Co jeść na zaparcia fot. Adobe Stock

Co jeść na zaparcia? 10 produktów polecanych przez dietetyków

Aby pozbyć się zaparć, sięgaj po produkty bogate w błonnik i korzystne dla jelit bakterie. Kiedy zaparcia pojawią się wieczorem, na noc warto wypić napar z mięty. Codziennie wypijaj 2 litry wody.
Agata Bernaciak / 11.01.2021 14:18
Co jeść na zaparcia fot. Adobe Stock

Siedzący tryb życia, stres, zła dieta, jedzenie w pośpiechu i zbyt mała ilość wypijanej dziennie wody, to prosta droga do powstawania zaparć.

By zaparcia nie były twoim problemem, włącz poniższe produkty do swojej diety. Na zaparcia najlepsza jest dieta bogatoresztkowa, czyli taka, która jest bogata w błonnik pokarmowy (około 50 - 60 g dziennie).

1. Woda

Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie. Wybieraj wodę lub niesłodzone napary ziołowe, herbaty owocowe. Unikaj jednak mocnej czarnej herbaty, bo może nasilić twoje dolegliwości.

Pamiętaj też, że herbatki przeczyszczające nie są dobrym rozwiązaniem. Stosowane często, tylko pogłębią problem i dodatkowo rozleniwią jelita.

2. Kapusta kiszona

Jest świetnym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które przeciwdziałają powstawaniu bakterii gnilnych i wpływają pozytywnie na ruchy jelit. Surówka z 4 łyżek kiszonej kapusty dziennie, rozwiąże problem.

3. Suszone śliwki

Dzięki wysokiej zawartości pektyn oraz kwasów organicznych, działają jak miotełka, która oczyszcza jelita ze złogów kałowych. Zjadaj codziennie 3 suszone śliwki, a zaparcia przestaną się pojawiać. 

Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzać z ich ilością, zwłaszcza na noc. Oprócz suszonych śliwek, warto sięgać również po figi i daktyle.

4. Kefir lub jogurt naturalny

Mleczne napoje fermentowane zawierają cenne probiotyki. Ochraniają przewód pokarmowy i zwiększają masę resztek w jelitach, co przeciwdziała zaparciom.

Żeby pokonać kłopoty z trawieniem, warto pić ok. 200 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dziennie.

5. Otręby

To najbogatsze źródło błonnika pokarmowego. Nie podlega trawieniu, więc zwiększa zawartość treści pokarmowej i wspomaga perystaltykę jelit. Chcesz pozbyć się zaparć? Jedz codziennie 2 łyżki otrąb.

Wybieraj także pieczywo pełnoziarniste, ciemne typu pumpernikiel lub chrupkie albo żytnie.

6. Siemię lniane

Delikatnie drażni jelita, co pobudza je do szybszej pracy. Najlepiej pić je w postaci kisielu (zmielone siemię zalej wrzątkiem). Możesz też dodawać je do sałatek czy koktajli (1-2 łyżki dziennie).

co zjeść na noc na zaparcia
fot. Adobe Stock

7. Oliwa z oliwek

Może wpływać na tzw. szybszy pasaż jelitowy, czyli przesuwanie mas kałowych przez jelito grube. Do sałatek dodaj oliwę, warto również łączyć ją z miodem.

8. Surowe owoce i warzywa

Jeśli do tej pory nie jadłaś ich w surowej postaci, zacznij od gotowanych (by uniknąć wzdęć), a następnie stopniowo sięgaj po surowe pomidory, jabłka, buraki, marchew, truskawki, ogórki, paprykę, maliny, cytrusy.

9. Kasze i ryż niełuskany

Jeśli cierpisz na zaparcia, biały ryż i makaron zastąp pełnoziarnistym, wybieraj także kasze: gryczaną, jaglaną i jęczmienną, unikaj za to kaszy kukurydzianej.

10. Chude ryby i mięso

Tłusta dieta może nasilać problemy z wypróżnieniem. Sięgaj po chude mięso i wędliny oraz mięso ryb, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Co zjeść na noc na zaparcia?

Jeśli problemy z defekacją pojawiają się wieczorem, na noc możesz wypić napar z mięty pieprzowej, który może pomóc w oddaniu stolca. 

Dobrym wyborem będzie również sięgnięcie po suszoną śliwkę lub jogurt naturalny.

Artykuł powstał na podstawie tekstu opublikowanego w dwutygodniku Pani Domu. Pierwotnie został opublikowany 28.09.2015.

Sprawdź, co jeszcze wpływa na trawienie:
W czym jest błonnik? TOP 30 produktów bogatych w błonnik pokarmowy
Dieta FODMAP - łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (etapy + lista produktów)
Twarda i ciemna czy rzadka i o jasnym zabarwieniu? Wiemy, co o zdrowiu mówi… twoja kupa