Niektóre zupy na refluks działają drażniąco, inne mogą zapobiegać lub łagodzić jego objawy. Chodzi o to, aby nie prowokować cofania się treści pokarmowej do przełyku, w którym może rozwinąć się stan zapalny, dodatkowo nasilający ból. Trzeba jednak pamiętać, że refluks może być prowokowany nie tylko kwaśnym czy ostrym jedzeniem. Na jego pojawienie się wpływ ma też np. stres. Dlatego zupy i cała dieta na refluks jedynie zmniejszają ryzyko wystąpienia objawów, lecz nie gwarantują, że zgaga nie wystąpi.
Spis treści:
- Jaka zupa na refluks?
- Jakich zup unikać przy refluksie?
- Jakie zupy jeść na zgagę?
- Przepis na zupę na refluks
Jaka zupa na refluks?
W przypadku refluksu znaczenie ma nie tylko jaką zupę wybierzesz, ale też to, w jakiej temperaturze i w jakim tempie będzie spożywana. Od tych czynników może zależeć, czy kwaśna treść żołądka cofnie się do przełyku czy nie. Dlatego przy refluksie lepiej jest jadać zupy w umiarkowanej temperaturze i w spokojnym tempie, gdyż szybkie jedzenie i wysoka temperatura pokarmów mogą sprzyjać dolegliwościom.
Natomiast w długoterminowej perspektywie ważne jest to, żeby cały jadłospis, w tym więc i zupy, nie były zbyt kaloryczne, gdyż nadwaga i otyłość mogą nasilać objawy zgagi.
Jakich składników unikać przy gotowaniu zupy na refluks?
Tak naprawdę u każdego refluks może wywołać inna potrawa czy jej składnik. Dlatego najlepiej jest obserwować, po jakich potrawach występuje zgaga i ich w przyszłości unikać.
Do produktów, które prowokują refluks, zalicza się:
- cebulę,
- czosnek,
- pomidory (sprawdź: pomidory a nadkwasota i refluks),
- miętę,
- owoce cytrusowe,
- ostre przyprawy,
- ocet,
- nadmiar przypraw,
- produkty o wysokiej zawartości tłuszczu (np. tłusty nabiał czy tłuste mięso),
- produkty i pokarmy bogate w węglowodany proste.
Produkty, które mogą zmniejszać ryzyko lub nasilenie zgagi:
- warzywa korzeniowe,
- ziemniaki,
- warzywa bogate w błonnik,
- chude mięso, np. drobiowe,
- białka jaj,
- gotowane produkty pełnoziarniste (razowy makaron, brązowy ryż),
- tłuszcz roślinny.
Wyeliminowanie z przepisów na zupy produktów sprzyjających zgadze i wymiana ich na te uważane za zgagę łagodzące, może sprawić, że potrawa nie będzie wywoływała objawów choroby refluksowej. Można więc próbować gotować tradycyjne zupy, ale zmodyfikowane, pozbawione „drażniących” produktów.
Jakich zup unikać przy refluksie?
Do zup, które mogą prowokować zgagę, należą:
- pomidorowa,
- na tłustym wywarze, zwłaszcza wołowym czy wieprzowym,
- cebulowa,
- serowa przygotowana z wykorzystaniem tłustych serów,
- kwaśna zupa owocowa,
- z dużym dodatkiem tłustej śmietany,
- z dużym dodatkiem czosnku,
- mocno przyprawiona,
- przygotowane z dodatkiem mięty,
- z dodatkiem białego ryżu czy zwykłego makaronu.
Zupa ogórkowa a refluks
Zupa ogórkowa jest zupą kwaśną, a kwaśne potrawy mogą nasilać kwasowość treści żołądkowej i prowokować zgagę. Dlatego u niektórych osób ogórkowa może być niewskazana. Jednak u części osób zupa ta nie wywołuje dolegliwości. Trzeba po prostu sprawdzić, jak twój organizm reaguje na tę potrawę.
Barszcz czerwony a refluks
Barszcz czerwony i żurek to potrawy kwaśne, szykowane na bazie zakwasów. Dlatego wielu dietetyków odradza je osobom cierpiącym na refluks. Ale tak jak i w przypadku ogórkowej, najlepiej sprawdzić, jak organizm na nie zareaguje. Także sposób ich podania i jedzenia będzie miał znaczenie.
Barszcz z ziemniakami, dodatkiem soku z cytryny (jest zasadowy, a nie kwaśny!) zamiast octu, zjedzony powoli i ciepły może nie wywołać zgagi. Z kolei żur pełen kiełbasy będzie dość ryzykowny, ale z jajem i ziemniakami może już nie sprowokować objawów.
Jakie zupy jeść na zgagę?
Najlepsze są zupy gotowane na wywarach warzywnych, ewentualnie drobiowo-warzywnych. Lepiej unikać zasmażki, gdyż to porcja węglowodanów prostych. Dobrym pomysłem jest też jedzenie zup kremów przygotowanych z warzyw korzeniowych, ale nie tylko z nich.
Zupy polecane przy refluksie:
- marchwiowo-ziemniaczana,
- z cukinii,
- dyniowa,
- grzybowa,
- imbirowa,
- kalafiorowa,
- brokułowa,
- szparagowa.
Ważne jest, aby unikać nadmiaru przypraw, tłustej śmietany, dodatków w postaci makaronu czy grzanek z białej mąki. Można je zastąpić razowymi. Biały ryż zastąp brązowym. Można też dodać posiekaną pietruszkę, której przypisuje się zdolność łagodzenia zgagi.
Wiele zup lekkostrawnych (lekki barszcz czerwony, lekka zupa dyniowa, przecierowa zupa jarzynowa) także nie powinno sprowokować refluksu.
Do przyprawiania można użyć:
- kminku,
- melisy,
- ostropestu plamistego,
- kurkumy,
- imbiru.
To przyprawy, które nie powinny zaszkodzić, a mogą wręcz złagodzić stan zapalny przełyku.
Czy można jeść rosół na refluks?
Tak, rosół jest dozwolony w refluksie, ale nie powinien był zbyt tłusty. Dlatego najlepiej gotować rosół czysto drobiowy. Najlepiej też podać go z razowym makaronem zamiast ze zwykłym. Wtedy ryzyko wystąpienia objawów choroby refluksowej będzie znacznie niższe.
Przepis na zupę na refluks
Oto przepis na zupę imbirową, która nie zawiera żadnego składnika, który mógłby sprowokować zgagę. Obfituje za to w te, które mogą jej objawy złagodzić.
Składniki:
- 3-4 marchewki,
- 2-3 ziemniaki,
- kawałek selera mniejszy od pięści,
- 5-6 cm korzenia imbiru,
- 3-4 litry wody,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- łyżka oliwy,
- troszkę soli i pieprzu,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Warzywa oraz imbir obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć je do wody, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
- Całość dokładnie zblenduj.
- Podawaj zupę na zgagę z kleksem jogurtu i posypaną siekana pietruszką.
fot. Przepis na zupę na refluks/ Adobe Stock, nblxer
Czytaj także:
Jakie owoce można jeść przy refluksie?
10 domowych sposobów na zgagę i refluks
Miód na refluks? Sprawdź, dlaczego to nie jest zły pomysł