Kaloryczność śledzi zależy przede wszystkim od dodatków zastosowanych w potrawie. Najbardziej kaloryczny jest olej, ale i śmietana podwaja liczbę kcal w śledziach. To nie znaczy, że nie należy jeść koreczków śledziowych czy śledzia spod pierzynki, bo to byłoby jak wylanie dziecka z kąpielą, dlatego że śledzie atlantyckie są zdrowymi rybami. I warto je jeść, choć można dokonać lepszych i gorszych wyborów podczas ich przygotowywania lub kupowania, jeśli zależy ci na niskiej kaloryczności.
Spis treści:
- Śledzie – kcal w filetach śledziowych
- Śledź w oleju kcal
- Śledzie w śmietanie kcal
- Śledzie w occie kcal
- Jakie śledzie są najzdrowsze?
Śledzie – kcal w filetach śledziowych
Śledzie świeże są najmniej kaloryczne, bo w 100 g zawierają ok. 160 kcal. Śledź solony lub wędzony jest bardziej kaloryczny, bo zawiera mniej wody. 100 solonego śledzia zawiera ok. 210 kcal, a wędzonego – ok. 220 kcal. Śledzie à la matias, czyli zanurzone w solance, zawierają ok. 220 kcal/ 100 g.
Śledzie są tłustymi rybami, dlatego są bardziej kaloryczne od ryb mniej tłustych czy słodkowodnych. Zawierają natomiast cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3, dlatego uważane są za produkt korzystny dla zdrowia – choć tłuste i kaloryczne, to dostarczają cennych składników odżywczych, które sprzyjają zdrowiu.
Czy śledzie są kaloryczne? Tak, ale i tak warto je jadać. Zresztą o kaloryczności potraw z nich przygotowywanych w dużej mierze zależą dodatki użyte do ich przygotowania. Dlatego nie warto zastanawiać się, czy warto jeść śledzie, ale: jak je przygotowywać, żeby niepotrzebnie nie zwiększać ich kaloryczności.
Śledź w oleju kcal
Śledzie w oleju są najbardziej kaloryczne – zawierają ok. 300 kcal w 100 g. Jak się zaraz przekonasz, różnice między śledziami w oleju różnych producentów są znaczne. Rekordzista zawiera aż 490 kcal w 100 g produktu. Najbardziej kaloryczne są w tej kategorii śledzie podwędzane w oleju i po kaszubsku.
fot. Śledzie w oleju/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Śledź w oleju kcal na 100 g produktu:
- Marinero, filety śledziowe à la matias w oleju – 197 kcal
- Lewiatan, filety śledziowe w oleju – 355 kcal
- Nautica, filety śledziowe wiejskie w oleju – 362 kcal
- Lisner, matjasy filety śledziowe w oleju – 366 kcal
- Contimax, Pacific Soho, filety śledziowe podwędzane w oleju kcal – 489 kcal
- Seko, koreczki śledziowe w oleju – 378 kcal
- Kapitan Navi, śledzie po kaszubsku kcal – 376
Śledzie w śmietanie kcal
Kaloryczność śledzi w śmietanie, jest średnio niższa, niż śledzi w oleju, choć w zależności od źródła szacuje się ich kaloryczność na ok. 280 kcal w 100 g. Jak się jednak zaraz przekonasz, niektóre filety w śmietanie mogą być niewiele mniej kaloryczne od tych w oleju, dlatego zawsze warto czytać etykiety przed zakupem. Zmniejszenie kaloryczności takiej potrawy jest proste i polega na ograniczeniu ilości zjadanego sosu.
fot. Śledzie w śmietanie/ Adobe Stock, npls
Śledź w śmietanie kcal na 100 g produktu:
- Auchan, filety śledziowe w sosie śmietanowym – 317 kcal
- Marinero, filety śledziowe w sosie śmietanowym – 266 kcal
- Lisner, filety śledziowe w sosie śmietanowym – 309 kcal
- Marinus, filety śledziowe w sosie śmietanowym – 295 kcal
Śledzie w occie kcal
Śledzie w occie są mniej kaloryczne niż te w oleju lub śmietanie i zawierają ok. 170 kcal w 100 g. Wyjątkiem są śledzie po żydowsku, które marynowane są w mieszance oleju i octu wraz z przyprawami i to dodatek oleju podnosi ich kaloryczność.
fot. Śledzie w occie/ Adobe Stock, chudo2307
Śledzie w occie kcal w 100 g:
- Contimax, filety śledziowe po żydowsku – 325 kcal
- Lisner, filety śledziowe wiejskie w occie z cebulką – 247 kcal
- Lisner, śledź opiekany w zalewie octowej kcal – 267
- Seko, śledź w zalewie octowej – 172 kcal
- Kapitan Navi, płaty śledziowe Bismarck – 197 kcal
Jakie śledzie są najmniej kaloryczne i najzdrowsze?
Każdy śledź złowiony w oceanicznym łowisku uznawany jest za zdrowy produkt spożywczy i zawiera te same składniki odżywcze, niezależnie od sposobu podania. Jednak skład i wpływ na zdrowie całego dania ze śledzi to już zupełnie inna kwestia, która nie pozwala jednym zdaniem odpowiedzieć na pytania: czy śledzie są zdrowe oraz jakie śledzie są najzdrowsze.
Jakie śledzie wybierać:
- śledzie w oleju są bardzo kaloryczne, a więc tuczące, ale zawierają tłuszcz roślinny, zdrowszy od zwierzęcego. Odchudzając się, lepiej z nich zrezygnować.
- śledzie w śmietanie są na ogół nieco mniej kaloryczne, ale zawierają też tłuszcz zwierzęcy, którego nadmiaru według dietetyków powinniśmy się wystrzegać. Lepiej ich unikać przy miażdżycy.
- śledzie w occie są najmniej kaloryczne, ale zawarty w nich ocet, jeśli jadany jest w nadmiarze, może sprzyjać odwapnieniu kości. Umiar w ich jedzeniu szczególnie zalecany osobom narażonym na osteoporozę.
- śledzie solone zawierają dużo sodu, który może podwyższać ciśnienie krwi. Niewskazane w diecie chorujących na nadciśnienie.
Zawsze jednak warto pamiętać, że jak powiedział Paracelsus: dosis facit venenum, czyli że dawka decyduje o tym, czy coś jest trucizną. Dlatego każda potrawa ze śledzia jedzona w niewielkiej ilości nie powinna zaszkodzić, ale nawet ta teoretycznie nieszkodliwa, jadana w dużej ilości, zdrowiu się nie przysłuży.
Czytaj także:
Śledzie na słodko na kilka sposobów
Jak odróżnić śledzia od matiasa?
Przepis na sałatkę śledziową na święta