Bezglutenowy chlebek bananowy to dobry deser, zdrowe drugie śniadanie i lekka przekąska. Chlebek bananowy można łatwo przystosować do diety bezglutenowej, którą muszą stosować osoby z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Przetestuj 3 szybkie przepisy na bananowy chlebek bez glutenu.
Spis treści:
- Klasyczny chlebek bananowy bezglutenowy
- Kefirowy bezglutenowy chlebek bananowy
- Orzechowy bezglutenowy chlebek bananowy
Klasyczny chlebek bananowy bezglutenowy
Składniki:
- 70 g stopionego masła,
- 4 duże dojrzałe banany,
- 150 g cukru lub zamiennika cukru np. ksylitolu,
- jajko,
- cukier wanilinowy,
- 200 g bezglutenowej mąki np. mąki jaglanej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub natrzyj ja tłuszczem.
- Rozbij jajka i roztrzep je trzepaczką, dodaj rozgniecione banany, masło, cukier i cukier wanilinowy.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Powoli dodawaj do mokrych składników te suche. Wymieszaj dokładnie. Możesz wykorzystać mikser.
- Przełóż masę do keksówki.
- Piecz przez ok. 45-60 minut.
- Wystudź przed krojeniem.
fot. Klasyczny bezglutenowy chlebek bananowy/ Adobe Stock, A_Lein
Kefirowy bezglutenowy chlebek bananowy
Składniki:
- pół szklanki kefiru,
- 250 g mąki bezglutenowej np. kukurydzianej, ryżowej lub miks,
- 150 g cukru lub zdrowszego zamiennika cukru,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 4 dojrzałe banany,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy,
- garść rodzynek (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj kefir z mąką. Odstaw na kilka minut (a najlepiej na kilka godzin).
- Rozgrzej piekarnik do ok. 160 stopni.
- W dużej misce wymieszaj cukier, rozpuszczone masło, wanilię, rodzynki, jajka i banany.
- Dodaj miks kefiru z mąką. Dosyp proszek do pieczenia i zmiksuj składniki dokładnie.
- Przelej masę do keksówki. Piecz przez ok. 90 minut.
fot. Kefirowy bezglutenowy chlebek bananowy/ Adobe Stock, rainbow33
Orzechowy bezglutenowy chlebek bananowy
Składniki:
- 280 g mąki bezglutenowej (np. amarantusowej lub jaglanej),
- łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu,
- pół łyżeczki soli,
- 150 g brązowego cukru,
- ok. 3 łyżki masła orzechowego,
- 70 g masła,
- 2 duże dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- garść ulubionych orzechów.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
- Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia.
- Ubij mikserem jajka z cukrem. Dodaj masło i masło orzechowe. Miksuj do osiągnięcia pulchnej konsystencji.
- Dodaj rozgniecione banany i powoli dodawaj suche składniki.
- Mieszaj do połączenia.
- Posiekaj orzechy i dodaj je do masy na chlebek bananowy. Wymieszaj delikatnie.
- Przełóż na blaszkę do pieczenia.
- Piecz przez ok. godzinę.
fot. Orzechowy chlebek bananowy bezglutenowy/ Adobe Stock, Brent Hofacker
Czytaj także:
Przepisy w diecie bezglutenowej - 9 najlepszych pomysłów na dania bez glutenu
5 najlepszych przepisów na chleb bezglutenowy + wskazówki jak robić i wybierać pieczywo bezglutenowe
Puszyste bezglutenowe naleśniki. Przepis na śniadanie na słodko