Trendy w dietetyce?
Szczerze? Nie jestem zwolenniczką żywieniowych trendów, mody. Jak zwał tak zwał. Zasady zdrowego żywienia nieustannie się zmieniają, bazując na najnowszych wynikach badań, ale rzadko dzieje się to gwałtownie, z roku na rok. Prawidłowe nawyki żywieniowe bywają nudne, wymagają konsekwencji, planowania, nie są „glam”, nie sprzedają się w mediach.
Właśnie z tego powodu, co roku bacznie przyglądam się trendom dietetycznym. Jako dietetyk pracuję od 10 lat i wiem, że rzadko która moda żywieniowa trwa dłużej niż rok. Wiem jednak, że będziecie mnie pytać o najnowsze hity. Wybrałam dla was 5 trendów żywieniowych, o których będzie głośno w 2018 roku i na które warto zwrócić uwagę!
W 2018 roku będziemy:
- zachwycać się fermentowaną żywnością,
- bacznie przyglądać się temu, co dobrego robią dla nas probiotyki oraz jak je prawidłowo suplementować,
- wciąż odkrywać możliwości diety wegańskiej,
- poznamy siłę diety MIND, która wspiera pracę mózgu,
- walczyć z pseudo specjalistami, którzy nie mają nic wspólnego z dietetykami.
Obejrzyj galerię i przeczytaj więcej o trendach żywieniowych roku 2018.
Mam dla ciebie coś ciekawego! Zajrzyj także tu:
Modne diety roku 2017, o których powinnaś zapomnieć
„Niezdrowe” produkty, które jedzą dietetycy
Jesteś aktywna fizycznie? Zobacz, co ma dużo białka! 6 produktów, które warto włączyć do diety fit kobiety
Fermentowana żywność
O co chodzi?
Fermentowana, czyli poddana procesowi fermentacji przez korzystne bakterie, które zamieniają cukry w kwas mlekowy. W Polsce najpopularniejszymi produktami fermentowanymi są ogórki oraz kapusta kiszona, kefir i jogurt. W 2018 odkryjemy także inne fermentowane produkty. Coraz większą popularnością cieszy się kapusta kimchi – kiszona kapusta pekińska, ale kisić można także inne warzywa i…owoce! Kiszone cytryny, pomidory, kalafior. Będziemy się nimi zajadać!
Dlaczego jestem na tak?
Fermentowana żywność to naturalne źródło probiotyków, korzystnych bakterii budujących mikrobiotę jelita grubego. Kiszona żywność jest także produktem trwałym, łatwym w przechowywaniu. Fermentowane warzywa można jeść przez cały rok bez względu na sezon.
Moc probiotyków!
O co chodzi?
Mamy ich 10 razy więcej niż komórek własnego ciała. Mowa o bakteriach zasiedlających jelito grube. Mogą w nim mieszkać korzystne dla nas mikroorganizmy i to właśnie te nazywane są probiotykami. Jest ich tak wiele i są tak istotne, że w zasadzie tworzą odrębny narząd. Rok 2018 to rozkwit popularności suplementów z probiotykami nie tylko w postaci tabletek, ale także np. koncentratów probiotycznych do rozrabiania z wodą.
Dlaczego jestem na tak?
Korzystna mikrobiota jelitowa buduje odporność, pomaga w trawieniu, syntetyzuje witaminy i neuroprzekaźniki poprawiające humor, wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zmniejsza ryzyko insulinooporności. Niestety stres, kolejny antybiotyk, czy nawet zwykły lek przeciwbólowy są w stanie zaburzyć delikatną równowagę jelitową. Z tego powodu tak ważna jest probiotykoterapia celowana, dopasowana do potrzeb danej osoby. W 2018 roku o takim postępowaniu będzie głośno.
Roślinne, wegańskie: białko, produkty, dieta.
O co chodzi?
Nie jest to nowy trend, ale w 2018 wciąż będzie na fali. Są ku temu dwa najważniejsze powody. Mniejszy udział mięsa przetworzonego w diecie wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory i choroby układy krążenia. Drugi związany jest z ekologią. Jeśli nie zmniejszymy spożycia mięsa zabraknie nam zasobów naturalnych, a globalne ocieplenie będzie się nasilać. Niebawem mięso będzie potwornie drogie! Z tego powodu wciąż intensywnie odkrywamy możliwości i smaki kuchni wegańskiej.
Dlaczego jestem na tak?
Nie przechodź na dietę wegańską tylko dlatego, że jest modna. Jednak otwartość na nowości to cecha ludzi dbających o zdrową dietę. Korzystaj z trendu na dietę wegańską po to, by wzbogacić swój jadłospis. Jeśli już jesteś weganką będziesz miała większy wachlarz możliwości.
Dieta MIND
O co chodzi?
Dieta MIND powstała z połączenia diety śródziemnomorskiej i diety DASH (zapobiega nadciśnieniu). Dieta MIND, jak sam nazwa wskazuje (mind to umysł) skupia się na prawidłowej pracy mózgu, a jej głównym celem jest zapobieganie chorobie Alzhemiera. Ten sposób żywienia jest, według U.S News, trzecią najlepszą dietą na świecie.
Dlaczego jestem na tak?
Dieta bazuje przede wszystkim na warzywach, w szczególności ciemno-zielonych. Jadłospisy obfitują w orzechy, pełnoziarniste zboża, ryby i oliwę z oliwek. To świetny model racjonalnego odżywiania. Skuteczność diety potwierdzają badania, które wykazały, że im dłużej stosujesz dietę MIND tym mniejsze ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Walka z „fake news”
O co chodzi?
Skąd czerpiesz informacje o dietetyce i żywieniu? Numerem jeden jest FB, zaraz za nim blogi i strony internetowe celebrytów. To szalenie niebezpieczne, bo sprzyja rozprzestrzenianiu się nieprawdziwych informacji, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. W 2018 roku będziemy walczyć z „fake newsami” dietetycznymi.
Dlaczego jestem na tak?
Zdrowie to największy skarb, dlatego będziemy selekcjonować, sprawdzać informacje, szukać wartościowych przekazów. Dietetycy nie dają prostych rozwiązań, ale na szczęście ich głos będzie wyraźnie słyszalny. Specjaliści będą do was mówić z kanałów przystępnych, takich jak media społecznościowe.