Trwałość produktów to często zasługa odpowiedniego systemu pakowania. Zawsze jest to pakowanie szczelne i sterylne, czyli pozbawione drobnoustrojów. Często z opakowań usuwane jest powietrze (pakowanie próżniowe) albo zastępowane gazem, który nie powoduje psucia się żywności. Dlatego z chwilą otwarcia i dopuszczenia do produktu powietrza zmienia się trwałość żywności.
Gdy nie zużyjesz całej zawartości...
Podpowiadamy, jak przechowywać żywność oraz w jakim czasie powinnaś ją zużyćMajonez
- Słoik zamknij (by produkt nie chłonął obcych zapachów) i wstaw do lodówki.
- Nie trzymaj go w cieple, bo szybko zjełczeje, zmieniając kolor, smak i zapach.
- Możesz przechowywać go przez okres dwóch tygodni. Po dłuższym czasie na powierzchni produktu może zbierać się olej. Wierzchnia warstwa może też zmienić smak i kolor.
- W wodzie przechowywanej w temperaturze pokojowej bardzo szybko rozwijają się drobnoustroje (w ciągu doby). Dlatego butelkę po otwarciu wstaw do lodówki.
- Możesz ją przechowywać przez 48 godzin. Trzymaną w lodówce, 2–3-dniową wodę przed wykorzystaniem należy ugotować. Można jej użyć do przygotowania zupy.
- Po otwarciu przechowuj w lodówce, w oryginalnym, zakręconym słoiku.
- W temperaturze pokojowej mogą zmienić konsystencję i szybko pleśnieją.
- Możesz je przechowywać przez 5 dni. Resztkę koncentratu lub sosu typu pesto najlepiej zalać cienką warstwą oleju – wtedy można go trzymać dłużej (do tygodnia).
- Po otwarciu opakowania mleko zawsze należy przechowywać w lodówce.
- Kartonik trzeba zamknąć, bo zawarty w mleku tłuszcz pochłania obce zapachy.
- Możesz je przechowywać przez 48 godzin. Po tym czasie produkt, mimo trzymania w lodówce, może nabrać nieprzyjemnego smaku.
- Zawartość puszki przełóż np. do słoika, by nie nabrała metalicznego posmaku.
- Zwróć uwagę, aby produkt był przykryty warstwą zalewy. Wstaw go do lodówki.
- Możesz je przechowywać przez 48 godzin. Im dłużej przechowujesz, tym stają się mniej wartościowe - tracą też smak, aromat oraz kolor.
- Należy ją trzymać w ciemnej butelce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, np. w szafce kuchennej, spiżarni.
- W lodówce gęstnieje i mętnieje.
- Możesz ją przechowywać przez 3 miesiące. W miarę upływu czasu łagodnieje jej smak i obniża się wartość odżywcza. Pomarańczowe stróżki oznaczają, że zjełczała.