Agar używa się tak, jak żelatynę: do zagęszczania i żelowania dżemów, galaretek i ciast bez pieczenia. Agar jest wegański i można z niego korzystać na diecie roślinnej. Sprawdź, jak korzystać z tego składnika w kuchni.
Spis treści:
- Co to jest agar?
- Jak używać agar?
- Agar a żelatyna
- Czy agar jest zdrowy?
- Galaretka z agaru na 2 sposoby
Co to jest agar?
Agar to substancja pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się ją z glonów – krasnorostów. Można ją kupić już od ok. 5 zł pod postacią proszku, granulatu, ale także włókien, sztabek czy płatków. Agar w produktach spożywczych jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy. Bardzo ceni się go w diecie wegańskiej, bo z powodzeniem zastępuje żelatynę.
Agar występuje często pod nazwą agar-agar, na opakowaniach produktów można znaleźć go pod oznaczeniem E406. Głównym składnikiem agaru jest galaktoza: prosty cukier.
Agar rozpuszcza się przed wykorzystaniem w gorącej wodzie. Trzeba pamiętać, by rozpuścić go dokładnie, aby pozbyć się zapachu morza, który może popsuć efekt końcowy dania. Stosowany jest w przemyśle spożywczym do produkcji ptasiego mleczka, galaretek i dżemów.
Jak używać agar?
Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Formowanie żelu rozpoczyna się w temp. 50 stopni. Nie trzeba wkładać agaru do lodówki, by stężał. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się w temperaturze pokojowej. Czasami wystarczą już 2 gramy proszku, by przyrządzić galaretkę.
Jak używać agar-agar? Jeśli w przepisie nie masz dokładnie określonej ilości agaru, musisz użyć agaru na wyczucie. Najlepiej metodą prób i błędów samemu, za pomocą łyżeczki kuchennej, odmierzać ile go potrzebujesz, by osiągnąć pożądaną konsystencję.
Agar - proporcje
Ogólna zasada stosowania agaru do przygotowania galaretek: łyżeczka proszku z agaru starcza na mocne stężenie 250 ml płynu.
Samodzielne wyczucie proporcji przy agarze jest łatwiejsze niż przy żelatynie, bowiem galaretkę z agarem możesz ponownie podgrzać (np. gdy wyjdzie za rzadka, dodaj więcej proszku i ponownie schłódź).
Agar-agar najlepiej namoczyć w kieliszku gorącej wody aż się rozpuści, a potem dodać do gotującej się potrawy. Proszek rozpuści się po 5 minutach, granulki po ok. 10-15 minutach. Agar trzeba podgotować, by stracił morski zapach i by wydobyć z niego żelujące właściwości.
fot. Jak stosować agar/Adobe Stock, 13smile
Czy agar jest zdrowy?
Agar jest zdrowym półproduktem, który z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni. To dodatek do żywności zatwierdzony przez organy europejskie EFSA. Można bezpiecznie go spożywać. Ma on też sporo zalet: wzbogaca dietę wegańską, jest niskokaloryczny i bardzo uniwersalny w kuchni.
100 g agaru dostarcza zaledwie ok. 27 kcal. Agar jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega 3, kwasu foliowego oraz witaminy K, E i B6. Stosuje się go też jako delikatną substancję na przeczyszczenie.
Agar a żelatyna
Agar i żelatyna mogą zamiennie występować w przepisach, to jednak zupełnie różne substancje.
- Agar jest pochodzenia roślinnego, wytwarza się go z wodorostów, a żelatyna pochodzi z tkanek chrzęstnych zwierząt.
- Agar ma silniejsze właściwości żelujące, niż żelatyna.
- Do osiągnięcia galaretowatej struktury potrzeba mniej agaru, niż żelatyny.
- Agar jest bardziej gumowaty od żelatyny.
- Żelatyna lepiej zagęszcza danie, a agar lepiej żeluje.
Galaretka z agaru na 2 sposoby
Chcesz wypróbować agar? Przygotuj te dwa przepisy na galaretkę wegańską z agaru.
Galaretka malinowa z agarem - przepis
Składniki:
- 400 g malin,
- 1/2 l wody,
- 1/2 szklanki syropu malinowego z dobrym składem,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki agar-agar.
Sposób przygotowania:
- Agar-agar rozpuść w kieliszku wody (czas rozpuszczania zależny od postaci). Wodę zagotuj i na początku wrzenia dodaj agar. Całość gotuj przez 10 minut.
- Wlej sok malinowy i sok z cytryny.
- Do salaterki włóż maliny i zalej płynem.
- Pozostaw do stężenia.
fot. Galaretka malinowa z agarem/ Adobe Stock, M.studio
Galareta drobiowo-warzywna z agarem - przepis
Agar możesz wykorzystać nie tylko do wegańskich wyrobów. Z jego udziałem powstanie też smaczna drobiowa galaretka.
Składniki:
- 0,5 kg udek kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 0,5 puszki groszku konserwowego,
- 1 por,
- 2 liście laurowe,
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
- odrobina posiekanej natki pietruszki,
- pieprz i sól,
- 6 g (ok. 2 łyżeczki) agar-agar.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa oprócz groszku pokrój i zalej wrzątkiem.
- Dodaj przyprawy i po około 45 minutach, gdy warzywa zmiękną, dorzuć pokrojoną natkę.
- W tym czasie ugotuj udka. Ugotowane obierz ze skóry i oddziel mięso - pokrój je drobno.
- Ugotowane warzywa odcedź od bulionu i pozostaw do wystygnięcia.
- Z bulionu z warzyw odlej pól szklanki, schłódź i dodaj agar-agar - 1 łyżeczkę na 1 litr bulionu.
- Energicznie mieszaj, dodaj do gorącego bulionu i dalej mieszaj, by nie powstały grudki.
- Całość gotuj minimum 10 minut.
- Mięso kurczaka włóż na dno miseczek.
- Na to połóż warzywa wymieszane z groszkiem konserwowym.
- Całość zalej bulionem z agarem i pozostaw do zastygnięcia.
fot. Galaretka mięsna z agarem/ Adobe Stock, chirapbogdan
Artykuł został pierwotnie opublikowany 1.08.2012.
Czytaj także:
Myślisz o przejściu na dietę wegańską? Zwróć uwagę na witaminę B12!
Białko roślinne – gdzie go szukać? Wegańskie produkty bogate w białko
Poznaj 5 najlepszych, wegańskich źródeł wapnia