Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Poranne ssanie w żołądku to nie jedyny powód, by udać się do kuchni. Organizm w nocy czerpie energię z zapasów, wstajemy więc ospali i działamy na zwolnionych obrotach. Potrzebujemy paliwa, które będzie dla nas zastrzykiem energii. Jeśli organizm go nie dostanie, trudniej będzie się nam skoncentrować i logicznie myśleć. Gorzej też będziemy sobie radzili ze stresem. Kobieta, która wykonuje pracę siedzącą, potrzebuje 1800-2000 kcal dziennie. Śniadanie powinno nam dostarczyć ok. 500-600 kcal.
Zestaw nr 1 (551 kcal)
- szklanka (250 ml) soku pomarańczowego bez cukru - 110 kcal
- grahamka - 260 kcal
- plasterek chudej szynki - 150 kcal
- pół czerwonej papryki - 25 kcal
- mały surowy ogórek - 6 kcal
Zestaw nr 2 (589 kcal)
- serek wiejski (200 g) ze szczypiorkiem - 245 kcal
- kromka chleba pytlowego cienko posmarowanego miękką margaryną, z liściem sałaty - 100 kcal
- średni pomidor - 80 kcal
- 5 rzodkiewek - 5 kcal
- szklanka mleka 2% - 125 kcal
- pół średniego grejpfruta - 34 kcal
- kubek (180 g) jogurtu naturalnego bez cukru - 109 kcal
- 3 łyżki muesli z suszonymi owocami - 105 kcal
- kromka pieczywa pytlowego cienko posmarowanego masłem, z liściem sałaty - 115 kcal
- jajko na twardo ze szczypiorkiem - 90 kcal
- średni pomidor - 80 kcal
- średnia pomarańcza - 59 kcal
- szklanka soku pomidorowego - 14 kcal
Do czego może doprowadzić niejedzenie śniadań?
Warto wiedzieć, że pusty brzuch to pole do popisu dla soków trawiennych. Rano produkujemy ich więcej, a gdy nie mają co trawić, zaczynają podrażniać żołądek. A więc niejedzenie śniadania może prowadzić do uszkodzenia śluzówki (nadżerki), a nawet do wrzodów żołądka. Osłabiony organizm (taki jest, gdy nie jemy śniadania) jest też mniej odporny na chłód, dlatego szybciej łapiemy infekcje. I ostatni argument? Bez śniadania mamy rano niższy poziom glukozy we krwi, a to może być przyczyną zawrotów głowy, a nawet zasłabnięć.
Co wybierać na śniadanie?
Białka: ser, jajka, mleko, masło, jogurt, chuda wędlina
Są bardzo sycące i na dłużej zaspokajają głód. Mleko i jego przetwory dostarczają nam wapnia, niezbędnego dla dobrej kondycji kości i zębów. Jeśli produkty mleczne mają co najmniej 2% tłuszczu, pozwalają nam przyswajać witaminy A, E, D i K. Gdy jogurt wzbogacony jest żywymi kulturami bakterii, lepiej pracują jelita, co zapobiega zaparciom i biegunkom.
Węglowodany złożone: ciemne pieczywo, muesli, płatki śniadaniowe
Powoli zamieniają się w cukier (glukozę) i dostarczają energii na długo. Produkty pełnoziarniste są ponadto źródłem błonnika oczyszczającego jelita oraz witamin z grupy B i magnezu (korzystnie wpływają na mięśnie i pracę systemu nerwowego).
Węglowodany proste: dżem, konfitury, miód
Błyskawicznie dostarczają cukru i szybko stawiają na nogi. Są jednak wysokokaloryczne, więc w ich jedzeniu trzeba zachować umiar.
Tłuszcze: masło, miękka margaryna, oliwa
Ułatwiają przemiany energetyczne w organizmie i dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3. Potrzebujemy ich jednak w niewielkich ilościach (np. cienko posmarowana kanapka, pieczywo umaczane w oliwie czy surówka skropiona oliwą).
Witaminy i sole mineralne: warzywa, owoce, soki
Witaminy i mikroelementy w nich zawarte walczą ze szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi. Soki pozwalają szybciej wypłukać uboczne produkty przemiany materii, zgromadzone w organizmie w ciągu nocy oraz pobudzają krążenie krwi i limfy