Wypróbuj nasze przepisy z płatków jaglanych, które robi się z jednej z najzdrowszych kasz. Zrobisz raz te potrawy, a na stałe zagoszczą w twoim menu. Nawet zwykłą jaglankę można przygotować z mniej typowymi dodatkami, aby zyskała nowy, atrakcyjny smak. Jak się przekonasz, te płatki znakomicie pasują do bardzo różnorodnych potraw, których przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne. Przekonaj się, że nie tylko przepisy z kaszy jaglanej potrafią zawojować twój stół.
Spis treści:
- Płatki jaglane: błyskawiczny przepis na sałatkę
- Płatki jaglane – przepis na placki
- Płatki jaglane: przepis na słono
- Przepis na płatki jaglane na śniadanie
- Fit przepis z płatków jaglanych na babeczki
Płatki jaglane: błyskawiczny przepis na sałatkę
Cała porcja dostarcza około ok. 280 kcal. Makroskładniki: białko - 6 g, tłuszcze - 14 g, węglowodany - 34 g, błonnik - 6 g.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki,
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
- 1 mandarynka, obrana i podzielona na cząstki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Płatki jaglane zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aż napęcznieją. Odcedź nadmiar wody.
- W dużej misce wymieszaj szpinak, cebulę, pomidorki i mandarynkę.
- Dodaj płatki jaglane do miski z warzywami i owocami i delikatnie przemieszaj.
- Polej sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Podawaj.
fot. Płatki jaglane: błyskawiczny przepis na sałatkę/ Adobe Stock, grinchh
Płatki jaglane – przepis na placki
Kaloryczność (na 1 placek, z porcji wychodzi ok. 6 placków): ok. 80 kcal. Makroskładniki (na 1 placek): białko - 2 g, tłuszcze - 3 g, węglowodany - 11 g, błonnik - 1 g.
Składniki:
- 1 szklanka płatków jaglanych,
- 1/2 szklanki mleka (dowolnego rodzaju),
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Płatki jaglane zalej mlekiem i odstaw na 10 minut, aby zmiękły.
- Dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta, formując małe placki.
- Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Podawaj z ulubionym sosem (np. jogurtowym) lub warzywami.
fot. Płatki jaglane – przepis na placki/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Płatki jaglane: przepis na słono
Kaloryczność na porcję, przepis na 4 porcje: około 150 kcal. Makroskładniki w porcji: białko - 5 g, tłuszcze - 6 g, węglowodany - 20 g, błonnik: 4 g.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
- 1 szklanka liści szpinaku,
- 1 mała cebula, posiekana,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż na małym ogniu, aż będą miękkie.
- Dodaj groszek, szpinak i bulion, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
- Dodaj płatki jaglane i gotuj jeszcze 5 minut, aż płatki zmiękną.
- Zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawaj zupę z dodatkiem oliwy, łyżką jogurtu naturalnego i ziół lub przypraw.
fot. Płatki jaglane: przepis na słono/ Adobe Stock, jelena990
Przepis na płatki jaglane na śniadanie
Kaloryczność przepisu: około 350 kcal. Makroskładniki: białko - 8 g, tłuszcze - 15 g, węglowodany - 46 g, błonnik - 8 g.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych,
- 1 szklanka "mleka" roślinnego (np. migdałowego),
- 1 łyżka nasion chia,
- 1/2 szklanki pestek granatu,
- 2 łyżki płatków kokosowych,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
- Płatki jaglane gotuj w "mleku" na małym ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieją i zmiękną.
- Dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na chwilę, aby nasiona napęczniały.
- Przełóż jaglankę do miseczki, posyp pestkami granatu, płatkami kokosowymi i polej miodem.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
fot. Przepis na płatki jaglane na śniadanie/ Adobe Stock, montegroov
Fit przepis z płatków jaglanych na babeczki
Kaloryczność na 1 babeczkę, z porcji wychodzi ok. 10 babeczek: około 120 kcal. Makroskładniki (na 1 babeczkę): białko - 3 g, tłuszcze - 3 g, węglowodany - 20 g, błonnik - 2 g.
Składniki:
- 1 szklanka płatków jaglanych (wcześniej namoczonych w wodzie i odsączonych),
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta cynamonu,
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz płatki jaglane, mąkę i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce wymieszaj jajka, jogurt, miód, cynamon i ekstrakt waniliowy.
- Połącz mokre składniki z suchymi, dodaj obrane i starte na grubych oczkach jabłko i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 minut, aż babeczki będą złociste i sprężyste.
- Ostudź i podawaj jako zdrową przekąskę lub deser.
fot. Fit przepis z płatków jaglanych na babeczki/ Adobe Stock, ratmaner
Czytaj także:
Kto nie może jeść kaszy jaglanej?
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej
Właściwości odżywcze kaszy jaglanej