W celu uzyskania pożądanych efektów należy stosować się do kilku prostych wskazówek.
Zobacz także: Kaloryczność makaronu i pieczywa - plansze do wydrukowania
Najzdrowsze sposoby przyrządzania posiłków:
- gotowanie na parze lub w małej ilości wody (bez dodatku tłuszczu, cukru i soli),
- duszenie ( bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu),
- pieczenie w folii (bez tłuszczu) 180-250 st. C,
- grillowanie.
Unikać smażenia! A jeśli już to smażyć beztłuszczowo w temp. 160-180 st. C!
Warzywa i owoce należy:
- płukać szybko i dokładnie w zimnej wodzie - nie moczyć! (wyjątek - nasiona roślin strączkowych);
- wrzucać do wrzątku (wyjątek - warzywa zielone) i gotować w małej ilości wody pod przykryciem (wyjątek - warzywa kapustne) nie przedłużając czasu gotowania ponad niezbędne minimum;
- przyrządzać na krótko przed spożyciem i spożywać bezpośrednio po przygotowaniu (przetrzymywanie w podwyższonej temperaturze sprzyja tworzeniu szkodliwych związków - nitrozoamin).
Mleko (niesterylizowane) należy zagotować i po szybkim schłodzeniu przechowywać w lodówce, używać do zabielania zup i sosów - unikać śmietany!
Mięso i ryby świeże przeznaczone do:
- gotowania wkładamy do wrzącej osolonej wody co powoduje ścięcie się zewnętrznej części białka, która zapobiega wyciekaniu soku na zewnątrz;
- smażenia (bez panierki) należy kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię, co chroni przed wysiękaniem mięsnego soku ograniczając straty skł. odżywczych; jednocześnie należy pamiętać by obróbka nie była zbyt długa ani drastyczna, gdyż sprzyja to wytworzeniu związków szkodliwych dla zdrowia;
Do smażenia używaj nowoczesnych patelni teflonowych lub stalowych o grubym dnie.
Zamrożone ryby i mięso należy rozmrażać powoli w temp. 0-8 stopni C, następnie umyć w ciepłej wodzie i osuszyć, obrabiać termicznie.
Zobacz także: Jak przygotować zdrowe posiłki?