7 przepisów na pyszne, niskowęglowodanowe keto kotlety

keto kotlety - mięsne, warzywne, rybne fot. Adobe Stock, 5ph
Keto kotlety zawierają mało węglowodanów i dużo tłuszczu. Możesz przygotować je z mięsa, warzyw lub ryb. W każdej wersji smakują wyśmienicie. Są bardzo pożywne i zapewniają uczucie sytości na długo. Odkryj 7 przepisów na pyszne, niskowęglowodanowe keto kotlety, które zrobisz w kilka minut.
Redaktorki Polki.pl / 16.02.2024 05:32
keto kotlety - mięsne, warzywne, rybne fot. Adobe Stock, 5ph

Keto kotlety to doskonały posiłek dla osób będących na diecie ketogenicznej. Mają niski poziom węglowodanów, dużo tłuszczu oraz bogate są w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu 

Keto kotlety możesz jeść z dodatkiem keto sosów i warzyw lub położyć na bułce i zrobić z nich burgera. Szybko zaspokoją apetyt i zapewnią uczucie sytości na długo.

Przewiń w dół i odkryj przepisy na keto kotlety mięsne, rybne i warzywne. Z podanych proporcji wyjdzie 6 sztuk średniej wielkości.

Spis treści:

  1. Jak zrobić pyszne keto kotlety? 
  2. Kotlety keto mielone
  3. Kotlety keto schabowe
  4. Kotlety keto z kurczaka
  5. Kotlety keto z kalafiora
  6. Kotlety keto brokułowe 
  7. Kotlety keto jajeczne
  8. Kotlety keto rybne

Jak zrobić pyszne keto kotlety?

Oto kilka wskazówek, jak zrobić pyszne keto kotlety :

  • kupuj mięso najwyższej jakości, najlepiej z farm ekologicznych wolne od antybiotyków i hormonów wzrostu — mięso musi zwartą i sprężystą strukturę;
  • wybieraj jajka z wolnego wybiegu;
  • kotlety smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu;
  • używaj świeżych składników;
  • pilnuj czasu smażenia, aby ich nie przypalić;
  • do smażenia możesz wykorzystać smalec, olej palmowy, olej z awokado, olej kokosowy, masło klarowane;
  • wzbogacaj smak mięsa przyprawami;
  • mięso obtocz w keto panierce — kotlety będą złociste i chrupiące.

Kotlety keto mielone

Składniki:

  • 500 g karkówki mielonej,
  • 50 ml oleju z winogron,
  • 2 jajka,
  • 50 g białej cebuli,
  • 15 g posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, natkę pietruszki, pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Uformuj kotlety.
  4. Kotlety keto mielone smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 7 minut z każdej strony.

keto kotlety mielonefot. Kotlety keto mielone/Adobe Stock, robert6666

Kotlety keto schabowe

Składniki:

  • 700 g schabu,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka migdałowa do obtoczenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój na plastry, oczyść  z błonek i rozbij tłuczkiem.
  2. Dopraw mięso solą i pieprzem.
  3. Uformuj kotlety i obtocz lekko w mące migdałowej.
  4. Keto kotlety schabowe smaż na na średnim ogniu ok. 7 minut z każdej strony.

Kotlety keto schabowefot. Kotlety keto schabowe/Adobe Stock, robert6666

Kotlety keto z kurczaka

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
  • biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż na patelni pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  2. Połącz w misce mięso, cebulę z czosnkiem, koperek, jajko i przyprawy
  3. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety i smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumieniania z obu stron.

Kotlety keto z kurczakafot. Kotlety keto z kurczaka/Adobe Stock, onlynuta

Kotlety keto z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 125 g mozzarelli,
  • 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
  • 6 łyżek mąki migdałowej,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • biała cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do gorącej, osolonej wody.
  2. Gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu do miękkości.
  3. Po ugotowaniu przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem.
  4. Przesmaż ząbki czosnku i posiekaną drobno cebulę na patelni. Odstaw do ostudzenia. 
  5. Kalafior połącz z mąką, jajkami, czosnkiem, cebulą i mozzarellą startą na grubych oczkach.
  6. Dopraw wedle uznania i dokładnie wszystkie wymieszaj.
  7. Keto kotlety z kalafiora smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony.

Kotlety keto z kalafiorafot. Kotlety keto z kalafiora/Adobe Stock, nata_vkusidey

Kotlety keto brokułowe

Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 50 g pestek dyni,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do gorącej, osolonej wody.
  2. Gotuj ok. 7 minut do miękkości.
  3. Schłodzone warzywo zmiel w malakserze razem pestkami dyni i serem.
  4. Do masy dodaj jajka, mąkę migdałową, oliwę i dopraw pieprz i solą. Dokładnie wymieszaj.
  5. Keto kotlety z brokułów smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony.

Kotlety keto brokułowefot. Kotlety keto brokułowe/Adobe Stock, vaaseenaa

Kotlety keto jajeczne

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • surowe jajko,
  • 50 g białej cebuli,
  • 30 g mąki kokosowej,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • łyżka świeżej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka kokosowa obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotowane na twardo zmiel w maszynce.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Do zmielonych jajek dodaj surowe jajo, cebulę, mąką, oliwę, szczypiorek, natkę pietruszki i dopraw. Wymieszaj dokładnie masę.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je lekko w mące kokosowej.
  5. Keto kotlety jajeczne smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 5 minut do zarumieniania z obu stron.

Kotlety keto jajecznefot. Kotlety keto jajeczne/Adobe Stock, ArtCookStudio

Kotlety keto rybne

Składniki:

  • 500 g wędzonej makreli,
  • 80 g mozzarelli,
  • 45 g mąki migdałowej,
  • 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
  • biała cebula,
  • 2 łyżki świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść makrelę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Zetrzyj na dużych oczkach mozzarellę i dodaj do ryby.
  3. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na patelni.
  4. Do ryby dodaj starty ser, ostudzoną cebulę, jajka, mąkę, koperek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Rybne kotlety keto smaż na średnio rozgrzanej patelni ok. 5 minut z każdej strony.

Kotlety keto rybnefot. Kotlety keto rybne/Adobe Stock, elena_hramowa

Czytaj także:
3 sprawdzone przepisy na keto lasagne. Zastąp makaron niskowęglowodanowymi plackami i zyskaj świetny obiad low carb
3 świetne przepisy na keto placki z dyni. Każdy niskowęglowodanowy i z innej keto mąki!
Keto panierka godnie zastępuje tę tradycyjną. 4 przepisy na panierki keto do różnych potraw

Redakcja poleca

REKLAMA