Mleko sojowe

Mleko sojowe

Czym mleko sojowe różni się od mleka krowiego? Ile ma kalorii, kto powinien je spożywać oraz do czego może przydać się w kuchni mleko sojowe - czytaj tutaj.
/ 04.06.2010 09:44
Mleko sojowe

Mleko sojowe jest otrzymywane z ziaren sojowych początkowo namoczonych w wodzie, a następnie rozdrobnionych.

Mleko sojowe a mleko krowie – wartość kaloryczna

Wartość kaloryczna 250 ml mleka sojowego i 250 ml mleka krowiego, z różną zawartością tłuszczu:

  • mleko sojowe - 82 kcal,
  • mleko 0,5% tł. - 88 kcal,
  • mleko 2% tł. - 115 kcal,
  • mleko 3,2% tł. - 145 kcal.

Właściwości

Mleko sojowe jest produktem bezlaktozowym, obfitującym w białko oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera także cholesterolu. W porównaniu do mleka krowiego zawiera jednak mniej wapnia (zwykłe mleko to 80% przyswajalnego wapnia, sojowe - ok. 15%) i witaminy D. W celu poprawienia smaku mleka sojowego dosładza się je substancjami takimi jak taumatyna i wzbogaca wapniem. Na rynku są dostępne mleka zarówno w proszku, jak i w płynie, o różnych smakach: neutralnym, waniliowym, owocowym i czekoladowym.

Mleko sojowe może okazać się szczególnie dobre dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego, ponieważ nie powoduje ścięcia w żołądku i nie podwyższa poziomu kwasu żołądkowego, co działa pozytywnie na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy.

Mleko sojowe jest zaliczane do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego może być stosowane również przez osoby chorujące na cukrzycę i odchudzające się.

Zobacz też: Mleko? Pij na zdrowie!

Mleko sojowe dla dzieci i niemowląt

Na rynku są dostępne mleka sojowych przeznaczone specjalnie dla niemowląt, które mają stanowić substytut mleka modyfikowanego. Ich skład odpowiada potrzebom niemowlęcia i małego dziecka, a proces produkcji jest ściśle nadzorowany. Dzieci uczulone na białko mleka krowiego najczęściej z czasem uczulają się również na soję. Dlatego lekarze w przypadku alergii u dzieci częściej zalecają podawanie preparatu mlekozastępczego.

Zobacz także: Gdzie szukać białka?

Mleko sojowe w kuchni

Mleko sojowe można wykorzystywać w kuchni do wielu przepisów wymagających użycia mleka krowiego. Polecane jest jako lekkostrawny zabielacz do różnego rodzaju kaw i cappuccino. Mleko sojowe może zastąpić mleko krowie podczas przegotowywania budyniu, kaszek, kremów, koktajli owocowych oraz pieczeniu ciast.