Bez względu na to, w którym obozie jesteś - narciarzy, czy snowboardzistów sposób żywienia jest tak samo ważny, byś miała siłę fizyczną i dobry nastrój. Dostarczaj dobrego paliwa zarówno dla mięśni, jak i dla nóg. Jazda na stoku wymaga ciągłej uważności. Przed tobą każdego dnia kilka godzin intensywnego wysiłku, zjazdy, podbiegi, wywrotki. Zakładam też, że dzień nie kończy się po powrocie ze stoku, czeka cię jeszcze wieczór z przyjaciółmi.
Wyjazd na ferie to kilka dni wysiłku dużo intensywniejszego niż zazwyczaj. Zwróć uwagę przede wszystkim na węglowodany, które zapewnią ci energię i białko, które pozwoli na regenerację mięśni.
Te 5 składników sprawi, że po sałatce już nigdy nie będziesz głodna!
Restauracje na stokach, czy w schroniskach przeważnie oferują ciężkostrawne i tłuste jedzenie, które długo zalega w żołądku. To nie sprzyja jeździe na nartach, czy snowboardzie. Uczucie mdłości i przepełnienia skutecznie odbierze ci radość z tej aktywności.
Zobacz 4 propozycje posiłków do lunchboxa, które przygotujesz przed wyjściem na stok z użyciem zaledwie jednego palnika. Dasz radę nawet na kuchence turystycznej! Koniec z wymówkami.
Konkret zupa z cieciorką (na 3 porcje)
Składniki:
- 1 puszka pomidorów pokrojonych,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- rozmaryn i posiekana natka pietruszki,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 6 kawałków razowej macy.
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć w rondelku na odrobinie oliwy, dodać pomidory. Gotować przez 10-15 minut. Następnie dodać wodę, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Podawać z łyżką pestek dyni na porcję i 2 kawałkami razowej macy.
Komosa ryżowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami (na 1 porcję)
Składniki:
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej,
- ½ kulki sera mozzarella,
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
- 4 suszone pomidory,
- 4 czarne oliwki,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Mozzarellę porwać na małe kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki oraz pomidorki koktajle pokroić na połówki. Czosnek drobno posiekać, bazylię porwać. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowaną komosą ryżową, przyprawić solą i pieprzem.
Sałatka z awokado i pstrągiem (na 1 porcję)
Składniki:
- ½ dojrzałego awokado,
- ½ szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego typu świderki,
- garść mieszanki sałat,
- 60 g pstrąga wędzonego,
- ½ czerwonej papryki,
- sok z cytryny,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Awokado obierz i pokrój w kostkę, mięso z wędzonego pstrąga podziel na mniejsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w słupki. Makaron wymieszaj z awokado i papryką, dodaj pstrąga, mieszankę sałat. Całość skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem.
Zawijańce z fetą i koperkiem (na 1 porcję)
Składniki:
- 2 wrapy pełnoziarniste,
- 6 łyżek sera feta w kostce,
- 2 duże pomidory,
- ½ ogórka zielonego,
- 2 rzodkiewki,
- 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego,
- posiekany koperek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ogórka zielonego i rzodkiewki pokrój na plasterki, pomidora pokrój w kostkę. W małej salaterce wymieszaj fetę, pomidory, ogórka, i rzodkiewki. Dodaj posiekany koperek i jogurt naturalny. Całość dopraw solą i pieprzem. Farsz nałóż na wrapy i zawiń szczelnie.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz także:
Te produkty żywnościowe się „nie lubią”! Nie łącz ich ze sobą!
15 motywujących cytatów, które pomogą ci wytrwać w postanowieniach noworocznych
Robisz wszystko, a nie możesz schudnąć? Pokonaj 3 problemy, które ci to utrudniają!