Fot. Fotolia
Objawy alergii na kiwi
Najbardziej typowym objawem wystąpienia alergii na kiwi są zmiany pokrzywkowe w okolicach ust. Po spożyciu owocu może wystąpić zaczerwienienie skóry i silne pieczenie w okolicy ust. Swędzenie skóry może objawić się już po kilkunastu minutach od zjedzenia owocu, zatem osoby uczulone na alergen występujący w kiwi mogą stosunkowo szybko wykryć przyczynę dolegliwości. Wówczas warto od razu zażyć środek odczulający, chociażby preparat wapnia dla alergików.
U niektórych osób, po spożyciu kiwi mogą wystąpić problemy z oddychaniem. W takim przypadku, oprócz podania środka odczulającego może okazać się niezbędna a pomoc lekarza.
Powszechnie, u osób uczulonych na ten owoc może wystąpić silny katar oraz zaczerwienienie gardła, łzawienie oczu, ból brzucha.
Należy szczególnie uważać podając kiwi małym dzieciom. Jest to owoc szczególnie alergizujący, a dolegliwości, które mogą wystąpić u dorosłych, u dzieci mogą się okazać dotkliwsze w skutkach.
By nie narażać się na przykre dolegliwości, warto wykonać testy alergiczne. Niestety z alergii na owoce nie da się "wyleczyć" – trzeba więc unikać spożywania owocu, na który rozpoznano uczulenie.
Zobacz także: Jak rozpoznać alergię?
Co może nasilać reakcję alergiczną na kiwi?
W przypadku kiwi reakcję alergiczną może wzmagać spożywanie mąki żytniej, papryki oraz ziarna sezamowego. Jest to związane z reakcją krzyżową. O tym, czym jest reakcja krzyżowa przeczytasz tutaj:
Alergia na kiwi - co trzeba wyeliminować?
Nie wystarczy samo unikanie spożywania owocu kiwi w czystej postaci - reakcję uczuleniową będą wywoływać także produkty, które w swoim składzie zawierają przetworzone kiwi. Także zjedzenie czekolady z nadzieniem o smaku kiwi (oczywiście pod warunkiem, że została wytworzona przy wykorzystaniu prawdziwych owoców) będzie wywoływać dolegliwości.
Z diety osoby uczulonej na kiwi należy wyeliminować także dżemy, sok i jogurty na bazie kiwi (oraz z dodatkiem kiwi).
Kiwi najczęściej spożywane jest na surowo, dlatego też łatwo o wystąpienie reakcji alergicznej. Warto wiedzieć, że większość alergenów, które występują w owocach, tracą właściwości uczulające, kiedy poddajemy produkty obróbce w wysokiej temperaturze. Gotowanie lub pieczenie może zneutralizować działanie uczulające.
Zobacz także: Szczepionki podjęzykowe - nowa metoda odczulania