Młoda kobieta w trakcie treningu na plaży. Kobieta radośnie podskakuje. fot. Adobe Stock

Co jeść na zaparcia? 7 najlepszych produktów polecanych przez dietetyków

Cierpisz na zaparcia? Te produkty przyspieszą metabolizm i zniwelują skutki syndromu leniwego jelita! Sprawdź, jaką dietę polecają dietetycy!
Agata Bernaciak / 18.12.2018 14:18
Młoda kobieta w trakcie treningu na plaży. Kobieta radośnie podskakuje. fot. Adobe Stock

Co to jest syndrom leniwego jelita?

Syndrom leniwego jelita to choroba naszych czasów. Sprzyja jej:

  • siedzący tryb życia,
  • stres,
  • zła dieta,
  • pośpiech.

Wszystko to wstrzymuje pracę jelit i sprawia, że mechanizmy warunkujące odruch wypróżnienia ulegają zaburzeniu. Skutkiem tego są zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha. Jak się ich pozbyć? Wystarczy więcej się ruszać i włączyć do menu kilka produktów.

1. Woda

Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie. Wybieraj wodę lub niesłodzone napary ziołowe, herbaty owocowe. Unikaj jednak mocnej czarnej herbaty, bo może nasilić twoje dolegliwości. Pamiętaj też, że herbatki przeczyszczające nie są dobrym rozwiązaniem. Stosowane często tylko pogłębią problem i dodatkowo rozleniwiają jelita..

2. Kapusta kiszona

Jest świetnym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które przeciwdziałają powstawaniu bakterii gnilnych i wpływają pozytywnie na ruchy jelit. Surówka z 4 łyżek kiszonej kapusty dziennie rozwiąże problem.

3. Suszone śliwki

Dzięki wysokiej zawartości pektyn oraz kwasów organicznych działają jak miotełka, która oczyszcza jelita ze złogów kałowych. Zjadaj codziennie 3 suszone śliwki, a zaparcia przestaną się pojawiać. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzać z ich ilością!

4. Kefir lub jogurt naturalny

Mleczne napoje fermentowane zawierają cenne probiotyki. Ochraniają przewód pokarmowy i zwiększają masę resztek w jelitach, co przeciwdziała zaparciom. Żeby pokonać kłopoty z trawieniem, warto pić ok. 200 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dziennie.

5. Otręby

To najbogatsze źródło błonnika pokarmowego. Nie podlega trawieniu, więc zwiększa zawartość treści pokarmowej i wspomaga perystaltykę jelit. Chcesz pozbyć się zaparć? Jedz codziennie 2 łyżki otrąb.

6. Siemię lniane

Delikatnie drażni jelita, co pobudza je do szybszej pracy. Najlepiej pić je w postaci kisielu (zmielone siemię zalej wrzątkiem). Można też dodawać je do sałatek czy koktajli (1-2 łyżki dziennie).

7. Oliwa z oliwek

Może wpływać na tzw. szybszy pasaż jelitowy, czyli przesuwanie mas kałowych przez jelito grube. Jest jednak wysokokaloryczna, dlatego lepiej z nią nie przesadzać. Powinno całkowicie wystarczyć, jeśli będziesz zjadać łyżkę oliwy dziennie, np. przed śniadaniem.

na podstawie tekstu opublikowanego w dwutygodniku Pani Domu

Sprawdź, co jeszcze wpływa na trawienie:
W czym jest błonnik? TOP 30 produktów bogatych w błonnik pokarmowy
Dieta FODMAP - łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (etapy + lista produktów)
Twarda i ciemna czy rzadka i o jasnym zabarwieniu? Wiemy, co o zdrowiu mówi… twoja kupa (i kiedy sygnalizuje choroby!)