Oto ile kalorii ma kebab - sprawdź kaloryczności 26 typów kebaba. Tak wybierzesz lżejszą wersję tureckiego przysmaku

ile kalorii ma kebab fot. Adobe Stock, Robson90
Średnio kebab dostarcza ok. 880 kcal. Jednak kaloryczność ta zależy od wielu czynników i może wynosić od ok. 300 do blisko 2500 kcal. Te skrajne wartości to oczywiście kebab mały fit z kurczaka bez sosu oraz kebab gigant z baraniną i dużą porcją sosu, a także frytek. Rzadko kto sięga po te obie skrajności, dlatego kupując zwykłego kebaba, trzeba liczyć się ze spożyciem od 600 do 1000-1200 kcal.
Barbara Dąbrowska / 05.02.2025 20:07
ile kalorii ma kebab fot. Adobe Stock, Robson90

Kaloryczność kebaba to obszerny temat. Kebab jest tradycyjnym daniem tureckim zaadaptowanym przez bary fast-food do polskich warunków. Podobnie jak w przypadku pizzy czy burgera, pierwotna receptura tego przysmaku uległa znaczącej zmianie pod wpływem przemysłu spożywczego i warunków panujących w barach szybkiej obsługi. To wpłynęło też na kaloryczność tego popularnego obecnie dania. Czy kebab jest niezdrowy i ma dużo kalorii? Niekoniecznie. Kebab może mieć mniej kalorii, niż np. wynosi kaloryczność burgera drwala.

Spis treści:

  1. Czy kebab jest kaloryczny?
  2. Ile kalorii mają różne rozmiary kebaba?
  3. Kaloryczność różnych typów kebaba
  4. Czy kebab jest zdrowy? Wartości odżywcze

Czy kebab jest kaloryczny?

Wszystko zależy od jego rozmiaru, rodzaju mięsa, dodatków, w tym rodzaju sosu. To dlatego kaloryczność kebaba może wahać się od ok. 300 kcal do ponad 2460 kcal. Najmniej kaloryczny jest np. fit kebab koperkowy, a najbardziej kaloryczny np. mega kebab z baraniną i łagodnym sosem. Mały kebab zwykle zawiera od 290 do 956 kcal.

Gdyby pokusić się o uśrednienie wartości kalorycznej kebaba, trzeba by stwierdzić, że średnio dostarcza on ok. 800-880 kcal. Jeśli Twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal na dobę oznacza to, że taki posiłek dostarcza 45% kalorii, jakie powinnaś dziennie spożyć.

Jeśli Twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal na dobę oznacza to, że posiłek w postaci takiego kebabu dostarcza 45% kalorii, jakie możesz dziennie spożyć.

Rodzaj mięsa a kaloryczność kebaba

Rodzaj mięsa ma duże znaczenie – baranina jest tłustsza i bardziej kaloryczna od mięsa drobiowego. Tradycyjnie kebab przygotowywany jest z baraniny (dość tłusta), wołowiny (chudsza, dużo żelaza) lub mięsa drobiowego (najmniej kaloryczne). W Turcji nigdy nie używa się wieprzowiny, którą tak ukochali sobie Polacy. Najlepiej wybrać świeże mięso w kawałkach – to źródło białka i żelaza hemowego o dobrej przyswajalności. Jeśli zwracasz uwagę na spożycie kalorii i tłuszczu, stawiaj na mięso drobiowe, najmniej kaloryczne.

Kaloryczność kebaba a dodatki do mięsa

Dla kaloryczności kebaba znaczenie ma też to, czy mięso zapakowane jest w bułkę, pitę czy tortillę. Najwięcej kalorii dostarcza bułka, mniej pita, a najmniej – tortilla.

Istotną częścią ładunku kalorycznego kebaba są dodatki, np. frytki czy sosy. Kaloryczność frytek smażonych na głębokim tłuszczu to aż 330 kalorii (kcal) w 100 g. Brak sosu to oszczędność ok. 100 kcal. Najbardziej kaloryczne są sosy łagodne i czosnkowe, a najmniej kaloryczne są sosy ostre.

W Polsce najpopularniejszym sosem do kebabu jest sos czosnkowy. Niestety najczęściej jest on sosem przemysłowym, gotowym, z dodatkiem substancji zagęszczających lub jest przygotowywany na bazie majonezu, a co za tym idzie jego kaloryczność jest wysoka. Turecki sos czosnkowy to nic więcej jak jogurt naturalny, czosnek, sól i pieprz.

Drugim sosem do wyboru jest najczęściej sos pomidorowy z ostrą papryką. Ten sos jest mniej kaloryczny niż sos majonezowy, ale bywa potwornie ostry. Niektórzy dodają do niego niepotrzebnie duże ilości oleju.

Co zwiększa kaloryczność kebaba?

Po pierwsze znaczenie ma rodzaj mięsa – baranina jest tłustsza i bardziej kaloryczna od mięsa drobiowego. Tradycyjnie kebab przygotowywany jest z baraniny (dość tłusta), wołowiny (dużo żelaza) lub mięsa drobiowego (najmniej kaloryczne). W Turcji nigdy nie używa się wieprzowiny, którą tak ukochali sobie Polacy. Najlepiej Wybrać świeże mięso w kawałkach – to źródło białka i żelaza hemowego o dobrej przyswajalności. Jeśli zwracasz uwagę na spożycie kalorii i tłuszczu, stawiaj na mięso drobiowe, najmniej kaloryczne.

Podstawą kebabu powinno być świeże mięso, w kawałkach, nabite na pionowy ruszt. Nie widzisz rusztu? Nie kupuj kebabu, jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że mięso zostało rozmrożone i podsmażone na patelni. Jest ruszt, ale nie widać kawałków mięsa? Świadczy to o tym, że właściciel baru stosuje gotowe „mięsne ruszty” ulepione z mielonego mięsa. Ono z kolei zrobione jest nie tylko z mięsa, ale i z chrząstek, ma też dodatek błonnika, białko sojowe i konserwanty.

Uważaj na hasła „kebab z baraniny”. Pod tym sloganem często kryją się mieszanki mięsa, które w składzie zawierają niedużo mięsa baraniego.

Dla kaloryczności kebaba znaczenie ma też to, czy mięso zapakowane jest w bułkę, pitę czy tortillę. Najwięcej kalorii dostarcza bułka, mniej pita, a najmniej – tortilla.

Istotną częścią ładunku kalorycznego kebaba są dodatki, np. frytki czy sosy. Kaloryczność frytek smażonych na głębokim tłuszczu to aż 330 kalorii (kcal) w 100 g. Brak sosu to oszczędność ok. 100 kcal. Najbardziej kaloryczne są sosy łagodne i czosnkowe, a najmniej kaloryczne są sosy ostre.

W Polsce najpopularniejszym sosem do kebabu jest sos czosnkowy. Niestety najczęściej jest on sosem przemysłowym, gotowym, w butelce, z dodatkiem substancji zagęszczających lub jest przygotowywany na bazie majonezu, a co za tym idzie jego kaloryczność jest wysoka. Turecki sos czosnkowy to nic więcej jak jogurt naturalny, czosnek, sól i pieprz.

Drugim sosem do wyboru jest najczęściej sos pomidorowy z ostrą papryką. Ten sos jest mniej kaloryczny niż sos majonezowy, ale bywa potwornie ostry. Niektórzy dodają do niego niepotrzebnie duże ilości oleju.

Ile kalorii mają różne rozmiary kebaba?

Przyjrzyjmy się teraz kaloryczności kebaba w zależności od jego rozmiarów. Jak zaraz zobaczysz, ma to dla kaloryczności duże znaczenie.

Ile kalorii ma mały kebab?

Mały kebab zazwyczaj waży od 250 do 350 gramów. Kaloryczność zależy od użytych składników:

  • Mięso: Kurczak (100 g) – ok. 180-200 kcal, Wołowina (100 g) – ok. 250-270 kcal
  • Sos: Majonezowy (50 g) – 250 kcal, Jogurtowy (50 g) – 100 kcal
  • Tortilla (100 g): Ok. 280-300 kcal
  • Warzywa: (50 g) – ok. 15 kcal

Szacunkowa wartość kaloryczna małego kebaba waha się między 550 a 800 kcal.

Średni kebab – ile ma kalorii?

Średni kebab ma wagę około 400-500 g. W zależności od składników może dostarczać:

  • Mięso (150 g): Kurczak – 300 kcal, Wołowina – 400 kcal
  • Sosy: 150-300 kcal
  • Warzywa: 20-40 kcal
  • Bułka lub tortilla: 300-350 kcal

Całkowita kaloryczność średniego kebaba to 800-1200 kcal.

Ile kalorii ma duży kebab?

Duży kebab waży zwykle ponad 600 g i zawiera więcej mięsa oraz dodatków:

  • Mięso (200-250 g): kurczak – 400-500 kcal, wołowina – 500-650 kcal
  • Sosy: 250-400 kcal
  • Warzywa: 30-50 kcal
  • Pieczywo lub tortilla: 350-450 kcal

Łączna wartość kaloryczna dużego kebaba wynosi 1200-1600 kcal, ale może być znacznie wyższa, jeśli będzie większy i dojdą do niego sosy.

Kaloryczność różnych typów kebaba

Poniżej obliczamy kaloryczność różnych typów kebaba – w zależności od rozmiaru i dodatków. Są to szacunki, które uznać można za wartości średnie. Aby poznać dokładną kaloryczność konkretnego kebaba, trzeba pytać w jadłodajni, która go serwuje. Wytwórca potrawy powinien umieć odpowiedzieć na takie pytanie, gdyż doskonale wie, ile i jakie mięso serwuje, jaka jest gramatura oraz skład wszelkich dodatków, które danie obejmuje.

Pod wszystkimi tymi obliczeniami, podajemy przykładowe kaloryczności podawane przez sieci serwujące kabab. Tam zobaczysz, faktyczna kaloryczność serwowanych tam dań.

Ile kalorii ma kebab w tortilli?

Przeciętny kebab w tortilli dostarcza ok. 680 kcal i ok. 200 kcal mniej niż ma kebab w picie czy w bułce.

Jeśli wybierzesz kebab na bazie mięsa drobiowego, z dużą ilością warzyw, sosem czosnkowo-jogurtowym, w pełnoziarnistej tortilli to zjesz około 450 kcal.

Wiele miejsc nastawionych na świadomego klienta umożliwia wybór tortilli pełnoziarnistej, która poza węglowodanami złożonymi jest także źródłem błonnika i witamin z gr.B

kebab w tortilli kcal
fot. Kebab w tortilli kcal/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Ile kalorii ma kebab w bułce?

Wybór dodatku węglowodanowego ma duży wpływ na to, ile kalorii ma kebab. Duża biała bułka, pełna substancji dodatkowych do żywności ma wysoki indeks glikemiczny i dostarcza nawet 260 kcal, a cały średni kebab w bułce to ok. 880 kcal.

Bułka do kebaba w zależności od jego rozmiaru może ważyć od 70 do ponad 100 g. Kaloryczność takiego pieczywa wynosi ok. 260 kcal na 100 g.

Ile kalorii ma kebab w picie?

Cienka pita ma mniej kalorii (180 kcal) niż bułka, ale niewiele więcej wartości odżywczych. Średni kebab w picie dostarcza ok. 820 kcal. Jest więc nieznacznie mniej kaloryczny niż kebab w bułce, ale wyraźnie bardziej kaloryczny do tego w tortilli.

Im większy kebab w picie, tym większa też sama pita i jej wkład w kaloryczność całego posiłku. Dlatego warto rozważyć zjedzenie kebaba na miejscu bez dodatku w postaci bułki czy pity.

Ile kalorii ma kebab w picie
fot. Ile kalorii ma kebab w picie/Adobe Stock, Lukas Gojda

Ile kalorii ma kebab z kurczaka?

Przeciętny kebab z kurczakiem dostarcza ok. 680 kcal. Mięso drobiowe jest mniej tłuste niż baranina, wołowina czy wieprzowina używane do produkcji kebaba i dlatego jest mniej od nich kaloryczne.

Należy jednak pamiętać, że wybierając kebab z kurczaka w bułce i z sosem łagodnym lub czosnkowym oraz z frytkami, można zwiększyć jego kaloryczność do poziomu przekraczającego kaloryczność kebaba z innych rodzajów mięs, ale podanego w tortilli, bez frytek i z niewielkim dodatkiem sosu ostrego.

Ile kalorii ma kebab box z frytkami?

Kebab box to popularna opcja, w której mięso jest podawane z frytkami zamiast pieczywa. Przykładowa kaloryczność takiego dania to:

  • Mięso (150 g): 300-400 kcal
  • Frytki (200 g): 600 kcal
  • Sosy: 200-350 kcal
  • Warzywa: 20-50 kcal

Łącznie kebab box z frytkami dostarcza 1100-1500 kcal.

Ile kalorii ma kebab box
fot. Ile kalorii ma kebab box/Adobe Stock, pixgo

Ile kalorii ma kebab rollo?

Rollo to kebab zawinięty w cienką tortillę. Jego szacunkowa, uśredniona kaloryczność wynosi:

  • Mięso (150 g): 300-400 kcal
  • Tortilla (100 g): 280-300 kcal
  • Sosy: 200-350 kcal
  • Warzywa: 20-50 kcal

Kaloryczność rollo wynosi 800-1200 kcal.

Ile kalorii ma kebab na talerzu?

Kebab podany na talerzu (bez pieczywa) to opcja często wybierana przez osoby unikające węglowodanów. Jeśli nie wzbogacisz dania o frytki, taki kebab będzie dostarczał:

  • Mięso (200 g): 400-550 kcal
  • Sosy: 200-400 kcal
  • Warzywa: 50 kcal

Łączna wartość energetyczna to 700-1000 kcal.

Ile kalorii ma kebab na talerzu z frytkami?

Podanie kebaba na talerzu z frytkami oznacza wyższą kaloryczność:

  • Mięso (200 g): 400-550 kcal
  • Frytki (200 g): 600 kcal
  • Sosy: 200-400 kcal
  • Warzywa: 50 kcal

Razem daje to 1250-1600 kcal.

Ile kalorii ma kebab na talerzu z frytkami
fot. Ile kalorii ma kebab na talerzu z frytkami/Adobe Stock, Олександр Луценко

Ile kalorii ma kebab w cieście?

Kebab w cieście to wersja, w której mięso oraz dodatki są zawinięte w chrupiące ciasto:

  • Mięso (150 g): 300-400 kcal
  • Ciasto (120 g): 350-400 kcal
  • Sosy: 200-350 kcal
  • Warzywa: 20-50 kcal

Łącznie kebab w cieście ma 900-1300 kcal.

Ile kalorii ma kebab w tortilli z kurczakiem

Ten jeden z najczęściej wybieranych wariantów kebaba obejmuje:

  • Kurczak (150 g): 300 kcal
  • Tortilla (100 g): 280-300 kcal
  • Sosy: 200-350 kcal
  • Warzywa: 20-50 kcal

Łączna wartość kaloryczna kebaba w tortilli z kurczakiem wynosi 800-1000 kcal.

Ile kalorii ma Donner kebab – przykłady (w porcji):

  • kebab w bułce z kurczakiem bez sosu – 474 kcal,
  • kebab w bułce z wołowiną bez sosu – 588 kcal,
  • kebab w bułce Cezar z wołowiną – 1073 kcal,
  • kebab w bułce Framer z kurczakiem – 903 kcal,
  • rollo bacon cheese z wołowiną – 1196 kcal,
  • rollo bacon cheese z kurczakiem – 1083 kcal,
  • kebab box z kurczakiem – 473 kcal,
  • kebab box z wołowiną – 587 kcal,
  • kebab na talerzu z kurczakiem – 609 kcal,
  • kebab na talerzu z wołowiną – 779 kcal,
  • kebab na talerzu fit z kurczakiem – 769 kcal,
  • kebab na talerzu fit z wołowiną – 939 kcal,
  • sos czosnkowy – 293 kcal,
  • sos łagodny - 242 kcal,
  • sos tztatziki – 48 kcal.

Ile kalorii ma kebab z żabki (w porcji):

  • kebab z kurczaka - 807 kcal.

Czasami można jeszcze znaleźć w ofercie następujące dania z kategorii kebab: falafel rollo i kebab rollo z wołowiną, ale obecnie sieć nie podaje w tabelach kaloryczności tych produktów.

Czy kebab jest zdrowy? Wartości odżywcze

Dietę trzeba planować, a posiłki najlepiej przygotowywać samodzielnie. To prawda, ale każdy bywa w sytuacji, gdy zmuszeni jesteśmy skorzystać z oferty barów typu fast-food. Czy można wtedy brać pod uwagę kebab?

Podstawą kebabu powinno być świeże mięso, w kawałkach, nabite na pionowy ruszt. Nie widzisz rusztu? Nie kupuj kebabu, jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że mięso zostało rozmrożone i podsmażone na patelni, jest więc tłustsze. Jest ruszt, ale nie widać kawałków mięsa? Świadczy to o tym, że właściciel baru stosuje gotowe „mięsne ruszty” ulepione z mielonego mięsa. Ono z kolei zrobione jest nie tylko z mięsa, ale i z chrząstek, ma też dodatek błonnika, białko sojowe i konserwanty.

Uważaj na hasła „kebab z baraniny”. Pod tym sloganem często kryją się mieszanki mięsa, które w składzie zawierają niedużo mięsa baraniego.

Gdyby rozłożyć kebab na składniki pokarmowe okazuje się, że przy zastosowaniu dobrych surowców, to wcale nie jest takie złe danie. Każdy posiłek główny powinien składać się z czterech elementów:

  • węglowodanów złożonych (w kebabie pita, tortilla) – dzięki nim stabilizuje się poziom glukozy we krwi, co pozwala dotrwać bez uczucia głodu do następnego posiłku;
  • białka (w kebabie mięso baranie, wołowe lub drobiowe) – budulec dla mięśni, odpowiada za sytość;
  • tłuszcz (w kebabie mięso i sos jogurtowy) – jest nośnikiem witamin tłuszczorozpuszczalnych, nadaje smak;
  • warzywa (w kebabie surówka) – różnorodne i kolorowe, są źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów.

Kebab wszystkie te składniki ma. Wszystko gra? Niekoniecznie. Jak zwykle sedno sprawy tkwi w szczegółach. Na co zwracać uwagę kupując kebab, aby jego wartość odżywcza była wysoka? Na wszystko: na mięso, rodzaj bułki lub tortilli, sos, warzywa – o tym pisaliśmy wyżej.

Warzywa w kebabie

W wersji tradycyjnej do kebabu najczęściej dodaje się białą kapustę surową, pomidora, ogórka i cebulę.

Jednak w Polsce często używa się także kapusty kiszonej, która choć słona, jest źródłem korzystnych probiotyków. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej warzyw w kebabie, tym lepiej.

Jak przygotować domowy kebab? Infografika

grafika: Kaloryczność kebaba domowego i kupnego/ BudraMedia

Artykuł został pierwotnie opublikowany 11.04.2017.

Czytaj także:Dietetyczna pizza - 7 najlepszych przepisówCo ma najmniej kalorii w McDonald’s? (klasyczne dania, śniadania, desery, frytki)Kotlet schabowy kcal - ile kalorii ma schabowy z ziemniakami


 

Redakcja poleca

REKLAMA