Zsiadłe mleko robimy z mleka niepasteryzowanego.

Jak zrobić zsiadłe mleko

Zsiadłe mleko ma właściwości schładzające organizm, dlatego świetnie smakuje latem i dobrze gasi pragnienie.
/ 02.07.2010 19:14
Zsiadłe mleko robimy z mleka niepasteryzowanego.

Robi się je z mleka niepasteryzowanego. Wystarczy odstawić takie mleko w ciepłym miejscu, uprzednio dodając nieco cukru, lub łyżkę kwaśnej śmietany, albo odrobinę innego zsiadłego mleka.

Mleko niepasteryzowane zsiądzie się też w lodówce, tyle że potrzeba na to troszkę więcej czasu. Najszybciej zsiada się mleko „prosto od krowy”, kupione w gospodarstwie.

Wystarczy zostawić je bez żadnych dodatków na noc w ciepłym miejscu, a na drugi dzień będzie już robiło się kwaśne. Potem wkładamy je do chłodnego miejsca i już. Gotowe.

Zobacz także: Kuchnia PRL-u