1. Poniedziałek: sałatka pomidorowa z tuńczykiem i pieczywem
Porcja: 282 kcalSkładniki: średni pomidor, 4 oliwki lub ogórek kiszony, łyżka cebuli, 1/2 ząbka czosnku, kilka listków bazylii, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym, kromka pieczywa pełnoziarnistego
Przygotowanie: pokrój pomidor i oliwki (lub ogórek) oraz cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pieprzem, bazylią, sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj z pieczywem.
2. Wtorek: sałatka owocowo-orzechowa
Porcja: 287 kcalSkładniki: kiwi, jabłko, łyżka orzechów, 2 łyżeczki miodu pszczelego
Przygotowanie: kiwi oraz jabłko obierz i pokrój w kostkę lub plastry. Orzechy posiekaj i dodaj do owoców. Polej miodem i wymieszaj.
3. Środa: makaron z łososiem, szpinakiem i pomidorem
Porcja: 320 kcalSkładniki: 60 g makaronu, pomidor, 50 g wędzonego łososia, 50 g liści szpinaku
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Łososia i szpinak rozdrobnij. Wszystkie składniki połącz na talerzu. Podaj z pomidorem, sparzonym i pokrojonym w kostkę.
4. Czwartek: kanapki z mozzarellą, pomidorem i bazylią
Porcja: 280 kcalSkładniki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 2 plastry sera mozzarella, pomidor, kilka listków bazylii
Przygotowanie: plastry sera i pomidora ułóż na przemian na kanapce. Posyp bazylią.
5. Piątek: surówka oliwkowa z pieczywem
Porcja: 278 kcalSkładniki: 170 g zielonych ogórków, 4 oliwki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka oleju, sok wyciśnięty z pomarańczy, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, przyprawy
Przygotowanie: ogórki obierz i pokrój w plasterki. Oliwki pokrój i wymieszaj z ogórkami i jogurtem. Do sałatki dodaj olej i sok z pomarańczy. Dopraw do smaku i podawaj z pieczywem.
6. Sobota: sałatka z serem
Porcja: 306 kcalSkładniki: 100 g brokułów, pomidor, 2 plastry sera pleśniowego, 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy
Przygotowanie: Brokuły obgotuj krótko we wrzątku lub na parze. Pomidor pokrój w plasterki, ser pleśniowy podziel na mniejsze kawałki. Polej sosem z jogurtu oraz musztardy. Podaj z kromką pieczywa.
7. Niedziela: surówka ze szczypiorkiem i pieczywem
Porcja: 277 kcalSkładniki: pomidor, 1/2 zielonego ogórka, 3 łyżki szczypiorku, 1/2 papryki, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, przyprawy
Przygotowanie: Pomidor sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na cząstki. Ogórek obierz i pokrój. Szczypiorek posiekaj, paprykę pokrój w paski, połącz z pokrojonymi warzywami. Skrop oliwą. Dopraw ziołami prowansalskimi. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Dowiedz się więcej o odchudzaniu:
Dieta bez mięsa: 4 kg mniej w 10 dni
Jak poradzić sobie z wieczornymi napadami głodu?
7 błędów przez które nie chudniesz
Jak poradzić sobie z wieczornymi napadami głodu?
7 błędów przez które nie chudniesz
na podstawie tekstu opublikowanego w wydaniu specjalnym magazynu Vita