Agar jak używać fot. Adobe Stock

Agar-agar: jak używać i w jakiej ilości? Galaretka z agaru na słodko i wytrawnie

Agar-agar to substancja żelująca pozyskiwana z wodorostów. Agar używa się zamiast żelatyny, można stosować go na diecie wegańskiej. Agar można rozpuścić w ciepłej wodzie, tak jak żelatynę.
Julia Kot / 27.04.2021 12:09
Agar jak używać fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Czym jest agar?
  2. Jak używać agar?
  3. Galaretka z agaru na 2 sposoby

Czym jest agar?

Agar to substancja pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się ją z glonów – krasnorostów. Można ją kupić już od ok. 5 zł pod postacią proszku, granulatu, ale także włókien, sztabek czy płatków. Agar w produktach  jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy.

Trzeba pamiętać, by rozpuścić go dokładnie, aby pozbyć się zapachu morza, który może popsuć efekt końcowy dania. Stosowany jest w przemyśle spożywczym do produkcji ptasiego mleczka, galaretek i dżemów.

Jak stosować agar?

Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się w temperaturze pokojowej. Czasami wystarczą już 2 gramy proszku, by przyrządzić galaretkę.

Jak używać agar-agar? Najlepiej metodą prób i błędów samemu, za pomocą łyżeczki kuchennej, odmierzać ile go potrzebujesz, by osiągnąć pożądaną konsystencję.

Jest to łatwiejsze niż przy żelatynie, bowiem galaretkę z agarem możesz ponownie podgrzać (np. gdy wyjdzie za rzadka, dodaj więcej proszku i ponownie schłódź).

Agar-agar najlepiej moczyć w kieliszku wody aż się rozpuści, a potem dodać do gotującej potrawy. Proszek rozpuści się po 5 minutach, granulki po ok. 10-15 minutach.

Agar jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega 3, kwasu foliowego oraz witaminy K, E i B6.

agar jak stosowaćfot. Jak stosować agar/Adobe Stock

Obuwie w doskonale niskich cenach znajduje się na stronie Deichmann promocje

Galaretka z agaru na 2 sposoby

Chcesz wypróbować agar? Przygotuj te dwa przepisy.

Galaretka malinowa z agarem

Składniki:

  • 400 g malin,
  • 1/2 l wody,
  • 1/2 szklanki syropu malinowego,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki agar-agar.

Sposób przygotowania:

  1. Agar-agar rozpuść w kieliszku (czas zależny od postaci). Wodę zagotuj i na początku wrzenia dodaj agar. Całość gotuj przez 10 minut.
  2. Wlej sok malinowy i sok z cytryny.
  3. Do salaterki włóż maliny i zalej płynem.
  4. Pozostaw do stężenia.

Galareta drobiowo-warzywna

Składniki:

  • 0,5 kg udek kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 0,5 puszki groszku konserwowego,
  • 1 por,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • odrobina posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól,
  • 6 g (ok 2 łyżeczki) agar-agar.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa oprócz groszku pokrój i zalej wrzątkiem.
  2. Dodaj przyprawy i po około 45 minutach, gdy warzywa zmiękną dorzuć pokrojoną natkę.
  3. W tym czasie ugotuj udka. Ugotowane obierz ze skóry i oddziel mięso - pokrój je drobno.
  4. Ugotowane warzywa odcedź od bulionu i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Z bulionu z warzyw odlej pól szklanki, schłódź i dodaj agar-agar - 1 łyżeczkę na 1 litr bulionu. 
  6. Energicznie mieszaj, dodaj do gorącego bulionu i dalej mieszaj, by nie powstały grudki.
  7. Całość gotuj minimum 10 minut.
  8. Mięso kurczaka włóż na dno miseczek.
  9. Na to połóż warzywa wymieszane z groszkiem konserwowym.
  10. Całość zalej bulionem z agarem i pozostaw do zastygnięcia.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 1.08.2012.

Czytaj więcej:
Myślisz o przejściu na dietę wegańską? Zwróć uwagę na witaminę B12!
Białko roślinne – gdzie go szukać? Wegańskie produkty bogate w białko
Poznaj 5 najlepszych, wegańskich źródeł wapnia