Produkty zbożowe
Dozwolone są:
- zboża, w których naturalnie gluten nie występuje, a więc: ryż, kukurydza, gryka, proso;
- mąka bezglutenowa: gryczana, kukurydziana, ryżowa;
- skrobia kukurydziana i ryżowa;
- makarony i pieczywo z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej;
- gotowe pieczywo, makarony bezglutenowe;
- ryż (zarówno biały jak i brązowy);
- kasza gryczana, jaglana, tapiok.
Jak rozpoznać objawy celiakii u dzieci i dorosłych? Sprawdź!
Przeciwwskazane są:
- produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień, a więc: bułki, chleb pszenny, żytni, pieczywo chrupkie, pumpernikiel;
- kasze – jęczmienna, manna, kuskus;
- makarony, mąki, otręby wytworzone ze zbóż zawierających gluten.
Uważaj na niektóre produkty (np. płatki śniadaniowe), które mogą zawierać słód jęczmienny.
Tłuszcze
Dozwolone są:
- oleje,
- oliwa z oliwek,
- masło,
- margaryny.
Uważaj na: majonez i dressingi.
Polecamy: Tłuszcze - czy zawsze Twój wróg?
Mięso, ryby i ich przetwory
Dozwolone są:
- świeże mięso, drób, ryby i owoce morza;
Przeciwwskazane są produkty panierowane.
Uważaj na: konserwy, kiełbasy, hamburgery, pasztety, wędliny, pulpety, inne z dodatkiem zhydrolizowanego białka roślinnego.
Mleko i jego przetwory
Dozwolone są:
- świeże mleko,
- mleko w proszku,
- mleko skondensowane,
- sery białe,
- kefiry,
- śmietana.
Przeciwwskazane są te z dodatkiem słodu jęczmiennego.
Uważaj na:
- jogurty owocowe,
- napoje czekoladowe,
- żółte sery (ze względu na powierzchnię powlekaną).
Owoce
Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.
Uważaj na: nadzienia owocowe i owoce suszone.
Warzywa
Dozwolone są: wszystkie świeże, mrożone i konserwowe warzywa. Przeciwwskazane zaś są te panierowane.
Uważaj na warzywa w puszkach i sosy o nieznanym składzie.
Słodycze
Dozwolone są:
- cukier,
- lizaki,
- glukoza,
- miód,
- dżemy,
- galaretki,
- ciasta i ciastka przygotowane z dozwolonych produktów,
- kisiele i budynie domowego wyrobu (z mąką ziemniaczaną),
- bezglutenowe.
Przeciwwskazane są te, zawierające słód jęczmienny, przygotowane z przeciwwskazanych produktów zbożowych i proszku do pieczenia.
Uważaj na: czekoladę, gotowe budynie, cukierki nadziewane i batony.
Przyprawy
Dozwolone są:
- sól,
- pieprz,
- zioła,
- chili,
- cynamon.
Uważaj na:
- majonez,
- ketchup,
- musztardy,
- przyprawy mieszane,
- gotowe sosy w proszku,
- dipy.
Napoje
Dozwolone są:
- kawa naturalna,
- herbata,
- wody,
- soki,
- kompoty,
- napary ziołowe,
- kakao naturalne.
Przeciwwskazane:
- kawa zbożowa,
- ze słodem jęczmiennym,
- piwo,
- wódki żytnie.
Jeśli chorujesz na celiakię pamiętaj, aby przed spożyciem produktu spożywczego zawsze warto zapoznać się z jego składem!
Polecamy: Dieta rotacyjna - co to takiego?