Reklama

Produkty zbożowe

Reklama

Dozwolone są:

  • zboża, w których naturalnie gluten nie występuje, a więc: ryż, kukurydza, gryka, proso;
  • mąka bezglutenowa: gryczana, kukurydziana, ryżowa;
  • skrobia kukurydziana i ryżowa;
  • makarony i pieczywo z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej;
  • gotowe pieczywo, makarony bezglutenowe;
  • ryż (zarówno biały jak i brązowy);
  • kasza gryczana, jaglana, tapiok.

Jak rozpoznać objawy celiakii u dzieci i dorosłych? Sprawdź!

Przeciwwskazane są:

  • produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień, a więc: bułki, chleb pszenny, żytni, pieczywo chrupkie, pumpernikiel;
  • kasze – jęczmienna, manna, kuskus;
  • makarony, mąki, otręby wytworzone ze zbóż zawierających gluten.

Uważaj na niektóre produkty (np. płatki śniadaniowe), które mogą zawierać słód jęczmienny.

Tłuszcze

Dozwolone są:

  • oleje,
  • oliwa z oliwek,
  • masło,
  • margaryny.

Uważaj na: majonez i dressingi.

Polecamy: Tłuszcze - czy zawsze Twój wróg?

Mięso, ryby i ich przetwory

Dozwolone są:

  • świeże mięso, drób, ryby i owoce morza;

Przeciwwskazane są produkty panierowane.
Uważaj na: konserwy, kiełbasy, hamburgery, pasztety, wędliny, pulpety, inne z dodatkiem zhydrolizowanego białka roślinnego.

Mleko i jego przetwory

Dozwolone są:

  • świeże mleko,
  • mleko w proszku,
  • mleko skondensowane,
  • sery białe,
  • kefiry,
  • śmietana.

Przeciwwskazane są te z dodatkiem słodu jęczmiennego.

Uważaj na:

  • jogurty owocowe,
  • napoje czekoladowe,
  • żółte sery (ze względu na powierzchnię powlekaną).

Owoce

Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.

Uważaj na: nadzienia owocowe i owoce suszone.

Warzywa

Dozwolone są: wszystkie świeże, mrożone i konserwowe warzywa. Przeciwwskazane zaś są te panierowane.

Uważaj na warzywa w puszkach i sosy o nieznanym składzie.

Słodycze

Dozwolone są:

  • cukier,
  • lizaki,
  • glukoza,
  • miód,
  • dżemy,
  • galaretki,
  • ciasta i ciastka przygotowane z dozwolonych produktów,
  • kisiele i budynie domowego wyrobu (z mąką ziemniaczaną),
  • bezglutenowe.

Przeciwwskazane są te, zawierające słód jęczmienny, przygotowane z przeciwwskazanych produktów zbożowych i proszku do pieczenia.

Uważaj na: czekoladę, gotowe budynie, cukierki nadziewane i batony.

Przyprawy

Dozwolone są:

  • sól,
  • pieprz,
  • zioła,
  • chili,
  • cynamon.

Uważaj na:

  • majonez,
  • ketchup,
  • musztardy,
  • przyprawy mieszane,
  • gotowe sosy w proszku,
  • dipy.

Napoje

Dozwolone są:

  • kawa naturalna,
  • herbata,
  • wody,
  • soki,
  • kompoty,
  • napary ziołowe,
  • kakao naturalne.

Przeciwwskazane:

  • kawa zbożowa,
  • ze słodem jęczmiennym,
  • piwo,
  • wódki żytnie.

Jeśli chorujesz na celiakię pamiętaj, aby przed spożyciem produktu spożywczego zawsze warto zapoznać się z jego składem!

Reklama

Polecamy: Dieta rotacyjna - co to takiego?

Reklama
Reklama
Reklama