Nie bój się szykować ryb we frytkownicy beztłuszczowej. To naprawdę proste, trzeba tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jeśli do tej pory nie wychodziły ci ryby z air fryera, prawdopodobnie popełniałaś jeden z podstawowych błędów, np. nie rozgrzewałaś wstępnie urządzenia. A to absolutna podstawa. Zobacz, co jeszcze warto zrobić, aby ryby zawsze wychodziły soczyste, i z którymi gatunkami trzeba szczególnie się obchodzić i wypróbuj 3 przepisy z frytkownicy beztłuszczowej na idealną rybę.
Spis treści:
- Zasady smażenia ryb we frytkownicy beztłuszczowej
- Przepis na rybę z air fryera: dorada
- Ryba w panierce z frytkownicy beztłuszczowej: makrela
- Filet z ryby z air fryera: dorsz
Zasady smażenia ryb we frytkownicy
We frytkownicy beztłuszczowej z powodzeniem upieczesz właściwie dowolny gatunek ryby. Może to być ryba świeża, rozmrożona lub mrożona – nie ma znaczenia. Jedyna rzecz, jakiej nie zrobisz w air fryerze, to ryba w cieście. Taką da się zrobić jedynie w głębokim tłuszczu. We frytkownicy ciasto nie przywrze do ryby, po prostu spłynie na dno pojemnika, więc potrawa nie będzie miała tej chrupiącej skorupki z ciasta. Można natomiast piec rybę w panierce. Krótko mówiąc, jedynie płynne dodatki do ryby nie wchodzą w grę, gdy mowa o frytkownicy beztłuszczowej.
Jak przygotowywać ryby z air fryera?
- Najlepiej by było, gdyby wszystkie kawałki, jakie zamierzasz upiec, były podobnej wielkości – to sprawi, że ich czas pieczenia będzie taki sam.
- Aby ryba upiekła się idealnie, najlepiej przez 10 minut rozgrzać wstępnie urządzenie do 200 stopni, wyjmując z niego kosz do pieczenia.
- Przygotowaną rybę należy włożyć do kosza wyłożonego papierem i całość wstawić do komory pieczenia. Temperatura pieczenia zwykle waha się od 180 do 200 stopni. W niższej piecze się ryby z dodatkami, które szybko się przypalają (marynata, polewa, panierka), a w wyższej – ryby bez takich dodatków.
- W połowie pieczenia dobrze jest rybę obrócić, aby z obu stron była tak samo wypieczona. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ryby. Filet ok. 170 g zwykle piecze się ok. 12 minut. Mniejsze kawałki ryby o delikatnym mięsie będą potrzebować mniej czasu, czasami nawet jedynie 5 minut.
Najczęstsze błędy szykowania ryb z frytkownicy beztłuszczowej:
- zimna frytkownica beztłuszczowa - zawsze wstawiaj ryby do nagrzanego urządzenia. Zawsze!
- przypalanie z jednej strony – aby temu zapobiec, rybę trzeba obrócić w połowie pieczenia,
- zbyt długie pieczenie – najlepiej sprawdzać, czy ryba jest już upieczona, bo zbyt długie poddawanie jej działaniu wysokiej temperatury w air fryerze za bardzo ją przesuszy,
- całkowite rezygnowanie z natłuszczenia – wystarczy cieniutka warstwa oleju na rybie lub koszu urządzenia, aby ryba do niego nie przywarła.
- szczególną uwagę na odpowiednio krótki czas pieczenia trzeba zwrócić przy pieczeniu chudych ryb, do których należą: dorsz, mintaj, czarniak, sandacz, szczupak, łupacz. Te gatunki najłatwiej w air fryerze przesuszyć. Można temu zapobiegać, smarując rybę olejem. Mniejsze ryzyko przesuszenia jest w przypadku pstrąga, dorady, troci i płastugi, które są rybami średniotłustymi.
Najlepsze ryby do frytkownicy beztłuszczowej to ryby tłuste:
- łosoś,
- makrela,
- karp,
- ostrobok.
Te gatunki nie muszą być specjalnie natłuszczane. Jeśli pieczesz je ze skórą, wyłóż koniecznie do kosza air fryera papier do pieczenia, aby skóra nie przywarła do kratki.
Uwaga! W air fryerze można też przygotować paluszki rybne. Wystarczy włożyć je do koszyka frytkownicy beztłuszczowej i piec ok. 15 minut w nagrzanym do 200 stopni urządzeniu. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Przepis na rybę z air fryera: dorada
Składniki:
- 1 sztuka nie za dużej dorady,
- 2 cytryny lub limonki,
- 2 łyżki oliwy,
- przyprawa do ryby,
- czarny pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wlej do sporej miski 2 szklanki wody, wciśnij sok z 1 cytryny, dodaj trochę soli i w takiej kąpieli dokładnie obmyj doradę.
- Opłucz rybę pod bieżącą wodą, a następnie ponacieraj ją użytymi połówkami cytryny lub limonki i ponownie opłucz. Osusz doradę ręcznikiem papierowym.
- Odetnij płetwy brzuszne i boczne i ponacinaj ukośnie skórę ryby na obu jej bokach.
- W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i natrzyj mieszaniną bardzo dokładnie całą rybę, pilnując, by przyprawy dotarły też do nacięć w bokach ryby.
- Odstaw doradę na 1-2 godziny do lodówki.
- Rozgrzej wstępnie air fryer. Wyłóż kosz urządzenia papierem do pieczenia i włóż do niego rybę. Piecz przez 25-30 minut w 190 stopniach, obracając ja delikatnie w połowie czasu pieczenia.
- Na 5 minut przed końcem, możesz do ryby dodać pokrojone warzywa według własnego wyboru.
fot. Przepis na rybę z air fryera: dorada/ Adobe Stock, Rafa Jodar
Ryba w panierce z air fryera: makrela
Składniki:
- 2-3 nieduże makrele lub filety z makreli,
- 1 jajko,
- byłka tarta do panierowania,
- łyżka posiekanej kolendry,
- sok z ½ cytryny,
- przyprawa do ryby,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Roztrzep jajko na talerzu, a na drugi talerz wysyp tartą bułkę.
- Osusz ryby, oprósz przyprawami. Jeśli pieczesz całe makrele, wsyp kolendrę do środka ryb, jeśli używasz filetów, zostaw ja, do posypania ryb po upieczeniu.
- Maczaj ryby w jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce.
- Rozgrzej wstępnie frytkownicę beztłuszczową.
- Włóż ryby do koszyka wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do air fryera. Piecz ok. 16 minut w temperaturze 180 stopni, obracając ryby w połowie czasu pieczenia.
fot. Filet z ryby z air fryera: dorsz/ Adobe Stock, JackF
Filet z ryby z air fryera: dorsz
Składniki:
- 2 kawałki fileta z dorsza (świeże lub rozmrożone),
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli,
- pieprz ziołowy do smaku,
- szczypta papryki wędzonej,
- opcjonalnie: czosnek granulowany do smaku.
Sposób przygotowania:
- Osuszone filety oprósz przyprawami, a następnie posmaruj cienko oliwą z obu stron. Odstaw filety na bok.
- Rozgrzej wstępnie air fryer do 200 stopni.
- Włóż filety z dorsza w koszu frytkownicy beztłuszczowej i wstaw do urządzenia.
- Piecz ok. 8-10 minut w temperaturze 180-190 stopni, obracając w połowie pieczenia. Jeśli masz termometr do pieczenia, możesz upewnić się, że w środku filet osiągnął temperaturę 62 stopni – wtedy na pewno jest gotowy.
- Podawaj z ulubionymi warzywami. Możesz do smaku podać też cytrynę lub limonkę.
fot. Filet z ryby z air fryera: dorsz/ Adobe Stock, annapustynnikova
Czytaj także:
Genialne przepisy na pierś z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Najlepsze przepisy na faworki z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z frytkownicy beztłusczowej na 5 sposobów