Szykowanie keto frytek nie jest skomplikowane i bardzo przypomina sposób, w jaki szykuje się tradycyjne frytki z piekarnika. Zwykle wystarczy od 15 do 30 minut pieczenia – im twardsze surowe warzywo, tym dłużej keto frytki się piecze. Dobrym pomysłem jest przyprawianie ich dodatkowymi przyprawami, aby nadać im wyrazistego smaku.
Spis treści:
- Frytki na keto – można czy nie można jeść
- Frytki z cukinii keto
- Keto frytki z selera
- Keto frytki z kalarepy
- Frytki z dyni keto
Frytki na keto – można czy nie można jeść?
Tradycyjnych frytek ziemniaczanych czy ze słodkich ziemniaków na diecie ketogenicznej nie można jeść. Ziemniaki są wysokoskrobiowym, czyli wysokowęglowodanowym produktem. Dlatego na zwykłe frytki nie ma miejsca w jadłospisie keto.
Amatorzy frytek mogą jednak przygotować zamienniki tradycyjnych smażonych ziemniaków. Wystarczy sięgnąć warzywa pasujące do diety niskowęglowodanowej, takie jak np. cukinia, dynia czy kalarepa. Najczęściej keto frytki przygotowuje się w piekarniku, ale można też próbować je smażyć w głębokim tłuszczu – tak np. da się przygotować frytki z dyni czy kalarepy.
W wielu przepisach na frytki keto znajduje się panierka przygotowana z mąki migdałowej i tartego sera. Jej wykorzystanie pozwala w piekarniku uzyskać dodatkową chrupiącą warstwę, tak charakterystyczną na tradycyjnych frytek.
Frytki z cukinii keto
Frytki z cukinii zawierają jedynie 3-4 g węglowodanów w 100 g porcji. Obtoczone w mące migdałowej i serze są naprawdę bardzo dobrym keto zamiennikiem tradycyjnych frytek.
Składniki:
- 3 cukinie,
- 1 duże jajo,
- ¾ szklanki mąki migdałowej,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- sól pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Cukinie umyj, osusz i odkrój ich końcówki. Pokrój cukinie na odcinki długości ok. 5-6 cm, a każdy z nich pokrój w słupki, nie za cienkie.
- W misce roztrzep jajo, wmieszaj sól i pieprz. W drugiej misce przygotuj mąkę migdałową wymieszaną z serem.
- Każdy słupek cukinii obtocz w jajku (można też zanurzyć w nim tylko jeden bok słupka) i obtocz w mące z parmezanem.
- Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli tylko jeden bok słupków jest obtoczony mąką z serem, ułóż tymi bokami do góry.
- Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut, aż panierka się zrumieni.
- Wyjmij i podawaj, np. z dipem z jogurtu greckiego.
fot. Frytki z cukinii keto/ Adobe Stock, Striker777
Keto frytki z selera
Frytki ze selera zawierają najwięcej, bo ok. 9 g węglowodanów w 100 g porcji. Dlatego nie można się nimi objadać bez pamięci, aby nie wykorzystać w jednym posiłku całego limitu węglowodanów.
Składniki:
- 300 g korzenia selera,
- 2 łyżki stopionego masła klarowanego,
- szczypta wędzonej papryki i soli,
- łyżka posiekanej kolendry.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
- Selera umyj go, osusz, obierz i pokrój w cienkie plastry lub w słupki.
- Wyłóż pokrojonego selera na papier do pieczenia ułożony na blaszce. Skrop masłem, posól i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 20-30 minut, aż seler będzie miękki i zrumieniony.
- Wyjmij z piekarnika, oprósz wędzoną papryką i kolendrą. Podawaj.
fot. Keto frytki z selera/ Adobe Stock, DAVID
Keto frytki z kalarepy
W porcji 100 g keto frytek z kalarepy jest ok. 6 g węglowodanów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je tak, jak frytki z cukinii – w panierze z mąki migdałowej i sera.
Składniki:
- 2 średnie kalarepy,
- 4 łyżki dowolnego tłuszczu,
- przyprawy (np. sól, pieprz i słodka papryka).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Kalarepę obierz, przekrój na pół i pokrój w paski, a następnie w słupki.
- Poukładaj frytki z kalarepy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz przyprawami poza solą. Polej tłuszczem i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Upieczone frytki powinny być miękkie w środku i twardawe, chrupiące z zewnątrz – sprawdź widelcem.
- Wyjmij z piekarnika, oprósz solą i podawaj.
fot. Keto frytki z kalarepy/ Adobe Stock, nito
Frytki z dyni keto
Zjedzenie 100 g frytek z dyni dostarczy ok. 7 g węglowodanów. Ten rodzaj frytek jest słodkawy, dlatego warto dodawać do dyni ostrzejsze przyprawy, aby frytki stały się bardziej wyraziste w smaku.
Składniki:
- 400-500 g dyni piżmowej,
- 1/3 łyżeczki curry,
- wędzona papryka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Dynię umyj, obierz i oczyść z pestek. Pokrój w słupki lub niezbyt grube plasterki i wrzuć do miski.
- Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Ułóż kawałki dyni na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
- Przestaw piekarnik na funkcję grilla lub przełóż blachę na wyższą półkę i piecz jeszcze 5 minut, do zrumienienia się keto frytek.
- Wyjmij i podawaj.
fot. Frytki z dyni keto/ Adobe Stock, voltan
Czytaj także:
5 jesiennych keto przepisów na każdą okazję
Wrap keto – 5 przepisów na niskowęglowodanowe wrapy
Pomysły na keto przekąski na szybko i bez cukru