Rodzinny Sylwester także może być atrakcyjny!

Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?

Osoby cierpiące z powodu celiakii nie pozostały obojętne producentom żywności. To właśnie dla tej grupy chorych istnieje szereg produktów spożywczych, które spokojnie mogą stanowić podstawę codziennej diety. Chorujesz na celiakię? Sprawdź, jak znaleźć produkty, które możesz spokojnie spożywać!
/ 19.09.2010 02:33
Rodzinny Sylwester także może być atrakcyjny!

Na rynku dostępny jest pełen wachlarz produktów bezglutenowych – począwszy od pieczywa po ciasta, makarony, kasze, mieszanki różnych mąk i słodycze. Według Światowej Organizacji Zdrowia w produktach tych, dopuszcza się pewną ilość glutenu, jednak nie większą niż 20mg/kg.

Przekreślony kłos

Żywność bezglutenowa jest zaliczana do preparatów dietetycznych. Na każdym takim produkcie, który przeznaczony jest dla osoby z celiakią, widoczny jest znak „przekreślonego kłosa”. Producenci dodatkowo stosują na opakowaniu napis „produkt bezglutenowy” („gluten free”). A co ważne, produkty spożywcze, które z natury nie zawierają glutenu także się znakuje. Umieszcza się wówczas na opakowaniu: „produkt może być stosowany w diecie bezglutenowej” bądź „z natury bezglutenowy”. Informacja taka stanowi gwarancję producenta o braku wtórnego zanieczyszczenia glutenem.

Polecamy: Dieta eliminacyjna

Jak znaleźć dobry produkt?

Pacjenci sami mogą zidentyfikować produkty spożywcze, które nie zawierają glutenu. W tym celu, niewątpliwie konieczne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych, na których często można dostrzec napis: „śladowe ilości glutenu”. A oto kilka terminów występujących na opakowaniach produktów spożywczych, które powinny wzbudzić niepokój osoby z glutenozależną chorobą trzewną. Gluten może być zawarty w produktach, w składzie których znajdują się:

  • słód (jeśli jest inny niż kukurydziany);
  • skrobia, skrobia modyfikowana (jeśli nie jest podany gatunek rośliny, z której ją otrzymano, skrobia ta może zawierać gluten);
  • białka roślinne, hydrolizowane białka roślinne (jeśli pochodzą z innych surowców niż soja, ryż, kukurydza, ziemniaki);
  • guma roślinna (jeśli jest inna niż: celulozowa, guar, arabska, ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego);
  • składniki zbożowe, mączne (jeśli pochodzą z innych surowców niż naturalnie bezglutenowe, tj. ryż, soja, kukurydza, ziemniaki).

Gluten może pojawić się także w lekach, szczególnie tych powlekanych.

Należy podkreślić, że nie wszystkie produkty żywnościowe dostępne na rynku zawierają gluten. Produkty, które naturalnie są bezglutenowe, produkowane są z zastosowaniem ryżu, gryki, prosa, kukurydzy, soi, soczewicy, sorga, amarantusa czy komosy ryżowej. Największą jednak gwarancją bezpieczeństwa charakteryzują się produkty specjalnie oznakowane jako te bezglutenowe.

Polecamy: Jak żyć bez mleka?