.
Zobacz także: Co jeść w upalne dni?
Jakie są pozytywne skutki jedzenia śniadania?
Odpowiednio skomponowane śniadanie dostarcza ok. 25-30% dziennej racji pokarmowej i ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, kondycji umysłu, a także dla utrzymania szczupłej sylwetki.
„Niejedzenie śniadań może prowadzić do zaburzeń wagi, a w szczególności do jej wzrostu. Osoby, które zgłaszają się do nas z problemem nadwagi często przyznają, że zdarza im się zapominać o porannym posiłku. W konsekwencji w ciągu dnia czują się głodni, spożywają większą ilość pożywienia i chętniej sięgają po wysokokaloryczne przekąski” – przyznaje Magdalena Kanclerska.
Chcąc zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe na zdrowsze, pamiętajmy przede wszystkim o regularnym spożywaniu posiłków, a każdy dzień zaczynajmy od pożywnego śniadania.
Źródło: Materiały prasowe/ej
Sprawdź: Jak zdrowo się odżywiać?