Keto kotlety to doskonały posiłek dla osób będących na diecie ketogenicznej. Mają niski poziom węglowodanów, dużo tłuszczu oraz bogate są w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Keto kotlety możesz jeść z dodatkiem keto sosów i warzyw lub położyć na bułce i zrobić z nich burgera. Szybko zaspokoją apetyt i zapewnią uczucie sytości na długo.
Przewiń w dół i odkryj przepisy na keto kotlety mięsne, rybne i warzywne. Z podanych proporcji wyjdzie 6 sztuk średniej wielkości.
Spis treści:
- Jak zrobić pyszne keto kotlety?
- Kotlety keto mielone
- Kotlety keto schabowe
- Kotlety keto z kurczaka
- Kotlety keto z kalafiora
- Kotlety keto brokułowe
- Kotlety keto jajeczne
- Kotlety keto rybne
Jak zrobić pyszne keto kotlety?
Oto kilka wskazówek, jak zrobić pyszne keto kotlety :
- kupuj mięso najwyższej jakości, najlepiej z farm ekologicznych wolne od antybiotyków i hormonów wzrostu — mięso musi zwartą i sprężystą strukturę;
- wybieraj jajka z wolnego wybiegu;
- kotlety smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu;
- używaj świeżych składników;
- pilnuj czasu smażenia, aby ich nie przypalić;
- do smażenia możesz wykorzystać smalec, olej palmowy, olej z awokado, olej kokosowy, masło klarowane;
- wzbogacaj smak mięsa przyprawami;
- mięso obtocz w keto panierce — kotlety będą złociste i chrupiące.
Kotlety keto mielone
Składniki:
- 500 g karkówki mielonej,
- 50 ml oleju z winogron,
- 2 jajka,
- 50 g białej cebuli,
- 15 g posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, natkę pietruszki, pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj kotlety.
- Kotlety keto mielone smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 7 minut z każdej strony.
fot. Kotlety keto mielone/Adobe Stock, robert6666
Kotlety keto schabowe
Składniki:
- 700 g schabu,
- sól,
- pieprz,
- mąka migdałowa do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój na plastry, oczyść z błonek i rozbij tłuczkiem.
- Dopraw mięso solą i pieprzem.
- Uformuj kotlety i obtocz lekko w mące migdałowej.
- Keto kotlety schabowe smaż na na średnim ogniu ok. 7 minut z każdej strony.
fot. Kotlety keto schabowe/Adobe Stock, robert6666
Kotlety keto z kurczaka
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
- biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koperku,
- sól,
- pieprz,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na patelni pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
- Połącz w misce mięso, cebulę z czosnkiem, koperek, jajko i przyprawy.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety i smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumieniania z obu stron.
fot. Kotlety keto z kurczaka/Adobe Stock, onlynuta
Kotlety keto z kalafiora
Składniki:
- 500 g kalafiora,
- 125 g mozzarelli,
- 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
- 6 łyżek mąki migdałowej,
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- biała cebula,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do gorącej, osolonej wody.
- Gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu do miękkości.
- Po ugotowaniu przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem.
- Przesmaż ząbki czosnku i posiekaną drobno cebulę na patelni. Odstaw do ostudzenia.
- Kalafior połącz z mąką, jajkami, czosnkiem, cebulą i mozzarellą startą na grubych oczkach.
- Dopraw wedle uznania i dokładnie wszystkie wymieszaj.
- Keto kotlety z kalafiora smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony.
fot. Kotlety keto z kalafiora/Adobe Stock, nata_vkusidey
Kotlety keto brokułowe
Składniki:
- 500 g brokułów,
- 100 g sera pleśniowego,
- 50 g pestek dyni,
- 2 jajka,
- 50 g mąki migdałowej,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do gorącej, osolonej wody.
- Gotuj ok. 7 minut do miękkości.
- Schłodzone warzywo zmiel w malakserze razem pestkami dyni i serem.
- Do masy dodaj jajka, mąkę migdałową, oliwę i dopraw pieprz i solą. Dokładnie wymieszaj.
- Keto kotlety z brokułów smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony.
fot. Kotlety keto brokułowe/Adobe Stock, vaaseenaa
Kotlety keto jajeczne
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- surowe jajko,
- 50 g białej cebuli,
- 30 g mąki kokosowej,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki świeżego szczypiorku
- łyżka świeżej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- mąka kokosowa obtoczenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotowane na twardo zmiel w maszynce.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
- Do zmielonych jajek dodaj surowe jajo, cebulę, mąką, oliwę, szczypiorek, natkę pietruszki i dopraw. Wymieszaj dokładnie masę.
- Uformuj kotlety i obtocz je lekko w mące kokosowej.
- Keto kotlety jajeczne smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 5 minut do zarumieniania z obu stron.
fot. Kotlety keto jajeczne/Adobe Stock, ArtCookStudio
Kotlety keto rybne
Składniki:
- 500 g wędzonej makreli,
- 80 g mozzarelli,
- 45 g mąki migdałowej,
- 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
- biała cebula,
- 2 łyżki świeżego koperku,
- sól,
- pieprz cytrynowy.
Sposób przygotowania:
- Oczyść makrelę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Zetrzyj na dużych oczkach mozzarellę i dodaj do ryby.
- Pokrój drobno cebulę i zeszklij na patelni.
- Do ryby dodaj starty ser, ostudzoną cebulę, jajka, mąkę, koperek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rybne kotlety keto smaż na średnio rozgrzanej patelni ok. 5 minut z każdej strony.
fot. Kotlety keto rybne/Adobe Stock, elena_hramowa
Czytaj także:
3 sprawdzone przepisy na keto lasagne. Zastąp makaron niskowęglowodanowymi plackami i zyskaj świetny obiad low carb
3 świetne przepisy na keto placki z dyni. Każdy niskowęglowodanowy i z innej keto mąki!
Keto panierka godnie zastępuje tę tradycyjną. 4 przepisy na panierki keto do różnych potraw