Będąc na diecie ketogenicznej, nie musisz rezygnować ze słodkości. Keto krówki to doskonałe rozwiązanie — mają niski poziom węglowodanów i wysoką zawartość zdrowych tłuszczów, które dostarczają energii, utrzymują uczucie sytości oraz pomagają wchłaniać niektóre składniki odżywcze. Są również dobrym źródłem białka, witamin i minerałów.
Spis treści:
- Jak zrobić pyszne keto krówki?
- Jak przechowywać keto krówki?
- Keto krówki z tahini
- Keto krówki z masłem orzechowym bez mleka i cukru
- Keto krówki z makiem
Jak zrobić pyszne keto krówki?
Przygotowanie keto krówek jest bardzo łatwe. Oto kilka wskazówek, dzięki którym będą miały unikalny smak.
- Wybieraj dobrej jakości składniki. Kupując masło orzechowe i tahini, zwracaj uwagę na skład — muszą być bez konserwantów i ulepszaczy. Możesz również przygotować je samodzielnie w domu.
- Używaj keto słodzików np. erytrytolu, ksylitolu, maltitolu lub stewii. Będziesz mogła cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o wyjście z ketozy.
- Eksperymentuj z dodatkami. Do keto krówek możesz dodać sezam, pokruszone orzechy (np. migdały, laskowe, włoskie, ziemne, pekan, makadamia), mak, czekoladę o wysokiej zawartości kakao (minimum 80%), ekstrakt waniliowy, cukier wanilinowy.
Jak przechowywać keto krówki?
Aby keto krówki zachowały świeżość i intensywny smak jak najdłużej, przechowuj je w lodówce w szklanym słoiczku lub pojemniku. Możesz również owinąć je w ozdobny papierek.
Keto krówki z tahini
Składniki:
- szklanka tahini,
- 1/3 szklanki masła orzechowego,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki erytrytolu,
- 1/2 szklanki mąki migdałowej,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Przełóż do rondelka tahini, masło orzechowe oraz erytrytol.
- Podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż masa będzie lekko płynna.
- Zdejmij rondel z ognia i dodaj do masy szczyptę soli, cukier wanilinowy oraz mąkę migdałową.
- Mieszaj energicznie, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Przełóż masę do silikonowej formy i wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Schłodzoną masę pokrój na małe kawałki.
fot. Keto krówki z tahini/Adobe Stock, Piotr Łaskawski
Keto krówki z masłem orzechowym bez mleka i cukru
Składniki:
- 3 łyżki gęstej części masła orzechowego,
- 250 ml stałej części schłodzonej śmietanki kokosowej,
- 100 g masła,
- 4 łyżki ksylitolu,
- pokruszone orzechy (do wyboru: laskowe, włoskie, ziemne, nerkowca, migdały),
- sól.
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku rozpuść stałą część śmietanki kokosowej.
- Dodaj ksylitol, masło, masło orzechowe oraz szczyptę soli.
- Gotuj masę ok. 20 minut na małym ogniu, często mieszając szpatułką.
- Gotową masę przełóż do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
- Po wyjęciu z lodówki, pokrój masę keto krówek na kawałki.
fot. Keto krówki z masłem orzechowym bez mleka i cukru/Adobe Stock, ld1976
Keto krówki z makiem
Składniki:
- 120 g oleju kokosowego,
- 2 łyżki masła orzechowego crunchy,
- 2 łyżki maku.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść w rondlu olej kokosowy.
- Dodaj masło orzechowe oraz mak.
- Wymieszaj masę szpatułką i odstaw do ostudzenia.
- Przelej masę do silikonowej formy i wstaw do lodówki na ok. 2 h.
fot. Keto krówki z makiem/Adobe Stock, shaiith
Czytaj także:
5 przepisów na keto kokosanki na zimno i na ciepło. Niskowęglowodanowe ciasteczka kokosowe bez cukru
Kawowa keto pianka: niskowęglowodanowy fit deser kawowy z 3 składników bez cukru
Keto monte: jednoporcjowy krem orzechowo-czekoladowy. Przepis na szybki, niskowęglowodanowy deser bez cukru