Coraz bardziej zdajemy sobie sprawę, że w pięknie opakowanej żywności dostępnej w sklepach jest dużo chemii. Dlatego szukamy przepisów na potrawy naszych przodków i interesujemy się ich dietą. Wiele cennych wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania i zapobiegania chorobom można znaleźć w dziełach niemieckiej świętej.
Dieta św. Hildegardy
- Podstawą każdego posiłku powinien być orkisz czyli prastara odmiana dzikiej pszenicy. Jest on dużo lepiej przyswajalny niż współczesna pszenica, nie powoduje alergii.
- Jedz dużo warzyw, ale niektóre ograniczaj. Najlepsze są: koper włoski, seler, wszystkie fasole, cieciorka, buraki, marchew, pietruszka, chrzan, cebula, dynia, czosnek. Ograniczaj: ziemniaki, warzywa kapustne, ogórki, paprykę i pomidory.
- Jedz dużo owoców i nasion. Najlepsze to: jabłka, kasztany jadalne, migdały, czereśnie, wiśnie, pigwa, nieśplik japoński, dereń, jeżyny porzeczki, daktyle, maliny, cytrusy, gruszki. Mleko i jego przetwory oraz mięso i produkty mięsne traktuj jedynie jako uzupełnienie jadłospisu.
- Produkty niepolecane, czyli trucizny kuchenne: por, truskawki, brzoskwinie, śliwki, borówki, węgorz i wieprzowina.
- Posiłki nie powinny być zbyt obfite.
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, białym serem szczypiorkiem i plastrem pomidora, napar z kopru włoskiego lub pokrzywy.
- Obiad: zupa dyniowa, makaron orkiszowy z duszonym kurczakiem, surówka z marchwi i jabłka.
- Podwieczorek: ciasteczka orkiszowe, napar z róży.
- Kolacja: 2-3 placuszki z grysu orkiszowego, mleka, jajek i ziół, usmażone na oleju lub maśle.