3 sposoby na keto puree z kalafiora. Koniecznie dodaj ten 1 składnik, aby purée wyszło idealne

puree z kalafiora keto fot. Adobe Stock, Iryna
Keto purée z kalafiora szykuje się z gotowanego lub duszonego kalafiora. Aby purée miało atrakcyjny smak i dostarczało znaczących ilości tłuszczu, trzeba do niego dodać śmietanę lub masło, choć można też szykować keto purée z kalafiora z dodatkiem niskowęglowodanowego majonezu. Konieczny jest dodatek przypraw, aby nadać potrawie wyraźny i apetyczny aromat i smak.
Ewa Cwil / 12.01.2025 05:30
puree z kalafiora keto fot. Adobe Stock, Iryna

Przepisów na purée z kalafiora jest wiele, ale patent na naprawdę smaczne purée jest jeden – zawsze dodawaj do przepisu masło. Nadaje ono potrawie niepowtarzalnej kremowości i zapachu, z którym łączą się dobrze aromaty przypraw. To też tak pożądany w diecie ketogenicznej dodatek tłuszczu.

Na keto adaptacji polecamy przepisy 1. i 3., gdyż dostarczają mniej węglowodanów netto. Gdy już będziesz w ketozie, możesz też korzystać z przepisu drugiego. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać odpowiednie, czyli niskowęglowodanowe warzywa na keto.

Spis treści:

  1. Białe purée z kalafiora keto
  2. Aromatyczne purée z kalafiora keto
  3. Sycące purée z kalafiora keto

Białe purée z kalafiora keto

Ten przepis w całości zawiera ok. 17 g węglowodanów netto. Jeśli zjesz połowę, dostarczysz sobie 8,5 g węglowodanów netto.

Składniki:

  • pół główki kalafiora (ok. 500 g),
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • pietruszka do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w niedużej ilości wody (ok. 15 minut).
  2. Odcedź kalafiora i przełóż do blendera.
  3. Zblenduj go z masłem, olejem kokosowym i przyprawami, dodając w międzyczasie śmietanę.
  4. Posiekaj pietruszkę i posyp nią keto purée z kalafiora.

Białe purée z kalafiora keto

fot. Białe purée z kalafiora keto / Adobe Stock, FomaA

Aromatyczne purée z kalafiora keto

Ten przepis w całości zawiera ok. 20 g węglowodanów netto. Jeśli zjesz połowę, dostarczysz sobie 10 g węglowodanów netto.

Składniki:

  • pół główki kalafiora,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • pół małej cebuli,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę, a kalafiora podziel na nie za duże różyczki.
  2. Rozgrzej na patelni łyżkę masła.
  3. Zeszklij na patelni cebulę, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebula ma się jedynie zeszklić, ale nie brązowieć, więc mieszaj ją często.
  4. Dodaj na patelnię kalafiora i śmietanę, zamieszaj, przykryj i duś na małym ogniu 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Zblenduj zawartość patelni,  dodając starty parmezan i przyprawy. Podawaj.

Aromatyczne purée z kalafiora keto

fot. Aromatyczne purée z kalafiora keto/ Adobe Stock, nesavinov

Sycące purée z kalafiora keto

Ten przepis w całości zawiera ok. 16 g węglowodanów netto. Jeśli zjesz połowę, dostarczysz sobie 8 g węglowodanów netto.

Składniki:

  • pół główki kalafiora (ok. 500 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki keto majonezu,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel kalafiora na różyczki i gotuj 15 minut w wodzie, dodając do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Odcedź kalafiora i zblenduj, dodając majonez, masło i przyprawy oraz listki bazylii. Część listków posiekaj i zostaw do posypania purée.

Sycące purée z kalafiora keto

fot. Sycące purée z kalafiora keto / Adobe Stock, Narsil

Czytaj także:
Brudne keto - czy warto je stosować i jakie daje efekty?
7 przepisów na pyszne keto kotlety
4 przepisy na fantastyczną keto pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA