Jakie są wady i zalety mleka UHT? Oto cała prawda na ten temat!

Lepiej pić mleko świeże czy UHT? Poznaj wady i zalety mleka UHT i zdecyduj, które wybrać. Przekonaj się, jakie korzyści niesie za sobą picie danego rodzaju mleka, ponieważ okazuje się, że nie zawsze świeże oznacza... bezpieczne! Przekonaj się, jak dokonać najlepszego wyboru.
/ 10.10.2012 13:26 / aktualizacja: 14.11.2018 14:44
Mleko fot. Adobe Stock

Co oznacza skrót UHT?

UHT to Ultra High Temperature, a więc mleko jest poddawane pasteryzacji - podgrzewane jest do temperatury 135 - 150 °C, a następnie schładzane do temperatury 20 °C. Taki zabieg pozwala na zniszczenie znajdujących się w nim mikroorganizmów, których rozwój spowodowałby szybkie psucie się mleka i jego zakwaszenie. Jednocześnie proces ten pozwala na zachowanie cennych składników produktu, tj. białka i wapnia.

Technologia krótkotrwałego ogrzania mleka pozwala również na homogenizację, czyli rozbicie dużych cząstek tłuszczów, dzięki czemu nie zbiera się on na powierzchni mleka.

Wadą zastosowania takiego sposobu pasteryzacji jest zniszczenie wszystkich drobnoustrojów - także tych korzystnych dla naszego organizmu. Dochodzi tu także do niewielkiego obniżenia ilości witamin, zwłaszcza witaminy B12 i C. W porównaniu ze zwykłym mlekiem pasteryzowanym - strata witamin to 20%, przy czym zwykłe pasteryzowane - 10%.

Mleko UHT ma 6-miesięczny termin przydatności do spożycia.

Podczas pasteryzacji w wysokiej temperaturze mogą zachodzić nieodwracalne zmiany w składnikach odżywczych. Zdaniem niektórych daje się wyczuć posmak przypalonego.

Zdaniem wielu osób, mleko pasteryzowane to doskonale rozwiązanie na weekend, kiedy nie mamy możliwości zakupu mleka świeżego. Jego zaletą niewątpliwie jest cena (dłuższy czas przydatności do spożycia pozwala na tańsze koszty transportu i przechowywania), oraz właśnie możliwość długiego przechowywania.

Po otwarciu kartonu mleka UHT konieczne jest trzymanie go w lodówce. Zastosowana technologia pasteryzacji nie zapewnia sterylności płynu, w temperaturze pokojowej będą rozwijać się drobnoustroje.

Dowiedz się więcej o mleku:
Złote mleko na gorąco: wzmacnia i rozgrzewa zimą! Bonus: wspiera regenerację po treningu
Nieznane rodzaje mleka roślinnego. Zobacz, które wybrać!
Dajesz dziecku mleko przed snem? Laktoza może uszkadzać jego zęby!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/17.04.2019 11:45
Będę polemizować. Autor bardzo się myli. Znam sprawę bliżej. Mleko UHT nie podlega pasteryzacji (!), ale sterylizacji. Sterylizacja mleka surowego to kontakt mleka z bardzo wysoką temperaturą (zwykle z zakresu 135-150 st.C) przez bardzo krótki czas (rzędu 1-2 sek) a za chwilę szybkie chłodzenie do około 20 st.C. Pasteryzacja to proces długotrwałego podgrzewania do temp. ok 72-86 st. C. Pasteryzacja nie zmienia smaku mleka tak bardzo, jak zmienia sterylizacja. Pasteryzacja niszczy całkowicie komórki wegetatywne drobnoustrojów chorobotwórczych i w 99-99,9% tzw. saprofitów...W związku z tym, że pewne bakterie w nim pozostają, tylko pasteryzowane nadaje się do przerobienia go w ser. Oba rodzaje mleka, przed spożyciem nie potrzeba gotować. Nie rozumiem, skąd taka napaść na mleko, jako takie. Działanie monopolu? Już kiedyś nieznajomość, a raczej niezrozumienie przepisów unijnych przez weterynarzy, którym dano je pod nadzór, zabiła małe mleczarenki, dobrze prosperujące w całej Polsce. Tym nie zależało na nich a potem, kiedy się doczytano, o co tam, w przepisach, chodzi było za późno. Dziś istnieje chęć odbudowania tej gałęzi. Tylko, z czego?
/19.09.2013 14:41
sex jast zdrowszy
/26.07.2013 13:20
Sprawdźcie ten wątek http://odchudzanieforum.com/artyku-y-o-odchudzaniu/90-mleko-pomaga-w-odchudzaniu.html MLEKO ODCHUDZA!
POKAŻ KOMENTARZE (2)