3 najlepsze przepisy na bezglutenowy chlebek bananowy

bezglutenowy chlebek bananowy fot. Adobe Stock, FomaA
Bezglutenowy chlebek bananowy to łatwy i szybki wypiek, który po kilkunastu minutach pozwala rozkoszować się smakiem smacznego ciasta bananowego. Chlebek bananowy bez glutenu jest odpowiedni dla osób z celiakią. Wypróbuj 3 najlepsze przepisy na bezglutenowe chlebki bananowe: klasyczny, kefirowy i orzechowy.
/ 28.01.2022 13:00
bezglutenowy chlebek bananowy fot. Adobe Stock, FomaA

Bezglutenowy chlebek bananowy to dobry deser, zdrowe drugie śniadanie i lekka przekąska. Chlebek bananowy można łatwo przystosować do diety bezglutenowej, którą muszą stosować osoby z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Przetestuj 3 szybkie przepisy na bananowy chlebek bez glutenu.

Spis treści:

  1. Klasyczny chlebek bananowy bezglutenowy
  2. Kefirowy bezglutenowy chlebek bananowy
  3. Orzechowy bezglutenowy chlebek bananowy

Klasyczny chlebek bananowy bezglutenowy

Składniki:

  • 70 g stopionego masła,
  • 4 duże dojrzałe banany,
  • 150 g cukru lub zamiennika cukru np. ksylitolu,
  • jajko,
  • cukier wanilinowy,
  • 200 g bezglutenowej mąki np. mąki jaglanej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub natrzyj ja tłuszczem.
  3. Rozbij jajka i roztrzep je trzepaczką, dodaj rozgniecione banany, masło, cukier i cukier wanilinowy.
  4. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  5. Powoli dodawaj do mokrych składników te suche. Wymieszaj dokładnie. Możesz wykorzystać mikser.
  6. Przełóż masę do keksówki.
  7. Piecz przez ok. 45-60 minut.
  8. Wystudź przed krojeniem.

klasyczny bezglutenowy chlebek bananowyfot. Klasyczny bezglutenowy chlebek bananowy/ Adobe Stock, A_Lein

Kefirowy bezglutenowy chlebek bananowy

Składniki:

  • pół szklanki kefiru,
  • 250 g mąki bezglutenowej np. kukurydzianej, ryżowej lub miks,
  • 150 g cukru lub zdrowszego zamiennika cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 4 dojrzałe banany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • garść rodzynek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj kefir z mąką. Odstaw na kilka minut (a najlepiej na kilka godzin).
  2. Rozgrzej piekarnik do ok. 160 stopni.
  3. W dużej misce wymieszaj cukier, rozpuszczone masło, wanilię, rodzynki, jajka i banany.
  4. Dodaj miks kefiru z mąką. Dosyp proszek do pieczenia i zmiksuj składniki dokładnie.
  5. Przelej masę do keksówki. Piecz przez ok. 90 minut.

chlebek bezglutenowy bananowyfot. Kefirowy bezglutenowy chlebek bananowy/ Adobe Stock, rainbow33

Orzechowy bezglutenowy chlebek bananowy

Składniki:

  • 280 g mąki bezglutenowej (np. amarantusowej lub jaglanej),
  • łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu,
  • pół łyżeczki soli,
  • 150 g brązowego cukru,
  • ok. 3 łyżki masła orzechowego,
  • 70 g masła,
  • 2 duże dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • garść ulubionych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
  2. Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia.
  3. Ubij mikserem jajka z cukrem. Dodaj masło i masło orzechowe. Miksuj do osiągnięcia pulchnej konsystencji. 
  4. Dodaj rozgniecione banany i powoli dodawaj suche składniki.
  5. Mieszaj do połączenia.
  6. Posiekaj orzechy i dodaj je do masy na chlebek bananowy. Wymieszaj delikatnie.
  7. Przełóż na blaszkę do pieczenia.
  8. Piecz przez ok. godzinę.

orzechowy chlebek bezglutenowyfot. Orzechowy chlebek bananowy bezglutenowy/ Adobe Stock, Brent Hofacker

Czytaj także:
Przepisy w diecie bezglutenowej - 9 najlepszych pomysłów na dania bez glutenu
5 najlepszych przepisów na chleb bezglutenowy + wskazówki jak robić i wybierać pieczywo bezglutenowe
Puszyste bezglutenowe naleśniki. Przepis na śniadanie na słodko

Redakcja poleca

REKLAMA