Przepisów na purée z kalafiora jest wiele, ale patent na naprawdę smaczne purée jest jeden – zawsze dodawaj do przepisu masło. Nadaje ono potrawie niepowtarzalnej kremowości i zapachu, z którym łączą się dobrze aromaty przypraw. To też tak pożądany w diecie ketogenicznej dodatek tłuszczu.
Na keto adaptacji polecamy przepisy 1. i 3., gdyż dostarczają mniej węglowodanów netto. Gdy już będziesz w ketozie, możesz też korzystać z przepisu drugiego. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać odpowiednie, czyli niskowęglowodanowe warzywa na keto.
Spis treści:
Białe purée z kalafiora keto
Ten przepis w całości zawiera ok. 17 g węglowodanów netto. Jeśli zjesz połowę, dostarczysz sobie 8,5 g węglowodanów netto.
Składniki:
- pół główki kalafiora (ok. 500 g),
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- pieprz i sól do smaku,
- pietruszka do posypania.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w niedużej ilości wody (ok. 15 minut).
- Odcedź kalafiora i przełóż do blendera.
- Zblenduj go z masłem, olejem kokosowym i przyprawami, dodając w międzyczasie śmietanę.
- Posiekaj pietruszkę i posyp nią keto purée z kalafiora.
fot. Białe purée z kalafiora keto / Adobe Stock, FomaA
Aromatyczne purée z kalafiora keto
Ten przepis w całości zawiera ok. 20 g węglowodanów netto. Jeśli zjesz połowę, dostarczysz sobie 10 g węglowodanów netto.
Składniki:
- pół główki kalafiora,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- ząbek czosnku,
- pół małej cebuli,
- 30 g tartego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę, a kalafiora podziel na nie za duże różyczki.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła.
- Zeszklij na patelni cebulę, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebula ma się jedynie zeszklić, ale nie brązowieć, więc mieszaj ją często.
- Dodaj na patelnię kalafiora i śmietanę, zamieszaj, przykryj i duś na małym ogniu 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zblenduj zawartość patelni, dodając starty parmezan i przyprawy. Podawaj.
fot. Aromatyczne purée z kalafiora keto/ Adobe Stock, nesavinov
Sycące purée z kalafiora keto
Ten przepis w całości zawiera ok. 16 g węglowodanów netto. Jeśli zjesz połowę, dostarczysz sobie 8 g węglowodanów netto.
Składniki:
- pół główki kalafiora (ok. 500 g),
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki keto majonezu,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli i pieprzu,
- kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania:
- Podziel kalafiora na różyczki i gotuj 15 minut w wodzie, dodając do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Odcedź kalafiora i zblenduj, dodając majonez, masło i przyprawy oraz listki bazylii. Część listków posiekaj i zostaw do posypania purée.
fot. Sycące purée z kalafiora keto / Adobe Stock, Narsil
Czytaj także:
Brudne keto - czy warto je stosować i jakie daje efekty?
7 przepisów na pyszne keto kotlety
4 przepisy na fantastyczną keto pizzę