Mleko fot. Adobe Stock

Jakie są wady i zalety mleka UHT? Oto cała prawda na ten temat!

Lepiej pić mleko świeże czy UHT? Poznaj wady i zalety mleka UHT i zdecyduj, które wybrać. Przekonaj się, jakie korzyści niesie za sobą picie danego rodzaju mleka, ponieważ okazuje się, że nie zawsze świeże oznacza... bezpieczne! Przekonaj się, jak dokonać najlepszego wyboru.
/ 14.11.2018 14:29
Mleko fot. Adobe Stock

Co oznacza skrót UHT?

UHT to Ultra High Temperature, a więc mleko jest poddawane pasteryzacji - podgrzewane jest do temperatury 135 - 150 °C, a następnie schładzane do temperatury 20 °C. Taki zabieg pozwala na zniszczenie znajdujących się w nim mikroorganizmów, których rozwój spowodowałby szybkie psucie się mleka i jego zakwaszenie. Jednocześnie proces ten pozwala na zachowanie cennych składników produktu, tj. białka i wapnia.

Technologia krótkotrwałego ogrzania mleka pozwala również na homogenizację, czyli rozbicie dużych cząstek tłuszczów, dzięki czemu nie zbiera się on na powierzchni mleka.

Wadą zastosowania takiego sposobu pasteryzacji jest zniszczenie wszystkich drobnoustrojów - także tych korzystnych dla naszego organizmu. Dochodzi tu także do niewielkiego obniżenia ilości witamin, zwłaszcza witaminy B12 i C. W porównaniu ze zwykłym mlekiem pasteryzowanym - strata witamin to 20%, przy czym zwykłe pasteryzowane - 10%.

Mleko UHT ma 6-miesięczny termin przydatności do spożycia.

Podczas pasteryzacji w wysokiej temperaturze mogą zachodzić nieodwracalne zmiany w składnikach odżywczych. Zdaniem niektórych daje się wyczuć posmak przypalonego.

Zdaniem wielu osób, mleko pasteryzowane to doskonale rozwiązanie na weekend, kiedy nie mamy możliwości zakupu mleka świeżego. Jego zaletą niewątpliwie jest cena (dłuższy czas przydatności do spożycia pozwala na tańsze koszty transportu i przechowywania), oraz właśnie możliwość długiego przechowywania.

Po otwarciu kartonu mleka UHT konieczne jest trzymanie go w lodówce. Zastosowana technologia pasteryzacji nie zapewnia sterylności płynu, w temperaturze pokojowej będą rozwijać się drobnoustroje.

Dowiedz się więcej o mleku:
Złote mleko na gorąco: wzmacnia i rozgrzewa zimą! Bonus: wspiera regenerację po treningu
Nieznane rodzaje mleka roślinnego. Zobacz, które wybrać!
Dajesz dziecku mleko przed snem? Laktoza może uszkadzać jego zęby!