Czy wiesz do czego używać substancji agar-agar? Wegańska alternatywa dla żelatyny

Dobra wiadomość dla wegetarian, wegan i osób, które nie chcą korzystać z żelatyny. Dzięki substancji agar-agar nie musisz już rezygnować z jedzenia galaretek i deserów wymagających tężenia. Dzięki agarowi każdy może przyrządzić pyszne desery i to dużo łatwiej, niż przy użyciu żelatyny.
Julia Kot / 01.08.2012 12:41
Galaretka pomarańczowa z substancją agar-agar

Czym jest agar?

Agar jest substancją pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się ją z glonów – krasnorostów. Można ją kupić już od ok. 5 zł pod postacią proszku, granulatu, ale także włókien, sztabek czy płatków. Jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy.

Trzeba pamiętać, by rozpuścić go dokładnie, aby pozbyć się zapachu morza, który może popsuć efekt końcowy naszego dania. Stosowany jest w przemyśle spożywczym do produkcji ptasiego mleczka, galaretek i dżemów.

Jak postępować z agarem?

Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się w temperaturze pokojowej. Czasami wystarczą już 2 gramy proszku, by przyrządzić galaretkę.

Najlepiej metodą prób i błędów samemu, za pomocą łyżeczki kuchennej odmierzać ile go potrzebujesz, by osiągnąć pożądaną konsystencję. Jest to łatwiejsze niż przy żelatynie bowiem, galaretkę z agarem możesz ponownie podgrzać (np. gdy wyjdzie za rzadka, dodaj więcej proszku i ponownie schłódź). Agar-agar najlepiej moczyć w kieliszku wody aż się rozpuści, a potem dodać do gotującej potrawy.Proszek rozpuści się po 5 minutach, granulki po ok. 10-15 minutach.

Agar jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega 3, kwasu foliowego oraz witaminy K, E i B6.

Agar – wykorzystanie w przepisach

Chcesz wypróbować agar? Przygotuj te dwa przepisy.

Galaretka malinowa z agarem

Składniki:

  • 400 g malin
  • 1/2 l wody
  • 1/2 szklanki syropu malinowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki agar agar

Sposób przygotowania:

  1. Agar-agar rozpuść  w kieliszku (czas zależny od postaci). Wodę zagotuj i na początku wrzenia dodaj agar. Całość gotuj przez 10 minut.
  2. Wlej sok malinowy i sok z cytryny.
  3. Do salaterki włóż maliny i zalej płynem.
  4. Pozostaw do stężenia.

Galareta drobiowo-warzywna

Składniki:

  • 0,5 kg udek kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól
  • 6 g (ok 2 łyżeczki) agar-agar

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oprócz groszku pokrój i zalej wrzątkiem.
  2. Dodaj przyprawy i po około 45 minutach, gdy warzywa zmiękną dorzuć pokrojoną natkę.
  3. W tym czasie ugotuj udka. Ugotowane obierz ze skóry i oddziel mięso - pokrój je drobno.
  4. Ugotowane warzywa odcedź od bulionu i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Z bulionu z warzyw odlej pól szklanki, schłódź i dodaj agar-agar - 1 łyżeczkę na 1 litr bulionu. 
  6. Energicznie mieszaj, dodaj do gorącego bulionu i dalej mieszaj by nie powstały grudki.
  7. Całość gotuj minimum 10 minut.
  8. Mięso kurczaka włóż na dno miseczek.
  9. Na to połóż warzywa wymieszane z groszkiem konserwowym.
  10. Całość zalej bulionem z agarem i pozostaw do zastygnięcia.

Dowiedz się więcej o diecie wegańskiej:
Myślisz o przejściu na dietę wegańską? Zwróć uwagę na witaminę B12!
Białko roślinne – gdzie go szukać? Wegańskie produkty bogate w białko
Poznaj 5 najlepszych, wegańskich źródeł wapnia
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (16)
/06.11.2018 15:10
dla mnie agar śmierdzi rybą
/02.01.2018 19:09
20g agaru to nie są dwie łyżeczki - jedna łyżeczka ma mniej niż 5g agaru w proszku - poprawcie błędy i nie róbcie ludziom wody z mózgu, bo bardzo się zdziwią że galaretka im nie tężeje.
/18.02.2016 10:34
Agar wchlania zelazo... mozna anemii sie nabawic ;)
POKAŻ KOMENTARZE (13)