Agar: jak go używać i w jakiej ilości? Przepis na galaretkę z agaru na słodko i wytrawnie

Agar jak używać fot. Adobe Stock, StockphotoVideo
Agar powinno się używać rozpuszczając go w ciepłej wodzie, jak żelatynę. Agar-agar to substancja żelująca pozyskiwana z wodorostów, w 100% roślinna. Agar używa się zamiast żelatyny, można stosować go na diecie wegańskiej. Z wykorzystaniem agaru zrobisz wegańskie galaretki, ciasta na zimno i polewy. Sprawdź, w jakiej ilości powinno się go stosować.
Julia Kot / 30.06.2022 12:09
Agar jak używać fot. Adobe Stock, StockphotoVideo

Agar używa się tak, jak żelatynę: do zagęszczania i żelowania dżemów, galaretek i ciast bez pieczenia. Agar jest wegański i można z niego korzystać na diecie roślinnej. Sprawdź, jak korzystać z tego składnika w kuchni.

Spis treści:

  1. Co to jest agar?
  2. Jak używać agar?
  3. Agar a żelatyna
  4. Czy agar jest zdrowy?
  5. Galaretka z agaru na 2 sposoby

Co to jest agar?

Agar to substancja pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się ją z glonów – krasnorostów. Można ją kupić już od ok. 5 zł pod postacią proszku, granulatu, ale także włókien, sztabek czy płatków. Agar w produktach spożywczych jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy. Bardzo ceni się go w diecie wegańskiej, bo z powodzeniem zastępuje żelatynę.

Agar występuje często pod nazwą agar-agar, na opakowaniach produktów można znaleźć go pod oznaczeniem E406. Głównym składnikiem agaru jest galaktoza: prosty cukier.

Agar rozpuszcza się przed wykorzystaniem w gorącej wodzie. Trzeba pamiętać, by rozpuścić go dokładnie, aby pozbyć się zapachu morza, który może popsuć efekt końcowy dania. Stosowany jest w przemyśle spożywczym do produkcji ptasiego mleczka, galaretek i dżemów.

Jak używać agar?

Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Formowanie żelu rozpoczyna się w temp. 50 stopni. Nie trzeba wkładać agaru do lodówki, by stężał. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się w temperaturze pokojowej. Czasami wystarczą już 2 gramy proszku, by przyrządzić galaretkę.

Jak używać agar-agar? Jeśli w przepisie nie masz dokładnie określonej ilości agaru, musisz użyć agaru na wyczucie. Najlepiej metodą prób i błędów samemu, za pomocą łyżeczki kuchennej, odmierzać ile go potrzebujesz, by osiągnąć pożądaną konsystencję.

Agar - proporcje

Ogólna zasada stosowania agaru do przygotowania galaretek: łyżeczka proszku z agaru starcza na mocne stężenie 250 ml płynu.

Samodzielne wyczucie proporcji przy agarze jest łatwiejsze niż przy żelatynie, bowiem galaretkę z agarem możesz ponownie podgrzać (np. gdy wyjdzie za rzadka, dodaj więcej proszku i ponownie schłódź).

Agar-agar najlepiej namoczyć w kieliszku gorącej wody aż się rozpuści, a potem dodać do gotującej się potrawy. Proszek rozpuści się po 5 minutach, granulki po ok. 10-15 minutach. Agar trzeba podgotować, by stracił morski zapach i by wydobyć z niego żelujące właściwości.

agar jak stosowaćfot. Jak stosować agar/Adobe Stock, 13smile

Czy agar jest zdrowy?

Agar jest zdrowym półproduktem, który z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni. To dodatek do żywności zatwierdzony przez organy europejskie EFSA. Można bezpiecznie go spożywać. Ma on też sporo zalet: wzbogaca dietę wegańską, jest niskokaloryczny i bardzo uniwersalny w kuchni.

100 g agaru dostarcza zaledwie ok. 27 kcal. Agar jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega 3, kwasu foliowego oraz witaminy K, E i B6. Stosuje się go też jako delikatną substancję na przeczyszczenie.

Agar a żelatyna

Agar i żelatyna mogą zamiennie występować w przepisach, to jednak zupełnie różne substancje.

  • Agar jest pochodzenia roślinnego, wytwarza się go z wodorostów, a żelatyna pochodzi z tkanek chrzęstnych zwierząt.
  • Agar ma silniejsze właściwości żelujące, niż żelatyna.
  • Do osiągnięcia galaretowatej struktury potrzeba mniej agaru, niż żelatyny.
  • Agar jest bardziej gumowaty od żelatyny.
  • Żelatyna lepiej zagęszcza danie, a agar lepiej żeluje.

Galaretka z agaru na 2 sposoby

Chcesz wypróbować agar? Przygotuj te dwa przepisy na galaretkę wegańską z agaru.

Galaretka malinowa z agarem - przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Agar-agar rozpuść w kieliszku wody (czas rozpuszczania zależny od postaci). Wodę zagotuj i na początku wrzenia dodaj agar. Całość gotuj przez 10 minut.
  2. Wlej sok malinowy i sok z cytryny.
  3. Do salaterki włóż maliny i zalej płynem.
  4. Pozostaw do stężenia.

galaretka malinowa z agaremfot. Galaretka malinowa z agarem/ Adobe Stock, M.studio

Galareta drobiowo-warzywna z agarem - przepis

Agar możesz wykorzystać nie tylko do wegańskich wyrobów. Z jego udziałem powstanie też smaczna drobiowa galaretka.

Składniki:

  • 0,5 kg udek kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 0,5 puszki groszku konserwowego,
  • 1 por,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • odrobina posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól,
  • 6 g (ok. 2 łyżeczki) agar-agar.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa oprócz groszku pokrój i zalej wrzątkiem.
  2. Dodaj przyprawy i po około 45 minutach, gdy warzywa zmiękną, dorzuć pokrojoną natkę.
  3. W tym czasie ugotuj udka. Ugotowane obierz ze skóry i oddziel mięso - pokrój je drobno.
  4. Ugotowane warzywa odcedź od bulionu i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Z bulionu z warzyw odlej pól szklanki, schłódź i dodaj agar-agar - 1 łyżeczkę na 1 litr bulionu
  6. Energicznie mieszaj, dodaj do gorącego bulionu i dalej mieszaj, by nie powstały grudki.
  7. Całość gotuj minimum 10 minut.
  8. Mięso kurczaka włóż na dno miseczek.
  9. Na to połóż warzywa wymieszane z groszkiem konserwowym.
  10. Całość zalej bulionem z agarem i pozostaw do zastygnięcia.

galaretka mięsna z agaremfot. Galaretka mięsna z agarem/ Adobe Stock, chirapbogdan

Artykuł został pierwotnie opublikowany 1.08.2012.

Czytaj także:
Myślisz o przejściu na dietę wegańską? Zwróć uwagę na witaminę B12!
Białko roślinne – gdzie go szukać? Wegańskie produkty bogate w białko
Poznaj 5 najlepszych, wegańskich źródeł wapnia
 

Redakcja poleca

REKLAMA